NRK Meny
Normal

ESC-artistene 2013

Se hvilke artister og hvilke land som deltar i Eurovision Song Contest 2013.

Eurovision Song Contest (ESC) arrangeres i 2013 i Malmö, Sverige, etter at svenske Loreen gikk av med seieren i Baku i mai i fjor.

Totalt 39 land deltar i konkurransen. Deltakerlandene må kvalifisere seg gjennom to semifinaler den 14. og 16. mai, der de ti beste fra hver semifinale går videre til finalen den 18. mai.

Seks land er direktekvalifisert til finalen. Dette er Spania, Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland og vertslandet Sverige. (Se faktaboks.)

Norge opptrer som nummer 13 i den andre av de to semifinalene, Danmark i den første.

Reglene varierer

Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Disse deltar i ESC 2013:

Albania ESC-logo

Albania har valgt duoen Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko til å representere seg i Eurovision. De konkurrerte mot 25 andre artister i Albania, der en ekspertjury til slutt valgte låten deres «Identiet» (Identitet) til vinner. Begge karene er godt kjent fra før av i Albania, gitarist Bledar Sejko deltok blant annet sammen med Aurela Gaçe i Eurovision 2011 i Düsseldorf. Den gang gikk det ikke så bra, Gaçe klarte ikke å kvalifisere seg videre fra sin delfinale. Så gjenstår det å se om Albania vil klare bragden i år.

Armenia ESC-logo

Det de fleste husker Armenia best for fra Eurovision 2010 er nok Eva Rivas' uten overdrivelse enorme brystparti. Såpass imponerende var det at det til og med kom med på NRK.nos liste over de mest uforglemmelige hendelsene det året. I tillegg skygget det kanskje litt for koristen Gor Sujyan som også sto på scenen sammen med Eva. Heldigvis har Gor nå fått en ny sjanse til å fange publikums oppmerksomhet. I år deltar han nemlig igjen for Armenia, denne gangen med gruppen Dorians. Sujyan er 25 år gammel og en av Armenias mest kjente rockemusikere. Låten han skal synge heter «Lonely Planet», og om han ikke briljerer med engelsken sin, får han i alle fall vist frem sin mektige stemme. Låten er forøvrig skrevet av Black Sabbath-gitarist Tony Iommi.

Aserbajdsjan ESC-logo
Foto: NRK

21 år gamle Farid Mammadov har fått æren av å representere Aserbajdsjan i Malmö. Han skal synge den romantiske balladen «Hold Me» som er skrevet av grekeren Dimitrios Kontopoulos. Sistnevnte har tidligere skrevet og produsert Eurovision-låter for artister som Ani Lorak og Sakis Rouvas.

Belgia ESC-logo

The Voice-vinneren Roberto Bellarosa deltar for Belgia i år. Bellarosa kommer fra en italiensk familie med mange fotballspillere, men det ble sang i stedet for fotball for den nå 17 år gamle gutten. Bellarosa ble valgt ut av den belgiske kringkasteren RTBF til å representere hjemlandet uten å måtte konkurrere med andre artister. Låten han skal synge i Malmö heter «Love Kills».

Elitsa Todorova og Stoyan Yankoulov fra Bulgaria under ESC 2007

Husker du dem? Elitsa Todorova og Stoyan Yankoulov deltok for Bulgaria i 2007 med låten 'Water'. Nå er de tilbake.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP
Bulgaria ESC-logo

Bulgaria har aldri vunnet Eurovision. Deres beste resultat så langt kom i 2007, da Elitsa Todorova og Stoyan Yankulov endte på en standsmessig femteplass. Siden ingen bulgarere har klart noe bedre siden, prøver nå Elitsa og Stoyan igjen. Denne gangen med låten «Samo Shampioni», der de blander tradisjonell, etnisk sang med moderne rytmer. Med seg har de også sekkepipe, som går igjen i flere låter i Eurovision. Aner vi at dette blir årets trendinstrument?

Danmark ESC-logo
Foto: NRK

Totalt ukjente Emmelie de Forest danket ut alle forhåndsfavorittene i Danmark og vant en overraskende seier med låten «Only Teardrops» i deres MGP-finale. Med seg på laget har hun ikke like ukjente Lise Cabble, som allerede har vunnet dansk MGP som låtskriver to ganger før; i 1995 med «Fra Mols til Skagen», og igjen i 2011 med «New Tomorrow». Begge låtene endte på en imponerende femteplass i Eurovision. Emmelie har ikke fylt 20 år ennå, men har likevel holdt på som artist i over ti år. Nå er tenåringen klar til å ta steget fra kirkekor og over på den store Eurovision-scenen.

Estland ESC-logo
Foto: NRK

I år som i fjor sender Estland en ballade til Eurovision. Birgit Õigemeel representerer landet med låten «Et uus saaks alguse» som betyr «en ny start». Helt nytt er likevel ikke Eurovision for 24 år gamle Õigemeel. Hun har allerede en tredjeplass og en syvendeplass fra den estlandske finalen i 2008 og 2012. Men alle gode ting er som kjent tre, og i år gikk hun helt til topps.

Finland ESC-logo

Brudekjoler er pop i Eurovision. I fjor stilte danserne til Moldova opp i brudekjole, tidligere har også Bosnia bidratt med strikkende bestemødre-bruder. I år er det Finland som henger seg på bryllupstrenden. Krista Siegfrids deltar nemlig med låten «Marry Me». Hun har kanskje ikke brudgom, men stiller for sikkerhets skyld i brudekjole, så er hun klar når Den Rette dukker opp. Siegfrids har gjort flere konserter i Norge tidligere, og ble for alvor kjent for det finske publikummet gjennom The Voice.

Frankrike ESC-logo

33 år gamle Amandine Bourgeois representerer Frankrike i år. Hun ble valgt ut av en ekspertjury til å representere landet med låten «L'Enfer Et Moi» («Helvetet og meg»). Bourgeois ble først kjent for Frankrike da hun vant Idol i 2008. Nå håper hun altså på å bli kjent for resten av Europa også.

Georgia ESC-logo

Georgia har valgt Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani til å representere seg i Malmö i år. Begge ble kjent for offentligheten via forskjellige talentkonkurranser på TV, og nå håper duoen å vinne den største musikkonkurransen av alle. De to deltar med den mektige kjærlighetsballaden «Waterfall» som er skrevet av Eurovision-ringreven Thomas G:son. Svensken har skrevet mer enn 65 låter som har deltatt i forskjellige lands nasjonale finaler, blant dem Sverige, Spania, Norge, Finland, Danmark, Polen, Latvia, Romania, Belgia og Malta. Syv av låtene (frem til 2012) har nådd den internasjonale finalen, og i fjor gikk endelig drømmen i oppfyllelse, da han vant Eurovision med «Euphoria».

Hellas ESC-logo

Eurovision blir ikke Eurovision uten et par smågale nummer, dem du snakker om dagen derpå. Hellas bidrar med et av disse i år. I tillegg følger landet en trend blant annet Malta bidro til i 2008 (med låten «Vodka»), og har alkohol som tema. Koza Mostra & Agathonas Lakovidis deltar nemlig med låten «Alcohol is Free». Da må det jo nesten bare bli fest?

Hviterussland ESC-logo

27 år gamle Alyona Lanskaya deltar for Hviterussland i ESC. Alyona skulle egentlig representere sitt hjemland i fjorårets konkurranse i Baku, etter å ha vunnet sin nasjonale finale. Men etter rykter om at seieren var fikset, gikk plutselig president Alexander Lukashenko inn og fratok henne seierstittelen. Dermed ble hun disket, og etter litt frem og tilbake der ingen helt forsto hva som skjedde, var det guttegruppa Litesound som til slutt fikk reise til Aserbajdsjan. (En gjeng gutter som er særdeles glad i norske jenter, noe de la ut om til NRK. nos reporter) Nå er imidlertid Alyona tilbake, denne gangen med den latinoinspirerte poplåten «Solayoh».

Irland ESC-logo

Etter to år med energisk tvillingsang fra Irland, har brødrene Jedward i år steget ned fra tronen, og overlatt plassen til singer-songwriteren Ryan Dolan. Han har varmet opp for tvillingene ved flere anledninger, men nå trer han for alvor inn i spotlyset og deltar med låten «Only Love Survives». Dolan beskrives som et av de mest interessante musikalske talentene Irland har bydd på de siste årene.

Island ESC-logo

Kommentatorene må nok konsentrere seg litt ekstra når de skal annonsere 24 år gamle Eyþór Ingi Gunnlaugsson fra Island i mai. Han skal synge balladen «Ég á líf» som betyr «jeg har liv». Låten er skrevet av Örlygur Smári, som står bak Islands bidrag i 2000, 2008 og 2010, og av Pétur Örn Guðmundsson, som har vært korist i Eurovision hele fem ganger.

Israel ESC-logo
Foto: Scanpix

22 år gamle Moran Mazor representerer Israel i Malmö. Hun skal synge låten «Rak bishvilo» som betyr «Kun for ham». Mazor ble kjent for israelerne da hun vant et realityshow i 2011, og regnes i dag som en av de beste nye artistene Israel har å by på.

Marco Mengoni

Marco Mengoni deltar for Italia i år.

Foto: Promo
Italia ESC-logo
Foto: EBU

Kjekkasen Marco Mengoni deltar for Italia i år. 24-åringen fikk sitt store gjennombrudd i 2009 da han vant X Factor i hjemlandet. Siden da har han gitt ut to album og to EP-er som begge har solgt til gull eller platinum. Megnoni er også den eneste italienske artisten som har vunnet prisen for Best European Act under MTV Europe Music Awards. Låten han skal synge heter «L'Essenziale».

Kroatia ESC-logo
Foto: NRK

Kroatia velger å bruke Eurovision til å fremme kroatisk folkemusikk i år. Den kroatiske kringkasteren HRT har derfor satt sammen en gruppe menn med til å fremføre låten «Mižerja» som er en tradisjonell klapa-låt. Klapa er en type a capella-sang og fremføres som regel av en gruppe menn. Låten er likevel ikke helt a capella, «Mižerja» har et pompøst strykearrangement i tillegg til herrestemmene. Den sammensatte gruppa kaller seg Klapa s Mora som betyr Klapa fra sjøen. Det er bare å glede seg til mannfolkene viser frem sin synkrone koreografi i Malmö.

Kypros ESC-logo
Foto: NRK

Den 37 år gamle sangerinnen Despina Olympiou representerer Kypros i årets konkurranse. Hun skal synge på gresk, og deltar med kjærlighetsballaden «An Me Thimase» som betyr «hvis du husker meg». Olympiou ble internt valgt av den kypriotiske kringkasteren CyBC, dermed slapp hun å måtte konkurrere med andre artister om å få lov til å representere øystaten i Eurovision.

Latvia ESC-logo
Foto: NRK

Gruppen PeR (forkortelse for Please Explain The Rhythm) deltar for Latvia i Malmö. Guttene er egentlig kjent som en vokal- og beatbox-gruppe, men i Eurovision har de med seg instrumenter, i tillegg til sine glitrende paljettdresser. PeR deltar med låten «Here We Go», som kom først av 12 låter i den latviske finalen. Det var riktignok bare 11 artister med, PeR deltok nemlig med to låter, som begge endte på topp tre og gikk til superfinalen. Dermed hadde PeR 66 % sjanse for å vinne, noe de da også gjorde.

Litauen ESC-logo
Foto: NRK

29 år gamle Andrius Pojavis representerer Litauen med den New Order-inspirerte låten «Something», ført i pennen av ham selv. «Something» er en kjærlighetssang og Andruis har valgt å fremføre den i flosshatt, kjole og hvitt, for å se om det forsterker budskapet kanskje? Litauerne er åpenbart glad i tydelige budskap, i fjor var det Donni Montell som representerte landet med låten «Love Is Blind», demonstrert ved at han sang med bind for øynene.

Esma Redzepova

«Queen of Gipsies»; verdenskjente Esma Redzepova representerer Makedonia i år.

Foto: Pressefoto
Makedonia ESC-logo
Foto: NRK

Makedonia har slått på stortromma når de sender Esma & Vlatko til Malmö. Romkvinnen Esma Redzepova er nemlig ingen hvem som helst. 69-åringen er sangerinne, filmskuespillerinne og menneskerettsforkjemper som har slåss for sigøyneres rettigheter i en årrekke, noe som blant annet har gitt henne den norske Bjørnsonprisen og to nominasjoner til Nobels fredspris. Hun har spilt over 9000 konserter i 30 land, vært fostermor for over førti barn og brukt store deler av inntektene sine på donasjoner til medisinske institusjoner i hjemlandet. Etter jordskjelvkatastrofen i 1963 i hjembyen Skopje bidro hun til hjelpearbeidet med inntektene fra hundrevis av konserter.

Sammen med den 27 år gamle popstjernen Vlatko Lozano skal Redzepova fremføre låten «Pred Da Se Razdeni» for resten av Europa i Malmö.

Malta ESC-logo
Foto: NRK

Gianluca Bezzina representerer Malta i år. 23-åringen er en mann med flere bein å stå på, han er nemlig utdannet kirurg, og begynte i jobben som lege i juli i fjor. På fritiden jobber han med musikken, og den har nå ført ham helt til Malmö, der han skal delta med låten «Tomorrow».

Moldova ESC-logo

Aliona Moon fra Moldova er blant dem som har brukt lengst tid på hårfrisyren av årets artister. Hun skal synge låten «O Mie», som betyr en million. Se litt godt på Aliona. Du har sannsynligvis sett henne før, som kordame for fjorårets moldovske artist Pasha Parfeny. (Han som brukte kordamene sine som hester). Denne gangen slipper hun å stå på alle fire - nå skal hun i stedet stå helt urørlig i tre minutter og vise frem den fine kjolen sin.

Montenegro Esc-logo

Hip hop-duoen Who See deltar for Montenegro i år. De skal gjøre dubstep-låten «Igranka» som betyr fest, og den montenegrinske kringkasteren RTCG lover å by på en «huge club hit». Forhåpentligvis klarer i alle fall Who See å gjøre det bedre enn sine forgjengere, Montenegro har nemlig aldri klart å kvalifisere seg til finalen i Eurovision Song Contest.

Joan Franka fra Nederland

Joan Franka deltok for Nederland i 2012, men til tross for imponerende hodepryd kom hun ikke til finalen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK
Nederland ESC-logo

Den aller første artisten som ble klar for ESC i Malmö er 37 år gamle Anouk fra Nederland. Og Anouk er ikke noen hvem som helst. Syv av albumene hennes har havnet på førsteplass på salgslistene i hjemlandet, og hun har hatt flere store hits internasjonalt. Låten «Nobody's Wife» fra 1997 ble en kjempehit og lå på VG-lista her hjemme i Norge i 16 uker. Nederland har en heller dårlig track record i Eurovision, og har ikke klart å kvalifisere seg til finalen siden 2004. Nå håper de Anouk vil klare bragden med låten «Birds», og skal vi tro bookmakerne, er sjansene store for at Anouk vil gjøre det veldig bra.

Norge ESC-logo

27 år gamle Margaret Berger vant den norske MGP-finalen i Oslo Spektrum i februar, og skal representere Norge i Eurovision med låten «I Feed You My Love» skrevet av Karin Park, Robin Lynch og Niklas Olovson. Berger ble først kjent for det norske publikum gjennom andreplassen i Idol i 2004, og har siden da vunnet Spellemannpris og gitt ut to album. Hun er blant vinnerfavorittene til årets internasjonale finale, og har ligget stabilt på andreplass hos de internasjonale bookmakerne i hele vår. Margaret deltar som artist nummer 13 i den andre semifinalen den 16. mai.

Romania ESC-logo

Romania sender operasangeren Cezar til Malmö. Han demonstrerer at han kan nå både veldig mørkt og veldig lyst med låten «It's My Life». Men blir det en låt bra av den grunn? Ikke nødvendigvis.

Russland ESC-logo

I fjor kom Russland på en, for mange, overraskende andreplass, da de russiske bestemødrene i Buranovskiye Babushki sjarmerte hele Europa med sine tannløse smil der de muntert stabbet rundt på scenen. I år fokuserer russerne mer på sangtalent igjen, når de nå sender The Voice-vinneren Dina Garipova til Malmö. Hun skal synge balladen «What If». Bak låten står to svensker, Gabriel Alares og Joakim Bjornberg, i tillegg til russiske Leonid Gutkin.

Valentina Monetta fra San Marino

Den gale dama som sang om flørting med eldre menn på sosiale nettverk er tilbake.

Foto: Claude Langlois
San Marino ESC-logo

Hvert år er det et land som finner det for godt å sende fjorårets artist tilbake til Eurovision året etter for å prøve lykken igjen. Det skjedde med tyske Lena, som vant i 2010 og kom tilbake i 2011, og det skjedde med Jedward fra Irland i 2011 og 2012. Denne gangen er det San Marino som sender fjorårets artist. Husker du jenta som sang «The Social Nework Song» (fordi låtens opprinnelige tittel «Facebook Uh Oh Oh» ble disket.) Vel, nå er Valeria Monetta tilbake. I år skal hun synge låten «Crisalide».

Serbia ESC-logo

Serbia sender i år de tre jentene i Moje 3, som betyr «mine tre». De kom på de tre øverste plassene i en serbisk Idol-liknende sangkonkurranse, og har nå blitt satt sammen til en gruppe. De tre, som er 18, 19 og 20 år gamle, skal synge låten «Ljubav je svuda», som betyr «kjærligheten er overalt». På scenen dramatiserer de dette så godt de kan, i form av en djevel, en engel (?), og noe midt i mellom, kledt i gull.

Slovenia ESC-logo
Foto: NRK

Amerikanske Hannah representerer Slovenia i år. Hannah har bodd i Slovenia de siste seks årene, og deltok blant annet i den nasjonale MGP-finalen i Slovenia i 2011. I år slapp hun derimot konkurranse, og ble utvalgt som landets representant av en intern jury. Hanna skal synge låten «Straight Into Love», som hun selv har skrevet. Hannah har opptrådt på en rekke store scener før, blant annet har hun sunget på Jay Leno Show.

Spania ESC-logo
Foto: NRK

El Sueño de Morfeo (ESDM) heter bandet som skal slåss for Spania i Eurovision. Gruppen består av to menn og en dame, og de tre har spilt sammen siden 2002. Musikken de spiller beskrives som keltisk pop, og gruppen har hatt flere låter inne på hitlistene i Spania i løpet av karrieren. Låten bandet skal delta med i Malmö heter «Hasta El Final» («Med deg hele veien»), og jada, den inneholder det ikke veldig spanske instrumentet sekkepipe.

Storbritannia ESC-logo

Storbritannia sender ingen ringere enn norgesvennen Bonnie Tyler til ESC i år. Den hese sangdronningen har blitt 61, men er fortsatt bare barnet i forhold til fjorårets britiske artist; Engelbert Humperdinck, som var 76. Tyler skal synge låten «Believe In Me», og håper med det på å revitalisere karrieren litt.

Sveits ESC-logo

Sveits satser på å sette rekord i ESC, når de sender 94 år gamle Emil Ramsauer til Malmö. Han vil bli den eldste deltaker i Eurovision Song Contest noensinne. Bandet Ramsauer deltar med er et band fra Frelsesarmeen. De kalte seg først Heimsarmee (som betyr Frelsesarmeen), men måtte bytte navn (og kostymer) fordi EBUs regler forbyr reklame i konkurransen. Derfor har de nå valgt navnet Takasa, som er svahili og betyr «rent», og de har lagt de karakteristiske armee-uniformene på hylla. Takasa skal opptre med låten «You and Me», og de har også spilt inn ny video, helt fri for Frelsesarmee-referanser.

Sverige ESC-logo

22 år gamle Robin Stjernberg representerer Sverige på hjemmebane. Han var lenge medlem av gruppa What's Up, som må sies å være en eksklusiv gjeng. Med i gruppen var også Eric Saade, som vant i Sverige i 2011. Dermed kan What's Up nå skilte med to MGP-vinnere. Ikke verst for fem unggutter. Robin skal synge låten «You», som er den første låten som noensinne har vunnet Melodifestivalen etter å ha tatt turen innom Sistesjansen. Sangen er blant annet skrevet av norske Joakim Harestad Haukaas, som selv har deltatt som artist i MGPjr her hjemme i Norge.

Tyskland ESC-logo

Eurodancebandet Cascada representerer Tyskland i år. Cascada hadde store hits på midten av 2000-tallet med låter som «Evacuate the Dancefloor» og «Everytime We Touch» og har solgt over 30 millioner album verden over. Nå er trioen klar for Eurovision, der de deltar med låten «Glorious». Vokalist Natalie Christine Horler skal i løpet av låten spasere ned en veldig høy trapp mens hun synger. Dette har mange gjort før henne, dog ikke alltid med like heldig utfall. Enkelte av oss har for eksempel aserbajdsjanske Safura fra 2010 fortsatt friskt i minne.

Ukraina ESC-logo

Alle gode ting er tre tenkte Zlata Ognevich fra Ukraina da hun sendte inn låt til den ukrainske finalen i år. Og sannelig fikk hun ikke rett også. Etter å ha prøvd seg i den nasjonale finalen i 2010 og 2011 uten å lykkes, ble 2013 endelig Zlatas år. Med låten «Gravity» skal hun konkurrere mot resten av Europa. Ognevich har til sammen gitt ut tre singler, én for hver gang hun har vært med i ukrainsk MGP. Verken mer eller mindre. Da hun skulle spille inn musikkvideo til «Gravity», tipper vi produsentene spurte Zlata: «Hva liker du best i hele verden?» Hun svarte: «Enhjørninger, diamanter og små feer». Og så fikk hun det. Du ser videoen i lenken over.

Ungarn ESC-logo

Ungarn sender 28 år gamle ByeAlec til Malmö. Han skal synge den rolige låten «Kedvesem». ByeAlec synger på ungarsk, men skal ha ytret ønske om å prøve å vise teksten på engelsk på skjermene på scenen. I tillegg skal han vistnok ha planer om å gjøre en liten del av låten på svensk. Vi venter i spenning.

Østerrike logo-ESC

18 år gamle Natália Kelly representerer Østerrike med låten «Shine» i år. Kelly har amerikansk far og brasiliansk mor, men en østerriksk bestemor og hun har bodd i landet siden hun var seks år gammel. Natália har tross sin unge alder holdt på med musikk lenge, både som musikalstjerne og som barnestjerne i gruppa «Gimme 5». Siden har hun deltatt i The Voice, og nå er ungjenta altså klar for Eurovision etter å ha vunnet den nasjonale MGP-finalen i Østerrike.

Alt om: Eurovision Song Contest

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen når verdens største musikkshow sendes direkte fra Kiev i Ukraina. 26 land har kvalifisert seg gjennom to semifinaler, og møter forhåndskvalifiserte Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og vertslandet Ukraina. Norske kommentarer ved Olav Viksmo Slettan.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster Twitter-innhold