Hopp til innhold

Bodde en måned i lavvo – laget film om forbipasserende – se filmen lørdag

Skilsmisser, dødsfall, eventyrlyst og kjærlighet. I en måned samlet finske Tiia Grøn (28) historier fra folk som kom forbi lavvoen hennes på fjellet Halti. Lørdag kommer filmen «Villmarkens ansikter» på NRK2 kl. 17.20, med finsk tale og norsk tekst.

Laget film om forbipasserende

Nært naturen, nært folket. En hel måned i lavvoen på vinterfjellet, ble en uforglemmelig opplevelse for Tiia Grøn.

Foto: Hans-Henrik Grøn

Å bo i lavvo en hel måned på vinterstid kan by på sine utfordringer, men Tiia var ikke redd; hun var mest spent på kontakten med forbipasserende. Hvordan vil de reagere på å bli filmet på fjellet der de fleste sikkert bare var ute etter fred og ro?

Fantastisk naturopplevelse

Som student i visuelle kulturstudier ved UiT – Norges arktiske universitet, skulle Tiia ut på feltarbeid. Valget falt på Finlands høyeste fjell Halti nært den norske grensen. Området var kjent for Tiia fra før, men dette var første gangen hun bodde så lenge utendørs. Mannen hennes var med og ga både trygghet og praktisk hjelp. Været forandret seg stadig fra kuldeperioder til snøstorm og strålende sol. En rypeflokk slo seg ned i nærheten og reiner vandret forbi slik som de har gjort i tusener av år.

– Det kunne være stille, men aldri kjedelig, sier Tiia. Å koke grøt på primus ble vårt morgenritualet. Etterpå kunne vi gå på ski eller isfiske, men jeg hadde mastergraden min i bakhodet hele tiden og oppsøkte folk der jeg så dem. Jeg skrev grundige notater om mine naturopplevelser og ble veldig overrasket hvor åpne folk ble i naturen, langt fra storsamfunnet og hverdagens trivialiteter.

Strålende fiskelykke ved Halti.

Strålende fiskelykke ved Halti. Middagen er berget for flere dager.

Foto: Hans-Henrik Grøn

Fra Muonio til Svalbard og Tromsø

Det var en ren tilfeldighet at Tiia havnet i Tromsø og i «filmbransjen». I 2008 trengte farens kamerat på Svalbard en barnepasser, og samme kvelden bestemte Tiia seg for å dra. Hun var ferdig på gymnaset og hadde ingen studieplass ennå. Etter et år som au pair, begynte hun å studere film og fotografering på Svanvik folkehøgskole. Der traff hun sin fremtidige ektemann, og sammen fortsatte de å studere i Tromsø. Tiia har nylig avsluttet sin mastergrad i visuelle kulturstudier.

– Det er veldig spennende å forske på ulike kulturer, menneskelig interaksjon og prøve å forstå andre kulturer gjennom kulturbærernes egne øyne – hvordan de ser på verden, sier Grøn engasjert.

– Jeg er glad jeg fikk en jobb hvor jeg kan bruke utdannelsen min på mange måter.

Tiia og Tobias Grøn i studio

Lille Tobias (1) er den nye sjefen hos familien Grøn. Han er med på det meste.

Foto: ANNE MARI RAHKONEN BERG / NRK

Hun er nettopp blitt deltidsansatt som informasjonsmedarbeider i Norske Kveners Forbund (NKF), det passer henne bra siden hun for et år siden ble mor. Tiia skal oppdatere nettsider og sosiale medier til NKF, og kanskje etter hvert lage videoportretter av kvener. Hun bobler av ideer og gleder seg til å rette fokus på kvener.

Men først skal filmen av vandrerne på Halti vises på TV i NRK2. Historiene på fjellet er mange, for det viste seg at folk var veldig positive. Noen måtte til fjells for å tenke over sin skilsmisse og farens død, noen bare måtte bruke spark til å komme på toppen – 23 år på rad. Noen jobbet i området, og noen syntes det var bare ren galskap at de brukte flere uker – flere ganger i året – til vandring i det karrige fjellområdet. Filmen er produsert av Visuelle kulturstudier ved UiT – Norges arktiske universitet. Den 24. mars kl. 17.20 bør du huske å slå på TV'n!

Filmstjerner

Vandrende livshistorier. Noen nygifte, noen skilte. Teemu og Eeva Rahkola, Topi Nissilä, Seppo Suhonen og Vilho Mäkitalo har mye på hjertet.

Foto: Tiia Grøn