Historiske seertall

Over 2 millioner så Grand Prix-finalen!

Team Rybak jubler for finaleplass i ESC
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Over 2 millioner seere samlet seg foran TV-skjermen på lørdag og fulgte NRK1 –sendingen fra Eurosong-finalen (Melodi Grand Prix) i Moskva. – Dette et historisk høyt seertall, sier analysesjef Kristian Tolonen.

Tallene fra TNS Gallup viser at 2 003 000 fulgte sendingen fra Moskva. Det er det høyeste seertallet TNS Gallup har målt siden de tok over målingene i 2000. Det betyr at over halvparten (51 prosent) av alle over 12 i Norge så finalen på NRK1 lørdag kveld. Markedsandelen er på 88 prosent. Det høyeste seertallet i løpet av sendingen ble målt klokken 22:30. Da var hele 2.292.000 seere samlet foran skjermen.

20 mest sette TV-program i Norge
Foto: NRK

Finalen i Melodi Grand Prix er det niende mest sette programmet på norsk TV siden man startet med elektronisk måling av TV-seing i 1992.

Tidenes råeste

- Dette er etter mitt skjønn tidenes råeste seertall, sier analysesjef Tolonen. - Riktignok ikke det høyeste i rene tall, men de andre åtte programmene vi har målt til over 2 mill før, ble sendt i en annen konkurransevirkelighet enn det vi har nå. At vi fikk et tall på over to millioner gir meg både bakoversveis og hakeslepp, så jeg ser ikke så lur ut nå, ler Tolonen.

Tirsdagens semifinale i forrige uke samlet 690.000 seere. Den andre semifinalen, som ble sendt på torsdag i forrige uke da også Alexander Rybak var med, samlet 1.212.000 seere.

I fjor var det 1 553 000 seere som så finalen og det var også ett av de mest sette programmene i fjor.

"I kveld" satte rekord

"I kveld"-redaksjonens sending fra Gardermoen i forbindelse med Alexander Rybaks hjemkomst, ble også en stor suksess.

Hele 959.000 seere så Christian Strand ta i mot Aleksander Rybak. Det er en markedsandel på hele 50,8%, og selvfølgelig ny seer-rekord for NRK 2-programmet.

Pop søkeord

Etter finaleseieren i Moskva er "norway" blitt et meget hett søkeord. Tidliger meldte vi at Twitter hadde "norway" blant sine topp-ti søkeord, og nå er samme term inne på ærverdige New York Times' liste!

POPULÆR TERM: Se listen over New York Times'

LES MER: "Norway" topper Twitter