Mattilsynet fant blant annet riskoker med muggen ris, og en skitten skuff med skitne kjøkkenredskaper etter å ha besøkt 258 spisesteder i Hedmark og Oppland i perioden januar til mai i år.
Og tallenes tale er nedslående:
- 75 serveringssteder hadde manglende renhold, orden og vedlikehold i lokalene.
- 63 spisesteder hadde manglende internkontroll.
- 37 spisesteder hadde manglende sporbarhet på råvarer og produkter.
Fire spisesteder ble stengt og ett sted fikk omsetningsforbund for mat utgått på dato.
– Særlig avdekket vi mangler ved serveringsstedenes lokaler fordi det var dårlig orden, renhold og vedlikehold, sier seniorrådgiver Helga Fossum i Mattilsynet.
Må følge rutiner
Kontrollene avdekket også mangler på utstyr og temperaturstyring, forhold rundt personlig hygiene, samt lagring og håndtering av næringsmidler.
– Produksjon av mat er virksomhetenes ansvar og det er helt grunnleggende at spisestedene har kompetanse på hygiene og kjennskap til hva som kan påvirke maten negativt, sier Helga Fossum.
- Les også:
- Les også: Fant rotteekskrementer og fluer i bolledeig
Fossum mener spisestedene er for dårlig til å følge egne rutiner.
– Vi synes det er urovekkende at virksomhetene ikke klarer å følge sine egne rutiner. De fleste har rutinene på plass, men etterlevelsen ser ut til å mangle.
Bedring
Mattilsynet mener likevel at utviklingen har vært god. De skrev ut færre hastevedtak i år, sjøl om de kontrollerte nesten dobbelt så mange spisesteder som i fjor.
I fjor fikk seks steder hastevedtak, mens i år var antallet fem.
I år hadde 49 prosent av spisestedene som ble sjekket ingen eller mindre vesentlig mangler ved sin drift, i fjor var tallet 37 prosent.