Hopp til innhold

Vil gi slekta stolthet – skriver kvensk musikkspel for Balsfjord

Hans-Charles Nedrum, opprinnelig fra Øvergård i Balsfjord, vil gi folk i Balsfjord en stolthet over sin egen historie, nå skriver han et musikkspill om den kvenske bosettingen i området.

Hans-Charles Nedrum

Hans-Charles Nedrum har vært i intens konsentrasjon for å skrive et musikkspill om sine kvenske aner i Balsfjord som ingen har snakka om tidligere.

Foto: Laila Lanes / NRK

«Hvorfor Balsfjord ikke er nevnt som et kvensk område når slike områder defineres, skjønner jeg ikke. Her må det gjøres en endring.»

Det tenkte, og skrev, Hans-Charles Nedrum på Facebook for en tid tilbake. Og han tok skjea i egen hand og satte i gang.

– Veldig mange i Nordkjosbotnområdet har kvenske aner, men man har ikke snakka om det, sier Nedrum når NRK Kvensk møter han på Øvergård et par uker før jul.

Slekta har vært lite snakka om

Hans Charles Nedrum bor på Stokmarknes i Vesterålen. Det forhindrer han ikke fra å ta et tak for å bringe fram historien og kulturen fra sitt hjemsted i Balsfjord. I et par uker i førjulstida har han vært på Øvergård i Balsfjord. Der har han jobba intenst med å komponere og skrive teksten til musikkspillet.

– Jeg skriver om familien til Johannes Josepfsson Ørn og kona Susanna. De møtes i Muonio og gifter seg sannsynligvis der, men han kommer egentlig fra Pelloområdet i Övertorneå, forteller han.

Illustrasjon fra spelet

Illustrasjon som skal brukes i forbindelse med musikkspillet.

Foto: privat

De kom først til Lyngen og flytta så til Nordkjosbotn og etablerte seg på Bomstad. De er Nedrums forfedre, som han ikke visste noe om før han var rundt 40 år.

Selv har han bare tenkt et par år på at han skulle lage et musikkspill om denne historien. Han skriver spesielt om ei av formødrene som hadde to forskjellige sider i sin personlighet.

– Det har vært en fantastisk ferd gjennom ei slekt man vet så lite om, men når man begynner å grave så finner man så mange interessante folk.

Stor finsk etterslekt i Balsfjord

Og slektsforsker Asbjørn Bakken bekrefter at det er mange etterkommere etter kvener i Balsfjord, eller finlendere som han kaller det.

På Vollan gjestestue møtes han og en annen slektsforsker, Aud-Nora Hansen. De har oppdaga at de har felles aner, gjennom slekta Josepsson Örn.

– Etterslekta er veldig stor, sier Bakken.

Han viser til at alle familiene fikk mange barn og at det derfor er mange etterkommere etter de som kom fra Tornedalen i området.

Asbjørn Bakken og Aud-Nora Hansen, slektsforskere

Slektsforskerne Asbjørn Bakken og Aud-Nora Hansen har funnet felles aner i Tornedalen og studerer slektstrærne iherdig.

Foto: Laila Lanes / NRK

Aud Nora Hansen sier det bare er noen år siden hun oppdaga sine aner fra Tornedalen. Deres aner kommer fra to kjente slekter der, Mämmi og Örn. For henne er det spennende å møte Asbjørn og finne felles slekt.

Kvener også i Malangen

Også i Malangen er det spor etter kvenske innbyggere. Arne Pedersen tar NRK Kvensk med til Aursfjordbotn internatskole, der han sjøl også har gått.

– Her er skammekroken, sier han og peker.

– Ja, har du stått der?

Ja, det hendte vel, må han innrømme. Og viser til en svært streng lærer de hadde.

Skolen blei bygda av Alfred Åsmo Johannessen, som ifølge Arne var kven.

– Den første kvenen vi kjenner er Erik kven, og det er i forbindelse med den tragiske historien om Birte og Benjamin og drapet som skjedde på husbonden hennes, sier Arne.

Arne Jan Pedersen foran internatskolen i Aursfjordbotn

Arne Pedersen var elev og bodde på internatskolen i Aursfjordbotn i sine unge dager, skolen blei bygd av kvenen Alfred Åsmo Johannessen, forteller han.

Foto: Laila Lanes / NRK

Fikk masse tilbakemeldinger

Hans-Charles Nedrum fikk stor respons da han brakte saken på bane på Facebook.

Dermed blir det klart for musikkspill i mars i Nordkjosbotn. Her skal rundt 60 utøvere være med, blant anna har han fått tak i artister fra Vesterålen.

Musikkspillet blir svært variert.

– Vi har alt fra rock til joik, salmesang, og selvsagt litt kvensk, og opera har vi og.

Nedrum er selv rockemusiker, han vil bruke sin musikk-kompetanse til å gi folk noe.

– For det er veldig mange som stammer fra denne slekta, at de som er der går ut med en stolthet, det er formålet. Det er ikke så mye at jeg skal presentere min musikk og mine tekster, men det å gi folk noe, sier han.