Hopp til innhold

Nordens heteste gründerpar

Ved hjelp av pcer driver gründer-ekteparet Iren og Görgen Carlström bedriften BidWinTravel. Denne uka ble Kongsvinger-selskapet kåret til Nordens heteste investeringsobjekt i reiselivet.

Jan Lundin, Irén Carlström og Görgen Carlström

Dag Arnesen i Hedmark Kunnskapspark (fra venstre) mener prisen som gründerekteparet Görgen og Irén Carlstöm har fått for sin bedrift er en viktig anerkjennelse for hele Hedmark.

Foto: Vera Wold / NRK

– Jeg ble veldig glad når jeg fikk høre at vi ble kåret til Nordens heteste investeringsobjekt i reiselivet. Det viser nemlig at hardt arbeid og utholdenhet er viktig for å få til det resultatet men ønsker, og det vet jeg at alle har mulighet til å gjøre, sier gründer Irén Carlström.

Sammen med ektemannen Görgen Carlström driver hun bedriften BidWinTravel, som holdes gående ved hjelp av pcer. Hun viser gladelig fram selskapets nettside til NRK, hvor det kommer inn mange reiser som skal auksjoneres bort.

Selve ideen om auksjoneringen bygger på et helt nytt forretningskonsept.

Usolgt kapasitet

Hele reiselivsbransjen har stadig mye usolgt kapasitet, som flybilletter, hotellrom og opplevelser. Dette er i utgangspunktet tapte penger for selskapene.

Så utgangspunktet for BidWinTravel hvar å finne ut av hvordan de kunne bidra med en ny markedskanal for at flere reiselivsbedrifter i Norge og i utlandet skulle få muligheten til å bruke den usolgte kapasiteten sin.

– Vi auksjonsener bort noe av den usolgte kapasiteten deres på nettet. Men i stedet for at selskapene betaler med penger de har tjent opp, så betaler de ved å la oss auksjonere ut deres usolgte kapasitet, forklarer Carlström.

Hun forklarer at forretningsmodellen selskapet bruker ikke har vært gjort tidligere.

– Spennende konsept

Det var 13 nordiske reiselivsbedrifter som gjennom flere runder hadde kvalifisert seg til konkurransen – som kort fortalt er en speeddating hvor nordiske gründere møtte over 150 internasjonale investorer med formål om en lykkelig framtid.

Trysil Superpark hva en av dem, men ble altså slått av Kongsvinger-bedriften. Og Rolf Sandvik, direktør for reisemålsutvikling i SIVA, forklarer hvorfor.

– BidWinTravel hadde det mest spennende forretningskonseptet og den mest lovende business-modellen, sier Sandvik.

Et annet, stort pluss i boka var at selskapet har tatt i bruk noen veldig få har tenkt på, nemlig kapasiteten i reiselivsmarkedet som allerede er tapt. Og han legger til at det skjer mye spennende innenfor næringslivet i Hedmark.

– Det kommer mye spennende ut av inkubatoren til Hedmark Kunnskapspark. Det er virkelig bra der oppe, så folk i Hedmark skal være stolte av det, sier Sandvik.

Viktig for Hedmark

For vinnergründerne i Kongsvinger har sitt utspring fra Hedmark Kunnskapspark. Og kommunikasjonssjef Dag Arnesen mener prisen også har stor betydning for andre.

– For Hedmark er dette viktig for vi har en utfordring når det gjelder å hele tiden skulle skape ny næring og være på høyden med resten av landet med hensyn til næringsutvikling, innrømmer Arnesen.

Så han sier prisen til Kongsvinger-selskapet er en viktig anerkjennelse for hele fylket.

– Og denne prisen skal vi bruke videre for å heie på andre firmaer som ønsker å komme seg opp og fram.

Stolt av Kongsvinger

Og gründer Irén Carström er selv stolt over at de holder til akkurat i Kongsvinger.

– Det viser at det absolutt er mulig å lykkes her, og at det er mulig å få til alt, uansett hvor du bor, sier Carlstöm.