Hopp til innhold

Stipend skal hindre sykepleiermangel

Sykepleierstudenter tilbys stipend og jobb. En ordning som er satt i gang for å møte et økt bemanningsbehov i framtida.

Helsepersonell med båre

Distriktskommuner må være offensive for å sikre seg nok helsepersonell i tiden fremover.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Det er viktigere enn noen gang at kommunene gjør alt de kan så tidlig som mulig for å sikre seg dyktige sykepleiere i kommunene, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Solveig Kopperstad Bratseth.

Flere norske kommuner har stipendordninger og andre rekrutteringstiltak. Det mener Norsk Sykepleierforbund er svært viktig, særlig for distriktskommunene.

– Vi vet at de små kommunene vil være sårbare med tanke på oppgavene de skal ta på seg med samhandlingsreformen, og dermed vil de trenge flere sykepleiere, sier hun.

Stipend og fast jobb

– Jeg syns det er helt supert at de gjør dette. Mange studenter vil ha fast jobb, og det trekker kanskje flere sykepleiere til bygda i framtida, det sier Bente Akslen Hagen som er en av fem sykepleierstudenter som har deltatt i en stipendordning i Vågå kommune dette året.

Vågå kommune har tilbudt studentene 10.000 kroner ved oppstart, og 10.000 kroner når de slutter. De jobber 15 helger i året, samt fire uker om sommeren. På den måten håper kommunen at sykepleierstudentene skal gjøre seg kjent med helseinstitusjonene i kommunen. I tillegg får kommunen løst vaktkabalen i helgene.

– Det er godt å ha en helgestilliing du kan tjene ordentlig på når du er student, også får du god erfaring i tillegg. Jeg trives kjempe godt, og gleder meg til å gå på jobb, sier Akslen Hagen.

Sykepleierstudentene som går første eller andre året på sykepleierutdanningen får 80 prosent av grunnlønn, mens tredjeårsstudenter får 90 prosent av grunnlønn. I Vågå kommune er grunnlønna for sykepleiere 354.000 kroner.

Sykepleier, illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde: Sykepleierstudenter tilbys jobb og stipendordninger mens de studerer.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Økt behov fremover

I dag har Vågå kommune ingen ledige sykepleierstillinger, men noen år frem i tid vil det bli behov for nye sykepleiere.

– Vi har en del sykepleiere som begynner å nærme seg 60 år, og vi vet at mange sykepleiere slutter tidlig. Vi kan risikere at flere av dem går av samtidig, og da er det behov for å rekruttere, sier rådgiver i Vågå kommune, Synnøve Haugen.

Vågå kommune har gjennomført ett år med stipendordningen, og nå har de lyst ut nye stipendmidler. Det brukes 20.000 kroner per student, dermed har kommunen så langt gitt 100.000 kroner til studentene. Det er Haugen trygg på at er en investering som lønner seg.

– Vi håper at vi skal få det igjen gjennom søkere på ledige stillinger. Vi vil ha et stort behov for sykepleiere i åra fremover, sier hun.

– Positiv ordning

– Helhetsinntrykket mitt av ordningen i Vågå er positiv. De stimulerer sykepleierstudenter til å jobbe i kommunen mens de er studenter, og det gjør at de forhåpentligvis ønsker å komme tilbake når de er ferdig utdannet også, sier Kopperstad Bratseth i Sykepleierforbundet.

Men til tross for stipend og fast helgejobb er Kopperstad Bratseth usikker på om småkommuner som Vågå vil klare å holde på den framtidige arbeidskrafta.

– Jeg tror ikke at 20.000 kroner er nok til å hindre ungdom i å flytte til en større kommune med flere muligheter, men samtidig har kommunen vist en vilje til å synliggjøre behovet sitt for sykepleierkompetansen og det er bra, avslutter hun.

Flere saker fra Innlandet