Raufoss-bedrift kjøper våpenfabrikk

Det kommer sterke reaksjoner på at det norske våpenselskapet Nammo kjøper amerikansk våpenfabrikk. Nå skal næringsministeren se på saken.

Ny næringsminister, Dag Terje Andersen
Foto: Scanpix

Tidligere denne uka ble det kjent at den norsk-finske våpenprodusenten Nammo med hovedkontor på Raufoss, kjøper opp den amerikanske våpenprodusenten Talley Defense Systemes.

Den norske stat eier halvparten av Nammo og nå kommer reaksjonene på oppkjøpet, som i følge Johs Norheim i Nammo blir gjort for å lettere kunne selge våpen i USA.

- Det skal både sikre og styrke vår posisjon i USA som er et viktig marked. Det kan skje ved at ved å være til sted i USA så får vi selvfølgelig større politisk støtte, sier Norheim.

Betenkelig

Tidligere stortingsrepresentant Kjetil Bjørklund sitter i dag i regjeringens forsvarspolitiske utvalg. Han reagerer sterkt på at Nammo, på vegne av den norske stat, nå begir seg inn på nye våpenmarkeder.

- Jeg synes det er betenkelig at et norsk og delvis statseid selskap kjøper opp en amerikansk våpenprodusent for å sikre seg politisk backing i USA, sier Bjørklund.

Når Nammo kjøper Talley, vil det fortsatt være de amerikanske fortterningsreglene som gjelder for våpensalg fra Talley, sier Nammos Johs Norheim. Men Kjetil Bjørklund frykter da at Norge da blir med på å selge våpen til land vi ikke vil like å selge våpen til.

- Norge har et eksportregelverk der vi forsøker å forhindre at norske våpen kan bli brukt i kirger i strid med folkeretten, sier Bjørklund.

Næringsministeren ser på saken

Næringsminister Dag Terje Andersen vil se nærmere på Ammunisjonsfabrikken Nammos oppkjøp av den amerikanske våpenprodusentenTalley Defense Systemes.

- Jeg forventer at Nammo orienterer meg dersom de mener det er behov for det, sier Dag Terje Andersen.

Han sier han ikke kjenner saken og vil ikke si om oppkjøpet strider med norsk lov.