Fylkeslagene samler seg om Vedum

Alt peker på at Trygve Slagsvold Vedum blir ny leder i Senterpartiet. Men det spås langvarig uro rundt hvem som tar de andre plassene i partiledelsen.

Trygve Slagsvold Vedum

Det store spørsmålet i Sp virker å være Ola Borten Moes fremtidige posisjon. Trygve Slagsvold Vedum virker mer og mer klar som en felles lederkandidat.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Både Aust- og Vest-Agder ser for seg Trygve Slagsvold Vedum som mannen som skal skape ro i rekkene i Senterpartiet. Ut fra innspillene som er kjent til nå, tyder mer og mer på at hedmarkingen vil bli partiets nye leder.

Spenningen knytter seg til hvem som blir de to nestlederne. Det er i stor grad en kamp for eller mot Ola Borten Moe.

Dragkampen om nestledervervene i Senterpartiet vil pågå helt fram til partiets ekstraordinære landsmøte i april, mener partikilder NTB har snakket med.

Fylkeslagene i Senterpartiet har frist til søndag med å komme med sine innspill om ny partiledelse til valgkomiteen.

Støtte i øst og nord

Ola Borten Moe har sterkest støtte i øst og nord. De tunge Sp-fylkene Oppland og Nordland har åpent gått ut med støtte til Ola Borten Moe og Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal som nye nestledere.

Borten Moe får også støtte fra trøndelagsfylkene, Troms og fra sentrale partifolk i Hedmark.

Det viktige Sp-fylket Rogaland har fylkesårsmøte denne helga. Det er uvisst hvor fylkespartiet vil lande i nestlederstriden, men stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Rogaland sagt han støtter Borten Moe som nestleder.

Pollestad er en av Vedums nære støttespillere, og handlingen ble tolket som at Vedum vil ha Borten Moe med i partiledelsen.

– Intern prosess

Aust-Agder Senterparti flagget tidligere i uka klar støtte til Trygve Slagsvold Vedum som ny partileder. Men de vil ikke si noe offentlig om hvem de vil ha som nye nestledere.

– Vi vil spille inn noen navn til valgkomiteen. Men vi har ingen låst innstilling. Valgkomiteen må få mulighet til å innstille på en ny partiledelse ut fra et helhetsbilde, sier fylkesleder Oddbjørn Kylland til NTB.

Nabofylket Vest-Agder har fylkesårsmøte lørdag, men innspill til valgkomiteen blir trolig ikke noe tema på talerstolen. Det spørsmålet blir behandlet av fylkesstyret lørdag kveld som en intern partisak, får NTB opplyst. Det er ikke ventet at fylkesstyret vil uttale seg offentlig om nestledervalget.

NTB skriver at kildene de har i partiet antyder en langvarig kamp om posisjonene i partiledelsen.

Ni fylker mot Borten Moe

Ifølge Aftenposten har ni fylkeslag sendt tydelige signaler om at Borten Moe bør ut av partiledelsen. Det gjelder Østfold, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Telemark, Finnmark, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Disse fylkespartiene har til sammen 120 av 307 delegater til det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm i april. Utfallet er likevel åpent ved en eventuell kampvotering, fordi ett eller flere fylkeslag kan komme til å stille med delte delegasjoner på årsmøtet.

Motstanderne av Borten Moe har ikke klart å samle seg om en klar motkandidat.