Hopp til innhold

Store mengder kloakk rant ut i Mjøsa

Eiere av private vannverk, hytteeiere og andre som benytter vann direkte fra Mjøsa blir bedt om å koke vannet, på grunn av fare for forurensning.

Store mengder kloakk og urenset avløp har blitt sluppet ut i Mjøsa mellom torsdag ettermiddag og mandag morgen.

Det var feil ved innløpet til renseanlegget i Ottestad, som var årsaken til utslippet. Samlet utslipp i perioden er estimert til å være ca. 26.000 kubikkmeter.

– Dette er et stort utslipp, på grunn av en dobbeltfeil. I tillegg til at det var feil på styringssystemet, så sviktet også varselsmekanismen, som skulle ha gitt en alarm. Dette skal ikke skje, sier administrerende direktør Morten Finborud i Hias.

Han sier at feilen ble oppdaget og rettet mandag morgen, og at det ikke er fare for nye utslipp, som følge av feilen.

– Kok vannet

Ifølge Hias skal ikke utslippet innebærer noen fare for forurensing av drikkevannet for abonnenter, som får vann levert gjennom kommunale ledningsnett.

Derimot oppfordres eiere av private vannverk, hytteeiere og andre som benytter vann direkte fra Mjøsa å ta forholdsregler og koke vannet.

– Dette skal ikke gjelde så veldig mange mennesker i området ved utslippet. Vi regner med et område mellom Stangelandet og Brumunddal som sårbart, sier Finborud.

Satt inn tiltak

Hias opplyser at de har varslet Stange og Hamar kommuner, og øvrige relevante myndigheter om utslippet.

– Vi vil foreta målinger for å kartlegge konsekvenser av dette for Mjøsa. Med de erfaringene vi har, så tror vi ikke at dette skal få store konsekvenser, sier Finborud.

Dessuten forteller han at Hias har iverksatt en intern gjennomgang for å finne årsaken til utslippet, for å kunne unngå eller begrense tilsvarende feil i framtida.

– Så store utslipp bør vi ikke ha, og vi må gå nøye gjennom situasjonen for å hindre at det skjer igjen, sier Morten Finborud.

Det var også et stort utslipp ved Tjuvholmen i Hamar i 2009.

Hias Ottestad

Her ved renseanlegget i Ottestad oppstod feilen som førte til utslippet.

Foto: Hias

Flere saker fra Innlandet