Hopp til innhold

Nazister nekter for å ha politisk agenda

De svenske nasjonalsosialistene som plantet et nazi-flagg på Galdhøpiggen betegner seg selv som aktivister, men nekter for at turen var politisk orientert.

Nazister

PROPAGANDA: Nordiske Motståndsrörelsen tok dette bildet på toppen av Galdhøpiggen. Målet er å bruke det til propagandaformål. NRK har fått tillatelse til å publisere fotografiet.

Foto: Nordiske Motståndrörelsen

Lørdag besteg ti svenske menn Galdhøpiggen, plantet et nynazistisk flagg på toppen og tok bilder med dette. Den Nordiske Motståndsrörelsen har på sine nettsider lagt ut et bilde fra turen, hvor de poserer sammen med flagget som symboliserer gruppa. Gruppa, som regnes som militante nynazister, skriver også at de kommer til å publisere flere artikler, samt en film, om turen til Norges høyeste fjell. Bildene skal brukes til propagandaformål.

Flere turgåere ble vitner til hendelsen og ble svært provoserte. Elisabeth Skarsbø Moen, tidligere debattredaktør i VG, kaller handlingen for krenkende.

Elisabeth Skarsbø Moen

KRENKENDE: Elisabeth Skarsbø Moen mener hendelsen var upassende og sårende.

Foto: Privat

– De skulle nok markere nasjonalsosialisme på toppen av et nasjonalsymbol som Galdhøpiggen, sier hun, og legger til at hun ble svært lei seg av synet.

Får støtteerklæringer

Kommentarene på hjemmesiden til Motståndsrörelsen tyder på at nazistene har støtte blant flere.

«Nydelig jobbet folkens».

«Meget imponerende og nydelig propaganda.»

«Fantastisk, slikt inspirerer, takk kampfeller! HOLD FANEN HØYT.»

«Motstandens fane er blitt plantet og heist på Nordens høyeste fjell.»

I tillegg til støtteerklæringene er «Heil Seier» en frase som går igjen blant kommentarene. Nazi-hilsenen ble først brukt av tyskerne under andre verdenskrig.

Forstår problemstillingen

Leder for den norske avdelingen av den nordiske motstandsbevegelsen, Haakon Eihwaz Forwald, sier at nasjonalsosialistene ikke hadde noe politisk formål med turen.

Forwald 1

LEDER: Haakon Eihwaz Forwald mener at nasjonalsosialister også må få bruke naturen.

Foto: Privat

– Området er fantastisk. Vi ville gå en fjelltur og ta bilder, sier han.

Forwald forstår at det stilles spørsmål ved hvorvidt turen var politisk eller ei, men avkrefter dette.

– Vi har lov til å bruke naturen vi også. Vi hadde vel ventet at det kunne bli en reaksjon, men vi har ikke gjort noe for å få det, sier han.

Operasjonsleder hos politiet i Gudbrandsdalen, Hallgrim Ous, er kjent med hendelsen, men kunne ikke iverksette noen tiltak. Hendelsen ble kun registrert.

– Dette er en gjeng som er på fjelltur og som ikke har gjort noe straffbart, uttalte han til NRK.