- De har bare «tits and ass»

– Anna kan synge. Det er det åpenbart veldig mange i denne konkurransen som ikke kan. Svenske kommentatorer er skuffet etter Sveriges ESC-exit torsdag.

Annika Jankell, programleder i Sveriges Radio, var forbannet etter at det ble klart at Sveriges Anna Bergendahl ikke gikk videre til finalen i Eurovision Song Contest torsdag.

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest

– Dette er en historisk katastrofe, det har aldri hendt. Vi har hatt en slags selvtillit siden ABBA vant i 1974 og levd på den selv om vi har hatt noen katastrofeår bak oss. Vi trodde på Anna, dette er en nasjonal sorg, en schlagersorg, sier Jankell, som klandrer Europa for dårlig musikksmak.

– Pluss, Anna kan synge. Det er det åpenbart veldig mange i denne konkurransen som ikke kan. De har bare «tits and ass».

Spenning til siste slutt

Det var nervepirrende helt til siste finalist ble lest opp av programleder Nadia Hasnaoui.

Se bildene: Hele andre semifinale i bilder

Ingen av nabolandene våre, Danmark og Sverige, var sikret finaleplass da den siste konvolutten i tv-grafikken stod igjen. Dermed var det klart at minst et av landene kom til å ryke ut.

Da den siste konvolutten snudde seg på skjermen var det klart – Sverige er ute av Melodi Grand Prix. For første gang går finalen uten dem.

Les og se video: Første finale uten Sverige

Les også: NRK fulgte semifinalen mintutt for minutt

At det var spenning til siste slutt var også merkbart på kommentatorplassen hos svenske SVT.

– Akkurat nå skulle vi ønske det var noen andre de ropte opp, uttrykte kommentatorene da en av de få gjenværende finaleplassene mot slutten gikk til noen andre enn akkurat Sverige.

– Vi kan ikke skylde på Anna for dette

De var tydelig nervøse for at håpet Anna Bergendahl ikke skulle kapre noen finaleplass til tross for sin opptreden med et omfattende scenebilde der store deler av publikum var tildelt røde «glowsticks» for å være en del av opptredenen.

Men det gikk altså ikke veien, og kommentatorene var nesten i sjokk da det danske flagget viste seg, og ikke det svenske. De hadde ikke så mye å si etter at Anna Bergendahl var slått ut, men til slutt kom det en støtteerklæring.

– Vi kan ikke skylde på Anna for dette, var budskapet som nok var ment å stagge slakten de forventet i tabloidavisene.

Anna Bergendahl

Fiaskoen er et faktum, Anna Bergendahl klarer ikke skjule skuffelsen.

Foto: Jonas Brenna / NRK

– Jävla skit kan jag bara säga

Fiasko er det ordet som går mest igjen i svenske medier fredag morgen. Blant de svenske nettavisene var det Aftonbladet og Expressen som fulgte semifinalen tettest. Expressens ekspertkommentator var ikke spesielt fornøyd etter at det gikk som det gikk.

– Jävla skit kan jag bara säga. Vilken jävla depp, uttaler Nanne Grönvall til avisens eget nettsted Expressen.se.

Avisa var veldig raskt ute med å kalle årets deltakelse en flopp, før de endret til et klart og tydelig NEEEEEJ ledsaget av bilder av Anna Bergendahl med tårevåte øyne.

– Som svenske er det en enorm skuffelse. Det er nesten som man har havnet i en slags sjokktilstand. Det er så mange kommentarer, folk er skuffet og opprørt, de forstår ikke riktig hva som har hendt. Hva gikk galt? spør Expressens kommentator og musikkredaktør, Anders Nunstedt i en kommentar til NRK.

– This is ...

Konkurrenten Aftonbladet var heller ikke nådig bare sekunder etter at semifinaletapet var klart. De toppet siden sin med det tydelige budskapet:

– This is ... over

Avisens reporter som fulgte semifinalen fra Fornebu bruker også sterke ord til eget nettsted.

— Det här gick ju åt helvete, säger Markus. Det känns ju jättetråkigt men hon var ingen självklar finalist. Men vi visste ju att det skulle blir svårt. Man kan konstatera att den svenska smaken skiter Europa fullständigt i, uttaler Markus Larsson til aftonbladet.se.

Chanée & N'evergreen

Danske Chanée & N'evergreen klarte å kapre den siste finaleplassen, med en sang svenskene tidligere har forkastet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Umulig å forutse

Tv-kommentatorene var heller ikke spesielt fornøyde, men kanskje mest overrasket.

– Dette er jo fryktelig, men vi var ikke en av finalistene.

Selv om de var nervøse hadde de tydelig ennå et håp, og etter å ha summet seg mente de at dette ikke var ventet.

– Dette er overraskende. Det var umulig å forutse.

TV-produksjonen gikk så i en kavalkade av de landene som faktisk gikk videre, og på svensk tv holdt kommentatorene seg unna.

– Jeg er i sjokk!

Også Norges håp i finalen Didrik Solli-Tangen fulgte semifinalen med to av våre naboer som både mulige konkurrenter og deltakere i en hard konkurranse om finaleplass. Han ble veldig overrasket over at Sverige ikke klarte finaleplassen.

- Jeg er i sjokk, Anna var helt klart den beste i kveld! Men når det er sagt er det mange sterke konkurrenter som gikk videre i kveld. Det blir en heidundranes finale på lørdag!

Didrik Solli-Tangen følger andre semifinale

Norges deltaker Didirik Solli-Tangen fulgte den andre semifinalen på hotellrommet sitt.

Foto: Didrik Solli Tangen

– Hoderulling i Sverige

Mens Sverige altså må pakke sammen «glowsticksene» og nøye seg med å se på finalen, har Danmark fortsatt en mulighet til å vinne årets Eurovision Song Contest.

Danskenes bidrag «In a moment like this» var opprinnelig ment for Sverige, men svenskene takket nei og sendte den videre. Lederen i de norske GP-klubben, Morten Thomassen, tror nå at det blir hoderulling i Sverige.

– Denne låten ble først sendt inn til svensk uttak, men de ville ikke ha den. Derfor sendte låtskriverne den inn i Danmark, og nå er de i finalen. Jeg tror hodet til sjefen for svenske Melodifestivalen, Christer Björkman, blir forlangt på et sølvfat Han har et forklaringsproblem, sier Thomassen til NRK.

Christer Björkman selv var ordknapp, da han prøvde å sette ord på nedturen.

– Ja, vi får fortsette å forsøke og finne bra vinnere, jeg synes dette var veldig bra, sa Björkman til NRK.