Disse vet hvem som er med i Melodi Grand Prix 2013

…men du får ikke vite noe før i januar.

Kristin Winsents, Vivi Stenberg, Christine Dancke og Gisle G. Stokland

Kristin Winsents, Vivi Stenberg, Christine Dancke og Gisle G. Stokland har hørt seg gjennom årets innsendte MGP-låter. Nå er resultatet klart.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Jeg har jo lurt på hvordan utvelgelsen av MGP-låter foregår. Er det på nachspiel hjemme hos Per Sundnes, fleiper musikkjournalist Kristin Winsents.

I høst har hun lært hvordan det egentlig har gått for seg, etter å ha blitt invitert med i MGPs lyttegruppe av musikkansvarlig Vivi Stenberg. Med seg på laget har de også Gisle G. Stokland og Christine Dancke (se faktaboks.)

Gjennom regelmessige lyttemøter har de fire vurdert bidragene som har kommet inn i høst.

Stenberg forteller at hun har lagt vekt på å sette sammen en gruppe av erfarne musikkfolk med kjennskap til forskjellige sjangre.

– Jeg har plukket ut tre personer utenfor MGP-redaksjonen som jeg både respekterer og stoler på. De har en veldig teft og musikalsk kompetanse, forklarer Stenberg.

Etter at Stenberg først foretok en grovsortering av de 600 låtene, har den eksterne lyttegruppa fått komme med sine anbefalinger. Til slutt har MGP-redaksjonen valgt ut de 21 låtene som skal kjempe mot hverandre i Melodi Grand Prix 2013.

Artistene avsløres på direkten

Men selv om låtene er plukket ut, må publikum likevel smøre seg med tålmodighet før vi får vite hvilke 21 artister som skal slåss om å representere Norge i den internasjonale eurovisjonsfinalen.

Tidligere år har artistnavnene blitt sluppet allerede i desember, men denne gangen avsløres artistene først tre dager før de står på scenen. I en direktesending onsdagen før hver delfinale, vil NRK presentere ukens syv aktuelle artister. Her vil publikum også få høre smakebiter av låtene for første gang.

– De siste årene har vi prøvd å presentere artistene på mange forskjellige måter. Det vi ønsker er å få mest mulig spenning og interesse knyttet til MGP. Ved å presentere dem på denne måten har vi anledning til å gi hver artist og låtskriver like mye oppmerksomhet, forklarer Stenberg.

– Vi er klar over at det nok vil bli mye spekulasjoner i pressen i forkant, men desto morsommere er det å avsløre dette direkte på NRK.

– Loreen vant ikke på grunn av krabbedansen

Loreen fra Sverige

Svenske Loreen vant den internasjonale finalen i MGP i år. Dermed er det svenskene som arrangerer neste års finaler, den 14, 16 og 18. mai.

Foto: Carl-Johan Söder

Lyttegruppa har hatt mye å bryne seg på. De rundt 600 innsendte bidragene kommer fra kjente og ukjente låtskrivere ikke bare i Norge, men fra hele verden.

– Låtene har kommet fra Australia, USA og Storbritannia, vi har fått noe fra land som Hellas, Spania, og Frankrike, en god del fra Sverige, men hovedsakelig er bidragene norske, forklarer Stenberg.

– Vi har prøvd å ikke tenke MGP-låter som begrep når vi har gjort utvalget, men heller at vi skal finne de beste låtene. Selv om vi ikke tenkte så mye på sjanger underveis, har vi endt opp med et ganske bredt spekter låter likevel.

Lyttegruppa har også lagt vekt på at låtene skal kunne gjøre det bra i Europa, og at de skal ha et liv utenfor MGP.

– Det er ikke sånn at musikken i MGP blir sykt annerledes i år. Det vil fortsatt høres ut som Grand Prix for mange. Men det er flere bra låter med i år, som kan bli spilt mye på radio, forklarer Christine Dancke.

Medlemmene av lyttegruppa forteller at de også har lagt vekt på å finne interessante artister – og innrømmer at de har brukt google flittig.

– Det skal være bra låter som du får lyst til å høre igjen. Samtidig skal de fremføres på tv, så det skal se interessant ut. Med det mener jeg ikke at vi leter etter pene mennesker, men de må ha et interessant uttrykk; en pakke, forklarer Gisle G. Stokland.

– Men altså, Loreen vant ikke på grunn av krabbedansen. Det må ligge en bra låt i bunnen, legger han til, og slår samtidig fast det vil være flere «Loreen-låter» med i MGP 2013.

– Alle er musikkeksperter i MGP

Dette blir 52. gang MGP arrangeres i Norge, og Stenberg sier hun syns det er spennende å ha musikkonkurransens historie i ryggen når man arbeider med programmet. Samtidig vet de fire at valgene de gjør vil bli mye diskutert rundt i de tusen hjem.

– Når det kommer til Melodi Grand Prix er plutselig alle i Norge musikkeksperter. Det er klart vi er spente på hva folk syns, de sterke følelsene er noe av det som gjør at MGP er gøy, forklarer Winsents.

MGP 2013 vil by på en blanding av kjente og ukjente artister og låtskrivere.

– Vi har fått inn låter fra virkelig store låtskrivere som skriver for noen av verdens største artister, og det er gøy. Samtidig ser vi også på låtskriverne som sender inn at det ikke er supertabu å delta i MGP. «Alle» ser jo egentlig på programmet, og det gjenspeiles i det innsendte materialet.

Samtidig påpeker Winsents at nordmenn har fått større forståelse for hva låtskrivere holder på med etter at folk som Hanne Sørvaag og Stargate har fått mye oppmerksomhet i media. MGP er føst og fremst en låtskriverkonkurranse.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mange potensielle vinnere

Tooji

Tooji vant MGP 2012, og fikk representere Norge i den internasjonale finalen i Aserbajdsjan i mai. Nå skal hans etterfølger kåres.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Den 9. februar får vi svaret på hvem som skal representere Norge i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest. Lyttegruppa tror konkurransen blir jevn, og er godt fornøyd med artistgruppen de har kommet frem til.

– Artistene som er med definerer, og kommer til å definere lyden av norsk pop i årene som kommer, sier Christine Dancke.

– Tre av dem kan vinne den internasjonale finalen også, spår Stokland.

Men først skal låtene altså presenteres for det norske folk. De syv første hører du for første gang den 16. januar.

– Vi håper det setter i gang masse diskusjon og at seerne kan være med og diskutere med en gang, i stedet for vente på anmeldelsene. Nå får de høre dette samtidig som journalistene, og det blir spennende å se om det endrer diskusjonen om låtene, avslutter Vivi Stenberg.

Alt om: Melodi Grand Prix

Hvilke artister håper du blir med i MGP 2013? Si din mening her!