- Uaktuelt å arrangere MGP utendørs

Prosjektleder for den europeiske MGP-finalen i Norge i 1996, Odd Arvid Strømstad, tror det er ytterst få lokaler som er aktuelle når Norge skal arrangere finalen neste år.

Alexander Rybak og Odd Arvid Strømstad
Foto: Scanpix

Etter at Alexander Rybak latterliggjorde all konkurranse under MGP-finalen i Moskva lørdag kveld, er det klart at Norge og NRK skal arrangere Eurovisjon-finalen 22. mai 2010.

Send din gratulasjon til Alexander her

Nå starter kampen om hvilken by og arena som får æren av å arrangere neste års finale. Og det er allerede klart at dette blir som å hoppe etter Wirkola. Russerne leverte et fyrverkeri av en forestilling for millioner av TV-seere og de 20.000 i salen.

Men det var ikke gratis. Prislappen for å arrangere MGP-finalen kom på nærmere 300 millioner kroner for russerne.

(Artikkelen fortsetter)

MGP-finalen på Olympic Stadium i Moskva

Russerne leverte et utrolig show for millioner av TV-seere og 20.000 frammøtte i Olympic Stadium i Moskva.

Foto: Sergey Ponomarev / AP

Odd Arvid Strømstad, som nå er daglig leder i TV-produksjonsselskapet Dinamo Story, var prosjektleder da Eurosong ble arrangert i Oslo Spektrum i mai 1996. Han sier det er usannsynlig at Norge legger en lignende sum på bordet.

Men kravet til å hoste opp en stor arena med plass til mye folk er ufravikelig, mener han.

- Spektrum nesten i minste laget

- Vi trenger en så stor scene som mulig med stor takhøyde, men den trenger ikke være like stor som den i Moskva. Det må være plass til i hvert fall 5000 mennesker – men helst mange, mange flere, sier han, og legger til:

- Med den utviklingen vi har sett de siste årene er selv Oslo Spektrum (tar 10.000 mennesker, journ.komm) nesten i minste laget.

(Artikkelen fortsetter)

Melodi Grand Prix-finalen i Norge 1996

Odd Arvid Strømstad (til venstre) var prosjektleder under Eurovision Song Contest i Oslo Spektrum i 1996. Her sammen med vertsparet Ingvild Bryn og Morten Harket, samt Portugals deltaker Lucia Moniz.

Foto: Hval, Morten / Scanpix

NRKs prosjektleder for Melodi Grand Prix Stian Malme har sagt til VG at en arrangementsarena må ha plass til minst 10.000 mennesker. I så fall er Telenor Arena Fornebu, Oslo Spektrum og Vikingeskipet på Hamar blant de få som matcher kravet.

Hvilken arena egner seg best?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dinamo har allerede vært i samtaler med Telenor Arena angående muligheten for å leie lokalene til finalen.

- Vi er hele tiden i samtaler med utleiere angående mulige prosjekter. Spørsmålet rundt Telenor Arena gikk på om det vil la seg gjøre å arrangere en finale der siden det spilles så mye fotballkamper der, sier Strømstad, og viser til at Stabæk spiller sine hjemmekamper der.

Hotellkapasitet avgjørende

- Hva mener du kreves av arenaen?

- Det må være en hall som duger, hvor det er god bæreevne i taket. Og vi snakker om en flerbrukshall, ikke en idrettshall, sier han.

Den svært erfarne TV-produsenten viser til at det kreves mye logistikk rundt et slikt gigantarrangement. Dermed vil også hotellkapasitet bli avgjørende.

- Det er veldig mange tilreisende som krever masse hotellplass. Små byer med ambisjoner om å arrangere en finale må huske på dette.

(Artikkelen fortsetter)

Hvilken by bør arrangere MGP?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Eurovision Song Contest i Oslo Spektrum

Eurovision Song Contest i Oslo Spektrum 1996. - Spektrum er nesten for liten, sier Odd Arvid Strømstad.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Utendørs er uaktuelt

Norge kan forvente 15.000 tilreisende delegater og over 3000 pressefolk til neste års finale – i tillegg til store mengder fans fra samtlige deltakerland.

Et utendørsarrangement, for eksempel i tilknytning til den nye Operaen, er ifølge Strømstad helt uaktuelt.

- Da vil vi trenge et enormt telt, som vil bli både komplisert og dyrt. Du ser hvor mye arbeid som legges i kjoler og antrekk, og da tar det seg dårlig ut med en litt forblåst scene. Og i fjor snødde det på 17.mai i Oslo, sier Strømstad.

- Handler også om distriktspolitikk

Strømstad vil ikke innsnevre for mye hvilke kandidater som er aktuelle.

- Det blir jo en prosess rundt dette, men det er ikke mange som vil kunne arrangere dette, sier han.

Ordførerne i både Tromsø og Bodø sier til VG at de er klare til å ta på seg et arrangement, og viser til at de har plass til 3-4000 tilskuere.

(Artikkelen fortsetter)

Melodi Grand Prix i Bergen 1986

Andre tider: Sandra Kim synger vinnerlåta under Melodi Grand Prix i Grieghallen i Bergen 1986.

Foto: Gjellesvik, Inge / Scanpix

- Jeg mener det er for lite. I tillegg til tilskuere skal det være store garderober, pressesenter, og så videre. Bare i en hall som Oslo Spektrum vil du måtte ta bort halvparten av sitteplassene for å få plass til scene og kameraer.

- Tror du det vil komme en distriktspolitisk prosess rundt lokalisering?

- Jeg tror det er en prosess som både handler om sunn lokaliseringsdebatt og distriktspolitikk. Samtidig må vi ha to tanker i hodet samtidig, og vurdere de tekniske mulighetene.

NRK: - Vi må strekke oss

NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin sier at alle steder er aktuelle, men vil ikke si så mye mer før planleggingen starter i morgen.

- Vi har tidligere arrangert den internasjonale finalen i Bergen og Oslo, men jeg kan likevel ikke utelukke at arrangementet blir lagt til et annet sted, sier han, og legger til:

- Kriteriene er at det er plass til en god del folk og at det er praktisk og enkelt å gjennomføre. Vi har ingen politiske kriterier. Uansett må vi strekke oss for å få til et like spektakulært show som i Moskva.

- Det er sikkert at NRK skal produsere og klare å organisere dette. Vi har løst store oppgaver før og er klare til å gjøre det igjen, sier Sandvin.