Hopp til innhold

På to hjul nedover Besseggen

– Etter dette blir normale, hverdagslige utfordringer barnemat, sier downhillsyklist Mads «Makken» Haugen.

Sykler ned Besseggen

VIDEO: Se det ville bukkerittet med sykkel ned Besseggen.

Besseggen er et av Norges mest kjente turmål. 44 000 mennesker går hvert år over den smale eggen, kjent fra bukkerittet i Ibsens «Peer Gynt».

Men ingen gjør det som Mads André «Makken» Haugen, freeride-syklisten som er oppvokst i Valdres og nå bor på Lillehammer.

Før det ville bukkerittet på to hjul visste han ikke helt hvilken utfordring som ventet ham. Han hadde aldri gått turen, og hadde ikke innsett hvor smal eggen egentlig er før han satte utfor fra toppen i full fart.

– Det var ikke før jeg sto i bunn og så opp jeg ble klar over hvor farlig det hadde vært å bomme på linja, sier han.

Og han legger til:

– Jeg er glad jeg ikke gjorde det først.

Sykler ned Besseggen

VIDEO: Se mer om Makken og hans sykkelstunt på Besseggen.

Vil ha det gøy

Ekstremsportutøveren er ikke som alle andre. Han er god nok til å delta i de største konkurransene i verden, men det er sjelden han er med. Han synes ikke det er gøy.

– Det er lystbetont det jeg holder på med. Når det blir et slit, gidder jeg ikke. Jeg gjør bare det som er gøy, sier han og ler.

Han har ingen VM-gull og ingen verdenscupseire – og han kommer ikke til å få noen.

Når han ikke driver med konkurranser, gjør han heller stadig mer spektakulære stunts for å bli lagt merke til – og kanskje for sin egen del. For eksempel å sette utfor nedover den fryktede Besseggen i samarbeid med sin sponsor Red Bull.

– Normale, hverdagslige utfordringer blir barnemat når man har sykla Besseggen. Det at jeg utfordrer meg selv med sånne ting gjør livet mitt enklere, sier han.

I helgen ble verdens råeste utforsykkel-konkurranse arrangert i Utah i USA, og det med syklisten Mads André "Makken" Haugen på startstreken. Det er første gang noensinne at en nordmann stiller i konkurransen.

PÅ STARTSTREKEN: I 2013 deltok Mads André "Makken" Haugen i det som kalles verdens råeste utforsykkel-konkurranse i Utah, USA. Det var første gang at en nordmann deltok.

Dronebildene av Haugens ferd over Besseggen er filmet med tillatelse fra Jotunheimen nasjonalpark og brukes av NRK med tillatelse fra rettighetshaver Red Bull.