Hopp til innhold

Graffitikunstnere fra inn- og utland hedrer Oslo- og Utøya-ofrene

– Dette hadde ikke skjedd i Oslo, sier Thomas Austbø. Han er sjeleglad for at Lillehammer kommune lar graffitikunstnere dekorere offentlig eiendom.

Kunstnere fra hele Europa befinner seg nå i Lillehammer på grunn av hiphop-festivalen Showdown, som blir arrangert i disse dager. Selve arrangementet ble noe omorganisert etter terrorangrepene i Oslo og Utøya, men nå bidrar flere kjente graffitimalere med minnevegger til ære for ofrene.

– Det er hyggelig å få være en del av det her, og så er det helt utrolig at Lillehammer lar oss få lov til å male på deres eiendom. Det hadde ikke skjedd i Oslo, så vi er veldig glad for å få være her å lage vegger, sier Trond Austbø.

Han dekorer E6-undergangen ved Strandtorget, og syns det er fantastisk å kunne male i offentligheten og treffe mennesker:

– Det er gull! Vi får møtt publikum som kommer forbi og er nysjerrige, og vi får vist at vi er ordentlige gutter. Vi vil jo at folk skal se at vil pynter opp.

Hva er det som motiverer deg når du maler?

– Jeg vil at det skal bli penere enn det var før jeg begynte å male, og at folk skal sette pris på de nye fargene, hvor friskt det er. At folk liker det er jo det viktigste.

– Lillehammer gjør det riktig

36 år gamle Per Edberg har kommet fra Sverige for å være med å male, og han mener det er helt naturlig å være her nå:

– Vi hadde selv en katastrofe i Gøteborg der over seksti ungdommer brant inne, og det var mye sorg på samme måte som det nå er i Norge. Da ble det naturlig å støtte nabolandet sitt gjennom denne tiden.

Edberg har sammen med Adam Algotsson laget en minnevegg ved Fredrik Colletts gate:

– Vi har laget et planettema, med galakser og slikt. Tanken er at når man går bort kommer man alltid til himmelen.

Hvor viktig er graffiti for deg?

– Etter samboeren min er det uten tvil det viktigste i livet mitt.

Hva syns du om at Lillehammer kommune lar dere dekorere sin eiendom?

– Jeg syns de store byene bør ta dette til eksempel. Etter at politiet i Gøteborg fjernet graffitiveggene våre og innførte nulltoleranse mot tagging har verdien på skadene i byen økt med flere millioner, så jeg syns det er riktig hvordan Lillehammer nå gjør det.