Soner dom for uaktsomt bildrap – vil bidra til bedre trafikksikkerhet

I august 2010 ble Stine Marie Nymoen drept i ei trafikkulykke på E6 i Ringebu. Sjåføren var hennes egen bror, Eivind Nymoen. Nå vil han bidra til at unge bilførere ikke tråkker for hardt på gassen.

Video Nymoen jobber for økt trafikksikkerhet

Eivind Nymoen vil gjøre sitt for at ikke andre skal havne i samme situasjon som ham.

– Det er helt fantastisk at Eivind velger å stille opp. Han kunne valgt å ikke si noe, bli glemt og la ulykka være et tall i statistikken, men at han velger å fortelle historien sin, slik at noen andre kanskje slipper å oppleve det han har vært gjennom, det er beundringsverdig, sier prosjektansvarlig i Trygg Trafikk, Alexander Flaa.

I august 2010 endret mye seg i livet til 18 år gamle Eivind Nymoen. Han kjørte bilen som i altfor høy fart havnet utenfor E6 i Ringebu. Fem personer var med i bilen og en person omkom i ulykka – hans egen storesøster, Stine Marie.

Kvinne omkom i bilulykke

Livet til Eivind Nymoen endret seg den kvelden i august i 2010. Bilen han kjørte havnet utenfor autovernet og storesøsteren omkom.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Ulykkesbilen

Bilen smalt i autovernet og hoppet over. Fem personer var i bilen, en person omkom.

Foto: NRK

I samarbeid med politiet og Vegvesenet har Trygg Trafikk laget et undervisningsopplegg for elever i videregående skole kalt «Real Life Auto», der ett av elementene er en video der både Eivind Nymoen og moren hans snakker om tragedien.

– Jeg håper at jeg kan få andre til å kanskje tenke seg om to ganger, sier Eivind Nymoen fra cella han sitter på i Hamar fengsel. Han soner en dom på åtte måneders fengsel for uaktsomt drap.

– Jeg tenkte jo at jeg var udødelig

Selv husker han ikke noe fra ulykka. Han har fått fortalt at det gikk galt da han skulle kjøre fordi biler på E6. I en slak sving smalt han i autovernet og hoppet over.

– Man tenker jo ikke at noe slik kan hende seg selv. Det skjer ikke. Jeg tenkte jo at jeg var udødelig. Etterpå har livet vært veldig tungt og jeg håper at jeg kan klare å formidle noe til andre, sier han.

Og det er det samme som er tanken fra Trygg Trafikk sin side.

– Det er en sterk og tøff historie, men jeg tror det er viktig å fortelle unge mennesker at virkeligheten er tøff, sier Alexander Flaa.

Og han legger til:

– Eivind er ikke en galning, men en ung gutt som gjorde en feil, og det tror jeg mange kan relatere seg til, sier han.

Jeg tenkte jo at jeg var udødelig, men nå vet jeg at det er kort veg mellom liv og død.

Eivind Nymoen

– Elsket henne over alt på jord

Han har mye tid til å tenke på både fortiden og framtiden mens han soner dommen han er idømt. Han understreker at han aldri kan komme helt forbi det som skjedde høsten 2010, men at han tenker på å bevege seg framover.

– Jeg har tenkt mye på å begynne på skole og komme meg videre i livet. Jeg har gjort noe galt og kommer aldri til å komme over det, sier han.

Forholdet mellom meg og søstra mi var veldig sterkt. Hun var ikke bare søstra min, men også min beste venn. Hun var en stor del av livet mitt.

Eivind Nymoen

Det nye undervisningstilbudet tas i bruk i januar på videregående skoler i Oppland, Buskerud og Nord-Trøndelag.

Flere saker fra Innlandet

Sjå nytt frå Innlandet