Kondolanseprotokoll for Janne Jemtland
Foto: Alexander Nordby / NRK

Broren: – Janne var alltid bindeleddet i familien

Terje Opheim utsatte å ta kontakt med søsteren for å takke for julegavene. Plutselig var det for sent. Janne Jemtland ble kjent for hele landet som drapsoffer.

– Vi hadde en spesiell oppvekst, sier Terje Opheim og tenker seg litt om.

Han er Janne Jemtlands storebror. Åtte år eldre, født i en annen del av landet enn resten av søskenflokken og med en annen far. Da han var bare fire år gammel flytta han og mora fra Trondheim til Veldre i Ringsaker. Der traff hun ham som skulle bli faren til Terjes tre søsken. Janne var den yngste av de fire og eneste jente i gjengen.

– Mora vår døde veldig tidlig. Janne var bare tre år da det skjedde og etter det var vi fire menn og ei lita dame som bodde sammen. Det var nok ikke så lett for henne, sier han.

Drept

Historien vi alle kjenner om Janne Jemtland starter natt til 5. juledag 2017. Hun var på fest på forsamlingslokalet Veldrom og etter hjemturen ble hun aldri igjen sett i live.

Etter en to uker lang leteaksjon ble ektemannen hennes, som var den som først meldte henne savnet, siktet for å ha drept henne. Kroppen hennes ble funnet i Glomma. Flere mil fra hjemstedet i Veldre.

Krigeren

Men historien om Janne Jemtland starta 36 år tidligere. Da ble åtte år gamle Terje Opheim storebror igjen. Åtte år er et stort gap når man er barn, en nærmest uoverkommelig kløft når man er 20.

– En periode var jeg nok nesten mer som en far enn som en bror for henne. Når hun var 15 og jeg 23 var vi på helt forskjellige steder i livet og kjente ikke hverandre spesielt godt, sier han.

Janne måtte krige seg fram. Uten mor, med en far som var ufør nesten hele hennes liv og tre brødre, måtte hun være tøff. Det måtte de forresten alle. Uten foreldre til å hjelpe dem med å stake ut vegen, måtte de finne sine egne stier for å komme seg fram. Hver mann – og ei kvinne – for seg.

Broren tror det var ekstra vanskelig for Janne å vokse opp uten mor. Hun hadde ingen kvinnelig rollemodell. Dermed ble hun usikker. Usikker på sin plass, sin rolle og sin identitet.

– Men hun tok tak og formet livet sitt og ble etter hvert ei veldig bra dame, sier broren.

Hun hadde jobbet hardt og overvunnet mange hindringer for å komme seg dit.

Janne ble ei utrolig bra dame!

Terje Opheim

Temperamentet

Janne gikk på skole og fikk seg jobb. Livet skulle etter hvert gjøre at hun møtte en ti år eldre mann som hun forelsket seg i og giftet seg med. Han var også fra Ringsaker, men jobba som soldat i den franske fremmedlegionen. Et militærkorps som består av vervede, ikke-franske soldater, ledet av franske offiserer. Janne og ektemannen bosatte seg sammen i Frankrike.

Castelnaudary

I mange år ble de boende i en liten by like utenfor Toulouse, der ektemannen var stasjonert. Janne flyttet dit uten å kjenne språket, uten å kjenne landet. Og selv om hun nok hadde endel tunge stunder i starten, så kjempet hun seg fram også her. Hun tok til seg både ordene og kulturen og etter noen år snakket hun fransk like godt som norsk.

Det var mens de bodde her at de startet familieforøkelsen. De fikk først en sønn og tre år senere fikk de en gutt til. Janne, som hadde vokst opp uten mor fant også her sine egne veger. Hun gjorde ting på sitt eget vis, alene i et fremmed land. Hun vant selvtillit og styrke.

– Hun var veldig stolt av den perioden. Stolt av hva hun fikk til, sier broren.

Til slutt flyttet de fire hjem til Veldre. Bosatte seg i huset i Ellevsætervegen og fortsatte livet sitt der.

– Men her var de på mange måter en fransk familie. De tok litt av Frankrike med seg tilbake, sier broren.

Deriblant lynne. Temperamentet. Storebroren sier han ikke alltid klarte å forstå dynamikken dem imellom, men at de ikke skilte seg ut på noen måte der de bodde i Frankrike. De kranglet ofte og høylytt. Alltid på fransk.

– Det er nok like greit at ikke alle oppi Veldre er like stødige i fransk, sier han og drar på smilebåndet.

Fant sin plass

Terje Opheims veg førte ham tilbake til Trondheim. Han stifta familie der, men selv om han bodde langt unna forsvant plutselig den tidligere så uoverkommelige kløfta mellom de to søsknene. De hadde begge blitt voksne, var på samme sted i livet og åtte års aldersforskjell var utlignet.

– De siste ti åra hadde vi mye kontakt. Janne var veldig oppsøkende og det er ingen tvil om at det var hun som var bindeleddet i søskenflokken, for vi har til tider vært litt splitta, sier han.

De hadde felles interesser og mye å snakke om. Han merket også at Janne hadde funnet mer og mer ut av hvem hun var og hvem hun skulle bli. Hun tok opp fag fra videregående og høsten 2017 begynte hun å studere på NTNU på Gjøvik. Målet var en bachelor i økonomi og ledelse.

– Hun hadde staka ut en kurs for livet. Lagt en plan, sier broren.

Ringte aldri

Den siste kvelden Janne var i live, var hun på fest. Hun sendte noen snapper til broren av både seg selv og ektemannen. Han mener de begge så ut til å ha en fin kveld.

Selv om de hadde kontakt på Snapchat gjennom jula, ringte han henne aldri for å takke for julegavene. Han hadde tenkt å gjøre det, men han hadde vært stressa før jul og gleda seg mest til den var over. Han gleda seg til nyttårsaften, som han så på som et mentalt skille.

– Men så ble alt bare forferdelig i stedet. Det er så rart at Janne er borte. At jeg aldri skal snakke med henne igjen, sier han.

Nekter skyld

Da Janne ble funnet død i Glomma, var det mer enn to uker siden hun forsvant. Det var til slutt ektemannen hennes som fortalte politiet hvor de kunne finne Janne og han er siktet for å ha drept henne.

Han har i løpet av våren forklart at det var et uhell som førte til at Janne ble påført en dødelig skuddskade. Han nekter straffskyld etter siktelsen. Våpenet som ble brukt ble funnet i begynnelsen av mai. I skogen på en strekning som ligger mellom hjemstedet i Veldre og funnstedet i Våler.

Politiet mener å avslutte etterforskningen av saken i løpet av sommeren og saken forventes å komme opp i retten i november.

Holder familien sammen

I de to ukene da Janne hadde status som savnet, bodde Terje Opheim sammen med de to nevøene og svogeren i Veldre. To uker han tidligere har omtalt som «en spesiell periode». Han ønsker imidlertid ikke å utdype hva han mener med «spesiell» siden svogeren er siktet og saken fortsatt er under etterforskning.

I etterkant handler mye om å gjøre ting så enkelt som mulig for Jannes sønner. Sørge for at de klarer seg, selv om de nå – i likhet med Janne selv – er to unge menn uten mor.

– Merkelig nok er det Janne som holder oss samlet nå også, sier Terje Opheim.