Hopp til innhold

Odnes vurderer å trekke seg som leder

Lederen i Rovviltnemnda i Oppland sier han vil trekke seg dersom Miljøvernministeren ikke endrer kurs i rovviltforvaltningen.

Ivar Odnes

Lederen i Rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes, har sett seg lei på måten Rovdyrforliket forvaltes på.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Vi driver med brannslukking og driver skadefelling på dyr som burde vært tatt i forkant av beitesesongen.

Leder for Rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes, sier han til NRK at han vil trekke seg fra vervet, om kursen i rovviltforvaltningen ikke endres her i landet.

12 sauer drept av jerv

– Jeg kommer nå til å ta kontakt med miljøvernministeren og spørre om dette er måten Rovdyrforliket skal forvaltes på. Sier ministeren at han er komfortabel med dette, vil jeg trekke meg. Men jeg håper jo at det ikke er svaret jeg får.

Det kommunale fellingslaget i Øystre Slidre startet i går kveld jakta på en jerv som har gjort skade på rundt 25 sauer på beite. 12 ble drept av jerven, eller måtte avlives på grunn av bittskader.

Sauene hadde vært på beite i mindre enn ei uke før de ble angrepet av jerv.

Odnes har sett seg lei på at rovviltnemndene i fylkene ikke høres i spørsmål om forvaltning og behov for felling.

– Fortvila situasjon

Sau skadet av jerv

Denne sauen måtte avlives etter å ha blitt angrepet av jerv.

Foto: Hilde Fossum

– Jeg er fortvila på vegne av dyr og dyreeiere som blir ramma av dette. I denne saken skjer det i et beiteprioritert område, der vi ikke skal ha rovvilt. Både kommune, beitelag og rovviltnemnda leverte en innstilling til Direktoratet for naturforvaltning (DN) i vår, med tanke på å kunne ta ut jerv som oppholder seg i Langsua-området. Det ble avslått.

Odnes forteller om regelmessige tap av beitedyr, tatt av rovdyr som ikke egentlig skal være i de aktuelle områdene. Siden beitesesongen startet, har kostnadene på beitefellingsforsøk passert en halv million kroner, forteller han.

– At direktoratet ikke hører på lokale råd eller har tillit til rovviltnemndene, resulterer i at vi nå har null tillit til direktoratet i forhold til Rovviltforliket. Det er et tillitsbrudd mellom de ulike forvaltningsnivåene.

Tendensen er ikke ny, men ved forrige rovdyrforlik fikk Odnes troen på at situasjonen kunne bli bedre.

– Jeg fikk større tro på at det var mulig å skape en løsning de fleste kunne leve med etter forliket i 2011, hvor det var flere gode momenter. Men vi har ei forvaltning som hindrer nettopp å følge opp forliket på viktige områder, og vi er i ferd med å havne i samme situasjon som i fjor.

– Uvanlig med slike skader tidlig i sesongen

– Mange har gitt opp og flere er i ferd med å gjøre det. Er det slik miljøverndepartementet vil ha det, får Miljøvernministeren si ifra. Da frykter jeg at enda flere vil kaste inn håndkleet, dessverre.

Onsdag formiddag uttalte ordfører i Øystre Slidre, Kjell Berge Melbybråten, at DN er ansvarlig for de store sauetapene i kommunen. Han mener at de ikke har forholdt seg til rovdyrforliket ved ikke å ta ut skadevoldende jerv etter flere år med tap, da de hadde mulig het i vinter.

– Skader av dette omfanget såpass tidlig i sesongen er ganske uvanlig, men det er ikke uvanlig med litt større skader forårsaket av jerv, litt seinere i sesongen. Det er tatt ut seks jerv i Oppland i vinter, det tilsvarer antallet jerv som Rovviltnemnda tilrår, sier Terje Bø, sjef for viltseksjonen i DN.

Dette antallet stemmer ikke, mener Ivar Odnes.


Flere saker fra Innlandet