Hopp til innhold

Har du en Lovikka-vott? Da kan du få den på votteutstilling.

I Pajala i Sverige skal det være «Vantfestivalen» i mars, nå vil initiativtakerne ha fatt i dine votter, enten en Lovikka-vott, eller andre votter.

Lovikka-votten

Har du en slik vott liggende hjemme? Da kan du få den på utstilling i Pajala.

Foto: Monika Loiksaar Lund /

Det er Foreningen Nordens avdeling i Pajala i Tornedalen som etterlyser votter, eller vanter som det heter på svensk, til «Vantfestivalen» som pågår den 9. mars.

– Vottene skal inngå i utstillingen «Vantar med historia», sier Monika Loiksaar Lund, som er styremedlem i Foreningen Norden i Pajala.

Vil ha votter fra hele Norden

Tanken med utstillingen er å samle votter fra de land og regioner som inngår i foreningen Norden sitt område.

– Ettersom jeg ikke har så mange votter selv, har jeg bedt om å få låne votter og jeg har fått låne masse, vi kommer til å kunne vise opp mot 130 par ulike votter, sier hun.

Vottene er fra Danmark, Estland, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Latvia, Norge, Sverige og Åland.

– Från Petrozavodsk i Russland fikk jeg nesten låne et par, men de rekker ikke å komme fram i tide, sier Monika Loiksaar Lund.

Men Pajala-foreningen vil fortsatt ha votter fra Norge og Nord-Norge og ber folk om å bidra til utstillingen ved å låne dem votter, gjerne votter som har en historisk opprinnelse, som Selbu-votten.

votter

Også andre votter ønskes til utstillingen, gjerne om den har en egen historie.

Foto: Monika Loiksaar Lund

Til Lovikka-vottens ære

«Vantfestivalen» arrangeres i Junosuando, som ligger 60 kilometer nordvest for Pajala.

Opprinnelsen til festivalen, som arrangeres for sjette gang, er en hylling til Erika Aittamaa som i 1892 fant opp Lovikkavanten. Den kom til etter en bestilling fra fôrbønder som kjørte varer med hest og vogn til alle årets tider. Hun klarte å skape en varm vott som blei brukt som arbeidsvott og som i dag er velkjent over hele Sverige og også i utlandet.

Ifølge Wikipedia blei votten registrert som varemerke i 1961.

Foreningen Norden Sverige feirer 100 års jubileum i år og utstillingen er lokalavdelingen i Pajala sitt bidrag til jubiléet.

– For oss er votten en kulturskatt som ofte forteller en historie, gjennom votteutstillingen vil vi spre kunnskap om vottenes kulturelle betydning, skriver styreleder Berit Öström og styremedlem Monika Loiksaar Lund i invitasjonen til festivalen.

De ønsker også å vise hvordan strikking var en viktig inntektskilde for familier på hele Nordkalotten helt ut på 1900-tallet.

Berit Öström og Monika Loiksaar Lund

Styreleder Berit Öström og styremedlem Monika Loiksaar Lund i Foreningen Norden Pajala vil ha flere votter til Pajala den 9. mars.

Foto: privat

Vottekonkurranse

«Vantfestivalen» byr også på workshops, forelesninger, marked og moteoppvisning. Og så kan folk delta i en vottekonkurranse. Til den ber de om å sende inn nye votter med nye vottemønstre.

Nå ønsker de altså flere votter og ber folk i Norge som har votter de til låne til utstillingen om å ta kontakt.

Om du ønsker å bidra kan du sende e-post til monika.annel.lund@gmail.com.