Hopp til innhold

Må løslate ulovlige innvandrere

Det er så stor mangel på varetektsplasser i norske fengsler at politiet må løslate lovbrytere. To personer som hadde tatt seg ulovlig inn i landet måtte slippes fri denne uka.

Kongsvinger fengsel

Mangel på fengselsplasser gjør at politiet i Hamar måtte løslate to ulovlige innvandrere

Foto: Vera Wold / NRK

Fengselsceller på rekke og rad

Kriminalomsorgen sier de må avvise mange som skulle vært fengslet.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Disse personene vil vi mest sannsynlig aldri finne igjen, sier Reidar Skjønsfjell, politioverbetjent i utlendingsseksjonen i Hedmark.

Under en grensekontroll forrige uke pågrep Skjønsfjell og hans team fem personer som hadde tatt seg ulovlig inn i Norge. To av disse hadde falske identitetspapirer og ble satt i arresten.

Etter fire dager i arresten har disse to nå blitt løslatt. Årsaken er at det ikke fantes varetektsplasser å oppdrive.

Må løslate lovbrytere

Det var påtaleleder Rolf Thoresen på politihuset på Hamar som måtte ta beslutningen om å løslate de to.

– I utgangspunktet kan vi ikke holde noen i arrest i mer enn 48 timer. Vi holdt de ulovlige innvandrerne i arresten i fire døgn, som er det maksimale for hva vi kan gjøre, forklarer Thoresen.

Han sier det ikke var fengselsplasser å oppdrive, og at politiet dermed ikke hadde noe annet valg enn å løslate de to.

– Det har vært vanskelig å finne fengselsplasser, og vi har kommet borti dette problemet flere ganger de siste ukene, sier Thoresen.

Reidar Skjønsfjell, politioverbetjent

politioverbetjent Reidar Skjønsfjell fortviler over mangel på fengselsplasser.

Foto: Frode Meskau / NRK

På Kriminalomsorgen, region nordøst bekrefter at fengslene er svært fulle, og at de i perioder må avvise mange som skulle vært fengslet på grunn av plassmangel.

– Jobben vår blir bortkastet

Reidar Skjønsfjell, politioverbetjent i utlendingsseksjonen i Hedmark, er frustrert over at manglende fengselsplasser gjør at politiet må løslate innvandrere som har tatt seg ulovlig inn i landet.

– Vi legger ned masse arbeid for å ta de som tar seg ulovlig inn i Norge for å bare løslate den. Det gjør arbeidet vårt helt bortkastet, fortviler Skjønsfjell.

Han sier løslatelse av ulovlige innvandrere i utgangspunktet er tjenesteforsømmelse, fordi man formelt ikke har lov til å løslate en som har ulovlig opphold i Norge.

– De har jo hverken penger, et sted å bo eller kontakter, så hva som skjer videre med dem er vanskelig å si.

Ingen vet hvilken forhistorie de to ulovlige innvandrerne hadde, det eneste man vet er at de ble sluppet fri i Hamar før helgen.

(Saken fortsetter under bildet)

Ulovlige innvandrere

To ulovlige innvandrere måtte løslates i Hamar denne uken.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Dette er uholdbart

Leder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen, forstår godt hvorfor politiet blir frustrert over å måtte løslate ulovlige innvandrere på grunn av dårlig fengselskapasitet.

Siv Jensen er leder i Fremskrittspartiet.

Siv Jensen forstår politiets frustrasjon over fengselskapasiteten.

Foto: NRK

– Det blir meningsløst å intensivere kontrollen med ulovlig innvandring når det til syvende og sist ikke får noen konsekvenser allikevel, sier hun til NRK.

Jensen sier det finnes ferdige planer for å utvide blandt annet fengslene i Skien og Halden, men at den rødgrønne regjeringen heller vil satse på åpen soning og elektronisk soning.

– Og det som skjer nå er at mørketallene for antall ulovlige innvandrere i Norge stiger. Det er helt uholdbart at vi slipper innvandrere med ulovlig opphold ut i samfunnet uten at vi vet hvor de er.

Hun sier Frp ønsker å bygge lukkede mottak, slik at ulovlige innvandrere må oppholde seg der i påvente av uttransportering fra Norge.