Hopp til innhold

Mikrobryggerier i vinden

Småskalaproduksjon av øl er stadig mer populært. På Hundorp prøvebrygges det i historiske lokaler.

I kjelleren på Dale-Gudbrands gard brygges det for fulle mugger. Mikrobryggeriene er på fremmarsj i Norge.

I lokalene til Laagen Bryggeri gjæres det over lav sko.

– Foreløpig vil dette være litt på hobbybasis, men vi satser allikevel seriøst og håper på å få en bit av mikrobryggeri-markedet i Norge, sier Gunnar Wiig, tre ganger norgesmester i ølbrygging.

Ti ulike sorter

I kjelleren på Dale-Gudbrands gard på Hundorp i Gudbrandsdalen gjærer det godt. Gamle mjølketanker har fått nytt liv og optimismen er stor. Planen er å produsere 10 000 flasker i måneden av ti ulike ølsorter. Ølet skal deretter ut i butikk og selges via Vinmonopolet, i tillegg til utsalg på gården.

Mikrobryggerier er i vinden om dagen. Nordmenn har for alvor fått opp øynene for småskalaproduksjon av øl. Ifølge tall fra Bryggeri- og drikkeforeningen, har totalomsetningen de siste årene økt med 30–40 prosent årlig.

– Peker bare oppover

Wiig startet opp ved kjøkkenbenken, med prøving og feiling underveis. Nå jobber han, med teknisk støtte fra Bjørn Letrud, for å få innhogg i et økende marked.

– Vi håper vi får ta del i den trenden som vi ser nå, det peker bare oppover for mikrobryggeriene.

Med bryggerilokaler i et område med sterk historisk tilknytning, er det ikke umulig at det kan dukke opp nye varianter.

– Vi får prøve å finne noen historiske oppskrifter, som mjød. Det er ikke sikkert at det blir så godt, men vi får prøve, sier Wiig lattermildt.