Disse konkurrerer i ESC 2011

Se listen over artister som skal kjempe mot hverandre i Eurovision Song Contest i mai i år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Følg Melodi Grand Prix på Facebook og Twitter!

43 land kjemper om seieren i Düsseldorf i Eurovision Song Contest 2011. Landene må først kvalifisere seg gjennom to semifinaler den 10. og 12. mai, og de ti beste landene fra hver semi går videre til finalen. Norge starter som nummer to i den første av de to semifinalene.

Fem land er direkte kvalifisert til finalen lørdag 14. mai. Dette er Spania, Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland. (Se egen faktaboks.)

Forskjellige regler

Hvordan de forskjellige deltakerlandene velger ut sin representant er opp til hver enkelt nasjon. Noen land, bla. Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands artister utpekes internt av den nasjonale kringkasteren. Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Vil du mimre litt fra finalen på Fornebu i 2010? Her er fjorårets deltakere!

Her er artistene som konkurrerer mot hverandre:

Albania ESC-logo

Aurela Gaçe deltar for Albania i år. Hun skal synge den dramatiske låten Kënga Ime, som betyr "Min sang". 36 år gamle Aurela startet sin sangkarriere allerede da hun var 4 1/2 år gammel, og har siden da gitt ut seks album, og deltatt i en rekke sangkonkurranser og tv-show. Blant annet har hun opptrådt for Bill Clinton. Aurela bor i dag i New York.

Armenia ESC-logo

I fjor kom hun på andreplass i den nasjonale konkurransen, men i år ble artisten Emmy direkte utvalgt av den armenske kringkasteren til å representere Armenia i ESC 2011. Emmy skal synge låten Boom Boom, som høres ut som en blanding av "Oh Ah, Just a Little Bit", "Ven A Bailar Conmigo" og en hel rekke andre kjente og mindre kjente poplåter. Kanskje kan det bli en passende konkurranse til alle der hjemme under semifinalen: hvor mange forskjellige låter finner du her?

Ell/Nikki fra Aserbajdsjan

Soloartistene som ble duo: Ell/Nikki.

Foto: İctimai TV
Aserbajdsjan ESC-logo
Foto: NRK

I februar holdt Aserbajdsjan sin nasjonale finale, og juryen valgte Ell & Nikki, eller Eldar Gasımov og Nigar Camal som sine representanter i Tyskland. Ell & Nikki deltok opprinnelig ikke som en duo, men det ble altså resultatet etter at juryen hadde sagt sitt. Låten de to skal synge heter "Running Scared", og høres litt ut som en låt de russiske jentene i T.A.T.U. kunne gjort. I fjor brukte Aserbajdsjan et middels u-landsbudsjett på sin Eurovision-representant, og mye tyder på at de også i år vil gjøre alt de kan for å få sangkonkurransen til Baku i 2012.

Belgia ESC-logo

Vokalgruppa Witloof Bay og låten "With Love Baby" representerer Belgia i Eurovision i år. Witloof Bay er de eneste artistene som ikke har med seg et eneste lite lydspor på tape - reglene i Eurovision er nemlig slik at alt instrumenter kan ligge på tape, men vokal skal synges live. Og siden denne gjengen ikke bruker instrumenter men gjør alt på vokal - ja så blir det 100% direkte! I år er det 25 år siden Sandra Kim vant for Belgia med "J'aime La Vie", dermed håper Belgia på ekstra jubileumsfeiring med en ny seier i år.

Mustafa Sandal og Dino Dervishalidovic

Dino Dervishalidovic (til høyre) sammen med den tyrkiske popstjernen Mustafa Sandal (til venstre).

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Bosnia ESC-logo
Foto: NRK
I fjor var det rockeren Vukasin Brajic som representerte Bosnia Herzegovina, i år velger de en litt annen musikkstil. 49 år gamle Dino Merlin representerte hjemlandet sitt i ESC i1993 (som låtskriver) og 1999 (som artist), da med låten "Putnici". Nå synger han igjen, denne gangen med den folk-inspirerte låten "Love in rewind" på et noe gebrokkent engelsk.

Bulgaria ESC-logo

Poli Genova representerer Bulgaria i år etter det som må kunne sies å ha vært en noe dramatisk kvalifiseringsrunde. Hele fire av de opprinnelige 23 bidragene ble trukket eller diskvalifisert av forskjellige grunner. Genova synger låten "Na inat", som betyr sta, noe hun demonstrerer ved å starte med å synge låten sittende med bena i kors på scenen.

Danmark ESC-logo
Foto: NRK

A Friend in London heter gruppa som representerer Danmark i år. Låten "New Tomorrow" er en slags langsom versjon av Use Me sin "Daisy", og har også blitt anklagd for å være plagiat av en rekke andre poplåter, bla. Andreas Johnsons "Sing for me". Danskene tar anklagene svært med ro, muligens er de blitt vant til det - i fjor ble deres vinnerlåt "In a Moment Like This" nemlig anklagd for å være en kopi av en Sting-låt.

Estland ESC-logo
Foto: NRK

Estland representeres i år av 18 år gamle Getter Jaani og låten "Rockefeller Street". der hun oppfordrer både deg og meg til å bli med og feste. Jaani ble først kjent gjennom Idol for to år siden, og har også hatt en rolle i High School Musical i Tallin. Hun synger en moderne poplåt på engelsk, som for sikkerhets skyld ble tekstet med estlandske tekster under den nasjonale finalen slik at alle skulle få med seg fest-budskapet.

Finland ESC-logo

Paradise Oskar deltar for Finland i år med låten "Da Da Dam". Artistnavnet Paradise Oskar er inspirert av Astrid Lindgrens "Rasmus på loffen", der Paradise Oscar er en vagabond som spiller trekkspil. 19-åringens egentlige navn er imidlertid Axel Ehnström. Da Da Dam er en litt Sondre Lerche-aktig popballade som handler om en gutt som prøver å redde jorden, blir ignorert av alle, men nekter å gi opp.

Frankrike ESC-logo
Amaury Vassili

Årets hunk? Amaury Vassili er klar for å sjarmere publikum med sin fortryllende stemme.

Foto: STEPHAN AGOSTINI / Afp

Frankrike gjør som Norge gjorde i fjor, og lar en operasanger kjempe for landets ære. Den 21 år gamle franske skjønnheten Amaury Vassili har allerede rukket å bli godt kjent i Frankrike, nå håper han at resten av Europa også skal få øynene opp for ham. Låten han skal synge heter "Sonniu" , som betyr drøm på norsk, og er pompøs nok til å få deg til å drømme om både sukkerspinn og marshmallows samtidig, men som nok også får halve Europa til å måtte frem med lommetørklet. Hele låten synges på korsisk, for første gang i Eurovisions historie.

Georgia ESC-logo

Gruppen Eldrine representerer Georgia i år. De gjør låten "One More Day" som er en slags hissig rockelåt med elementer av rap. Vokalisten som opprinnelig sang låten i den georgiske finalen skal i ettertid ha kommet i krangel med tv-selskapet, og har nå blitt byttet ut med brunetten Sophio Toroshelidze. Hun deltok som korist på låten "Shine" som representerte landet i fjor, og bør derfor være godt forberedt på hva som venter henne i Düsseldorf.

Hellas ESC-logo

Hellas har de siste årene bidratt med maskulin dans og heftige rytmer i Eurovision. I år blander de tradisjonelle folketoner og rap med duoen Loucas Yiorkas featuring Stereo Mike i låten "Watch My Dance" . Guttene har som seg hør og bør i Eurovision lagt inn en liten modelering på slutten av låten. Men danserne vi er så godt vant til fra tidligere år glimrer derimot med sitt fravær.

Hviterussland ESC-logo

Anastasiya Vinnikova representerer Hviterussland i år. Låten hun skal synge het først "Born in Byelorussia", men ble raskt endret til "I am Belarusian", og så igjen til "I love Belarus". Den opprinnelige teksten hyllet det gamle Sovjetunionen - og mottok etterhvert mye kritikk for nettopp dette. Teksten ble dermed skrevet helt om, og forklart med at man ønsket en litt mer tidsriktig låt. Den nye teksten forteller nå om en ny start, og hvor godt det er å være fri.

Irland ESC-logo

De energiske tvillingbrødrene Jedward (eller John Paul Henry Daniel Richard og Edward Peter Anthony Kevin Patrick som de egentlig heter) fra Irland kommer garantert til å få mye oppmerksomhet i Eurovision Song Contest i år. Det har de allerede klart til gangs både i sitt hjemland Irland, og i Storbritannia, der de deltok i X Faktor i 2009. Ikke bare vekker de oppmerksomhet med sitt hår ("What the fuck is happening to British music? And what are those things on their heads?" kommenterte Liam Gallagher fra Oasis tørt da han ble spurt om sin mening om tvillingene), brødrene har også skapt politisk debatt.

Jedward

De eneggede tvillingene Jedward blir både elsket og hatet av folket.

Foto: promo

Mens tidligere statsminister Gordon Brown måtte gå ut og beklage offentlig at han hadde karakterisert musikken deres som "ikke spesielt bra", er nåværende statsminister David Cameron erklært fan, han har til og med kjøpt en t-skjorte med ansiktene deres på. Deres landsmann, den dobbelte-ESC-vinneren Johnny Logan har derimot lagt tvillingene for hat. Fan eller ikke - låten Jedward skal synge heter Lipstick, er skrevet av danske låtskrivere.

Island ESC-logo

Islands bidrag har nok årets mest spesielle forhistorie. Den islandske Melodi Grand Prix-artisten Sigurdjón Brink døde nemlig i januar like før han skulle delta i landets delfinale. I steden for å trekke bidraget, gikk vennene hans sammen og fremførte låten hans først i delfinalen, og deretter i den islandske finalen, som de til alles store overraskelse vant. Dermed er det altså Sjonni's Friends som deltar for Island i år, med låten "Coming Home".

Dana International

Slik så hun ut da hun vant i 1998 (dette bildet er forøvrig fra generalprøven). Vil Dana International gjøre like stort inntrykk i år?

Foto: LOUISA BULLER / AP
Israel ESC-logo
Foto: Scanpix

Divaen over alle divaer er tilbake! Etter at Israel i år åpnet for at hvem som helst kunne sende inn ESC-bidrag (de siste årene har artisten blitt internt utgalgt av kringkasteren IBA), har det israelske folk bestemt at Dana International igjen skal få representere landet i Eurovision. Hun skapte furore da hun vant med låten Diva i 1998, og var den første transseksuelle personen i Eurovision noensinne. I 2008 var hun med igjen, denne gangen som låtskriver for israelske Boaz Mauda, som endte på en niendeplass. Nå er hun klar for å innta scenen og spotlyset i egen person igjen - denne gangen med låten "Ding Dong" som hun har skrevet selv.

Italia ESC-logo
Foto: EBU

Etter et opphold på 13 år er Italia tilbake i Eurovision Song Contest. Raphael Gualazzi vant den nasjonale musikk-konkurransen San Remo-festivalen, og får dermed også representere sitt hjemland i ESC. Låten han skal synge har han skrevet selv, den heter "Follia di amore" eller "Madness of Love", og handler om vanskelig kjærlighet. Den er en poppet jazzlåt der Raphael får vist frem både sine pianokunnskaper, og at han kan synge falsett. Tør vi spå et lite steppe-innslag også?

Kroatia ESC-logo
Foto: NRK

Kroatia representeres i år av Daria Kinzer og låten "Celebrate". Kroatia har deltatt i Eurovision Song Contest 18 ganger, men aldri vunnet. (Den kroatiske artisten Riva vant dog i 1989, men da for Jugoslavia.) I fjor klarte ikke jentegruppa Feminnem å kvalifisere seg fra semifinalen, men nå håper landet Daria skal gjøre det bedre - og at Kroatia skal få en skikkelig feiring med Celebrate.

Kypros ESC-logo
Foto: NRK

I fjor sto norske Sylvia Srand på scenen sammen med Jon Lilygreen & The Islenders og representerte Kypros. I år har de funnet en landsmann, nemlig 22 år gamle Christos Mylords. Han ble valgt ut til å representere landet etter det som må kunne sies å være en noe puslete versjon av Robbie Williams "Love Supreme". I Tyskland skal han synge rockeballaden "San Aggelos S'agapisa". På kypriotisk denne gangen altså, og det er kanskje like greit.

Latvia ESC-logo
Foto: NRK

Duoen Musiqq representerer Latvia i år. De synger låten "Angel in Desguise", og det er bortimot det eneste som er mulig å forstå av den noe diffuse engelsken de synger på. Ja, bortsett fra guttenes lille rappeinnslag i midten av låten, da. Men når rett skal være rett; fjorårets "What For? (Only Mr. God Knows)" var ikke kjempekvalitet rent lyrisk, så kanskje er det like greit at vi ikke forstår så mye denne gangen? Så kan vi heller fokusere på vokalprestasjonene.

Litauen ESC-logo
Foto: NRK

Litauen sender Evelina Sasenko til Düsseldorf for å slåss om landets ære. "C'est ma vie" heter den ganske så pompøse balladen hun skal synge, som tross sin franske tittel, er på engelsk. Evelina kom på tredjeplass i Litauens nasjonale finale i fjor, men i år var det endelig hennes tur til å komme øverst på pallen.

Vlatko Ilievski

Vlatko Ilievski fra Makedonia synger om russiske jenter i låten 'Rusinka'.

Foto: BORIS GRDANOSKI / Ap
Makedonia ESC-logo
Foto: NRK

Vlatko Ilievski representerer Makedonia i år. Han prøvde seg på ESC i fjor også, men måtte se seg slått av sin landsmann Gjoko Taneski. I år ble det derimot full klaff, og Vlatko får representere hjemlandet i Düsseldorf. Låten han skal synge heter Rusinka, og handler - hvis vi skal gjette ut i fra hans danseres teatralske dans i den nasjonale finalen - om en russer som drikker vodka, blir full, men fortsatt er glad i musikk og dans? Hvis du vil ha den korrekte versjonen, kommer det nok en offisiell oversettelse etterhert. Gøy blir det uansett!

Malta ESC-logo
Foto: NRK

Malta deltar i år med låten One life, som fremføres av Glen Vella. Han fyller 28 år på selveste Eurovisjonsfinaledagen, vi får håpe dette blir en bursdag for minneboka. Eurovision Song Contest er veldig populært på Malta, og Vella har prøvd å få være med hele fire ganger tidligere uten å lykkes. Men i år gikk han endelig helt til topps i den nasjonale finalen, og får stå i Düsseldorf med flagget på brystet og kjempe for sitt hjemland mot resten av Europa.

Zdob si Zdub fra Moldova

Zdob si Zdub fra Moldova deltar med både klarinett og enhjulssykkel.

Foto: Arina Cretu / TRM
Moldova ESC-logo

I fjor fikk Moldova mye oppmerksomhet pga. sin "sexy sax guy", nærmere bestemt saksofonisten Sergey Stepanov som trakterte instrumentet sitt på en ganske så utradisjonell måte. Moldova prøver seg litt i samme leia i år også, denne gangen med gruppa Zdob şi Zdub og låten "So Lucky". Her har de blant annet fått med seg en dame med nissehatt og strutteskjørt som sykler på enhjulssykkel og spiller klarinett. Absolutt verd en kikk - om du ikke liker musikken blir du sikkert underholdt uansett. Og for ordens skyld: her er den nye musikkvideoen til "So Lucky" også.

Nederland ESC-logo

Gruppen 3JS deltar for Nederland med låten "Never Alone". Etter flere år med dårlige resultater i den internasjonale finalen, har man i følge bandet i år satt fokus på selve låten. Gruppen presenterte fem forskjellige låter for det nederlandske publikummet, som tilslutt stemte frem "Never Alone" som vinnermelodien. Bandnavnet 3JS kommer av at de tre bandmedlemmene alle starter på J, nemlig Jan, Jaap og Jaap. En slags tre musketerer, der altså.

Norge ESC-logo

Etter en spennende finale i Norge var det flotte Stella Mwangi som tilslutt kunne ta i mot vinnertrofeet og synge låten sin en gang til foran et fullsatt og jublende Oslo Spektrum. Nå skal hun ta opp arven etter Bobbysocks, Secret Garden og Alexander Rybak og prøve å lose Norge inn til vår fjerde seier i Eurovision Song Contest. I mellomtiden kan alle som ikke har gjort det enda lære seg Haba Haba-dansen. Se video her:

Polen ESC-logo
Foto: NRK

Magdalena Tu synger for Polen med poplåten "Jestem" som enkelt og greit betyr "jeg". Hun vant med over 44% av stemmene i den nasjonale finalen i Polen. På scenen hadde hun med seg to mannlige dansere som så ut som en blanding av Frikar og de greske machomaskinene av noen danserne fra i fjor, og tre korister som alle kunne vært søsterne til Unni Lindell. I tillegg hadde Magdalena for sikkerhets skyld lagt inn en liten turn-sessionen på slutten av opptredenen sin. Alle disse er borte i hennes nye musikkvideo, men vi kan jo håpe på at de dukker opp igjen når Magdalena står på scenen i Düsseldorf?

Homens da Luta fra Portugal

Homens da Luta fra Portugal skal få smilene frem i ESC.

Foto: RTP
Portugal ESC-logo

Stakkars Portugal. De har prøvd og prøvd i en rekke år, men aldri helt klart å finne formelen for hvordan man slår an i Eurovision. De gir seg dog ikke av den grunn. I år sender de Homens da Luta, som ser ut som en rar versjon av Village People, og låten Luta É Alegria, som høres ut som en nordnorsk demonstrasjonsvise fra 70-tallet krydret med litt latinske rytmer. Det må nevnes at Homens da Luta ser på seg selv som komikere og gatemusikanter heller enn seriøse artister. Noe som igjen har ført til enkelte negative reaksjoner på at komikere skal få representere Portugal i ESC. Gruppen prøvde seg i fjor også, men ble da diskvalifisert.

Romania ESC-logo

Hotel FM representerer Romania i årets Eurovision Song Contest. Hotel FM prøvde seg også i fjorårets nasjonale finale, men endte på fjerdeplass mens norsk-rumenske Ovi stakk av med seieren. I år stilte Ovi som programleder, og dermed gikk det bedre for Hotel FM. De vant med låten "Change", og fikk i tillegg til seieren også et spesiallaget trofé og en BMW!

Russland ESC-logo

Russland sender i år Alexey Vorobyov til Düsseldorf for å slåss for landets ære med låten "Get You". Den er skrevet av den svensk-marrokanske produsenten og låtskriveren RedOne som står bak flere av Lady Gagas største hits, bla. monsterhiten "Pokerface". Alexey har prøvd seg i den russiske MGP-finalen flere ganger uten å vinne, men med RedOne på laget gikk det veien. Så gjenstår det å se om det samme skjer når han nå møter internasjonal konkurranse.

San Marino ESC-logo

San Marino er tilbake i ESC, og i år sender de 32 år gamle Senhit Zadik Zadik, bedre kjent som Senit, med låten "Stand By". Senit har røtter fra Eritrea, men er vokst opp i Italia. Hun har i tillegg til å gi ut tre album, også utdannet seg som grafisk designer og vært aktiv fotballspiller!

Nina og Milan Stanković fra Serbia

Vil du slå an i Serbia bør du ta en kikk på disse hårfrisyrene. Nina deltar for landet i år, mens Milan Stankovic sjarmerte publikum i fjor.

Foto: NRK/EBU
Serbia ESC-logo

Vil du vinne MGP i Serbia, har vi ett råd: skaff deg en kort, lys bob. Det kan nemlig se ut som om Serbia har en forkjærlighet for mennesker med kort, blondt hår. Hvem har vel glemt Milan Stanković og hans herlige sveis fra i fjor? Vel, i år får vi i stedet Nina. Nina vant årets serbiske finale, som interessant nok var en konkurranse mellom en far (Kornelije Kovac) og hans to døtre (Aleksandra og Kristina). De tre kjempet mot hverandre med hver sin låt, og den eneste som ikke sang låten sin selv var Kristina, som i steden overlot showet til Nina. Det viste seg å være lurt, for sammen hanket de inn seieren med 60-talls-glade Caroban.

Slovakia ESC-logo
Foto: NRK

Eurovosion Song Contest 2011 må være tvillingenes år. Ikke bare representeres Irland av et tvillingpar, også Slovakia har fått med seg trenden, de representeres nemlig av tvillingene TWiiNS. De to damene synger låten "I'm Still Alive" og stiller på scenen i minimal bekledning og utfordrende poseringer - så får vi se om det går bedre enn i fjor, da endte nemlig Slovakia nest sist i den første semifinalen.

Slovenia ESC-logo
Foto: NRK

Ingen kan anklage vakre Maja Keuc for ikke å kunne synge! Hun representerer i år Slovenia med låten "No One". Maja går under navnet "Slovenias Christina Aguilera", og det er ikke uten grunn. Hun har bakgrunn fra soul, jazz og blues, og har blant annet sunget i den slovenske versjonen av "We Will Rock You". Keuc kom på andreplass i "Slovenia's got talent" i fjor, og nå håper hun å nå enda høyere i Eurovision Song Contest i Düsseldorf.

(Saken fortsetter under bildet)

Gina G og Lucía Pérez

Lucía Pérez tar en Gina G i år.

Foto: Scanpix, skjermdump RTVE
Spania ESC-logo
Foto: NRK

I år er det 25 år gamle Lucía Pérez som skal slåss for Spanias ære og få Europa med på dansen med låten "Que me quiten lo bailao". Det har gått så som så med Spania de siste årene, men Lucía har tatt for seg ESC-historien og hentet frem triks tidligere Eurovision-artister har benyttet seg av. Kjolen hennes i årets spanske finale var nemlig mistenkelig lik den famøse kjolen Gina G hadde på seg da hun representerte Storbritannia i 1996. Det gikk nesten, men førte ikke helt til topps for Gina i 96, nå gjenstår det å se om det funker for Lucía i 2011.

blue 2004

Blue deltar for Storbritannia i år. Her fra en prisutdeling i 2004.

Foto: POOL / REUTERS
Storbritannia ESC-logo

Storbritannia

"tar en A1" i år, og sender boybandet Blue. Du husker dem kanskje fra låten "Sorry Seems To Be The Hardest Word" med Elton John. Etter en skuffende sisteplass i fjorårets ESC-finale og trusler om å trekke seg fra hele konkurransen, droppet Storbritannia i steden den nasjonale utvelgelsen, og i januar bestemte BBC at Blue skal representere landet i ESC. Bandet skal delta i den internasjonale finalen med låten "I Can".

Sveits ESC-logo

Den første låten som ble klar for ESC 2011, kom i år fra Sveits. Anna Rossinelli synger låten "In Love For A While", en slags Jack Johnsen-låt med wannabe-soulvokal. Så får vi se, da, om Anna klarer å etterfølge den forrige artisten som vant for Sveits, nemlig Celine Dion i 1988.

Sverige ESC-logo

I fjor kom Eric Saade på tredjeplass i den svenske finalen med låten "Manboy". I år gikk det enda bedre, han vant og får dermed representere Sverige med låten "Popular". Den er skrevet av Fredrik Kempe, som også skrev Didrik Solli-Tangens "My Heart Is Yours" sammen med Hanne Sørvaag i fjor. "Popular" fikk flest poeng både av tv-seerne og av de internasjonale juryene i finalen, men kun to poeng av den norske juryen. (Svenskene har de nemlig invitert en rekke utenlandske juryer til å gi poeng under finalen.) Sverige deltar i den andre semifinalen den 12. mai, vi nordmenn kan derfor ikke stemme på Saade før i en eventuell finale.

Yuksek Sadakat

Rockebandet Yuksek Sadakat poserer for pressen i Istanbul.

Foto: Ibrahim Usta / Ap
Tyrkia ESC-logo

I år som i fjor sender Tyrkia et rockeband til den internasjonale finalen. Yüksek Sadakat heter bandet som skal kjempe for landets ære i år, etter at MaNga i fjor kom på andreplass etter Lena fra Tyskland. Yüksek Sadakat synger låten "Live it up" og starter låten med følgende budskap: "Here's your favourite song on the radio". Klar tale fra Tyrkia.

Tyskland ESC-logo

Du må være både blind og døv for ikke å ha fått med deg at tyske Lena Meyer-Landrut vant Eurovision Song Contest i Oslo i fjor. Ikke lenge etter offentliggjorde hennes manager Stephan Raab, som forøvrig også er programleder i ESC i år, at Lena deltar for Tyskland i år igjen. - Denne gangen er det bare for gøy, forklarer Lena. Hun skal delta med låten "Taken By a Stranger", som norske Monica Birkenes har skrevet.

Ungarn ESC-logo

X-faktorstjernen Kati Wolf representerer Ungarn i år. Hun synger låten "What about my dreams". Selv forklarer Kati låten slik: "What About My Dreams tar meg med tilbake til 80-tallets diskomusikk som jeg vokste opp med, og som jeg elsker." Så gjenstår det å se om resten av Europa også elsker 80-tall.

Ukraina ESC-logo

Ukraina representeres av 24 år gamle Mika Newton. I år som i fjor har den ukrainske konkurransen vært preget av korrupsjonsanklager, diskvalifiseringer og skandaler, men Mika ble etter mye om og men tilslutt utropt som vinner. Hun deltok i den nasjonale finalen med låten Angel, som hun nå har spilt inn en kostbar video av. Mika er glad i punk og goth, og har blitt sammenlignet med kanadiske Avril Lavigne.

Nadine Beilder fra Østerrike

20 år gamle Nadine Beilder deltar for Østerrike.

Foto: ORF
Østerrike logo-ESC

Etter tre års opphold er Østerrike tilbake i Eurovision. De representeres i år av 20 år gamle Nadine Beiler. Hun synger balladen "The Secret Is Love" og har en av årets sterkeste stemmer som kommer til sin rett når hun virkelig trykker til underveis i låta. Nadine ble som mange andre ESC-artister først oppdaget via en nasjonal variant av Idol, og har siden gitt ut et album og fått kontrakt med storselskapet Universal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest!