Russetid er også bekymringstid

– Nå er det russetid og vår, og ungdommen er klare for fest. Da er jeg som russemor og ansatt i Statens vegvesen opptatt av at dette foregår på en trygg måte.

Russetid

Tryvann i Oslo er et populært russetreff for mange i Hedmark og Oppland. Bildet er fra russetreffet i fjor.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Aud Margrethe Riseng jobber til daglig med trafikksikkerhet i Statens vegvesen i Hedmark. Da går bekymringen på trafikksikkerhet og bilkjøring sammen med festing og alkoholinntak.

Og i tillegg er hun i år «russemor».

Aud Riseng

Aud Margrethe Riseng i Statens vegvesen Hedmark.

Foto: Stig Karlo Hellstrøm / NRK

– Jeg sier til min russ: Ring hjem. Jeg kommer og henter uansett hvor du er. Eller ta drosje hjem. Jeg betaler. Alt for å få ungen min trygt hjem, sier hun.

Beskjeden går derfor ut til russen og til foreldre om å ta ekstra godt vare på hverandre i tiden fremover.

Nedgang i antall skader

Landstall fra skadeforsikringsselskapet If hadde 133 skader på russebiler og russebusser i fjor, mens i 2010 var det 154 skader.

– Tallene viser en gledelig nedgang. Så vi håper at russen fortsetter med å være forsiktige og oppmerksomme slik at utviklingen fortsetter, sier Jon Berge i If.

I Hedmark var det i fjor fire skader mot to i 2010, og Oppland hadde to skader mot én i 2010. Tallene viser også få personskader.

– Ikke legg livet deres i ukjente hender

Riseng tviler ikke på at russen kan trafikkreglene. Men hun legger vekt på at det å kjøre en russebil er ikke som å kjøre en vanlig bil. Samtidig har hun flere råd.

– Har dere skaffet andre sjåfører eller sitter på med andre, så sørg for at dere kjenner personen godt. Ikke legg livet deres i ukjente hender. Snakk med sjåføren, så han eller hun ikke sovner. Og si ifra om farten er for høy.

Oppfordringen går også til foreldrene om å snakke med russen og å trå ekstra til i russetiden.

Vegvesenet i Hedmark har også en rekke tiltak for trafikksikkerhet som blant annet «Si ifra» og «Trygt hjem for 75». I tillegg til at det blir flere kontroller av russebiler sammen med politiet.

– Jeg unner jo russen i å ha det moro og det er ikke ment som noen pekefinger. Men som et råd slik at ingenting går galt.