Hopp til innhold

Tregrensa kryper oppover på Dovre

Klimaet har skylda.

Palsmyr Dovre
Foto: Annika Hofgaard

Les også: Dovre smelter

På Dovrefjell har forskerne funnet de første tegnene på at varmere klima dytter tregrensa oppover.

- En biltur over Dovrefjell om ett hundre år vil ikke by på den samme utsikten som i dag. Det skal ikke mye til før områdene langs E6 blir dekt av skog. Temperaturøkningen som er ventet kan flytte tregrensen opp et par hundre meter der det er jordsmonn til det, uttaler en forskergruppe ved NTNU til Adresseavisen.

Flere signaler

Forskergruppen ved NTNU startet undersøkelsene på Dovrefjell i 2001. Siden da har nye arter slått rot i prøvefeltene, mens andre har blitt borte. Spesielt mener forskerne at framveksten av dvergbusker peker på klimaendringer.

- Dette stemmer godt med de klimarelaterte endringene som er påvist i Alpene og Alaska, forteller de.

Siden 1985 har gjennomsnittstemperaturen for august og september steget med 0,16 grader per år. I tillegg til at plantene blir påvirket, minker og områdene med permafrost. Også utbruddet av lungebetennelse hos moskusen for to år tilbake skyltes et uvanlig varmt og fuktig vær.

Overvåkningen på Dovrefjell er en del av et EU-prosjekt rettet mot klimarelaterte endringer i høyfjellsområder. I Mellom-Europa klatrer enkelte opptil 60 meter per tiår. Så raskt går det ikke på Dovre, men forskerne advarer mot det som nå skjer.

- Klimaendringene er negative fordi en del norske arter på sikt kan miste sine leveområder, og bli borte. Samtidig er det risiko for at fremmede arter får bedre fotfeste i Norge når klimaet blir mildere. Dette er arter som kan være svært skadelige for norsk natur. Mye tyder på at klimaendringene skjer så raskt at naturen ikke får tid til å tilpasse seg, sier Linda Dalen i Direktoratet for naturforvaltning til Adresseavisen.