Hopp til innhold

Heltene i flystyrten

Det er 50 år siden Hummelfjellulykken. To døde, ti overlevde. Rolf Kirkvaag ble helten i flydramaet.

Flyvraket med journalist utenfor på Hummelfjell

 

NRK-legenden Rolf Kirkvaag var blant de 10 passasjerene som overlevde. Han tok kommandoen i flyvraket og reddet medpassasjerene fra å fryse i hjel.

- Vi sang alle sammen. Han holdt oss våkne og i live, sier Bodil Flormælen, som var blant de overlevende.

Det gikk lenge gjetord om underholdningen og "radioprogrammene" som Rolf Kirkvaag holdt det gående med natta igjennom.

I tillegg var det Rolf Kirkvaag og en medpassasjer som dagen etter tok seg ned fra fjellet i snø og kulde og fikk varslet om ulykken og forklart for flyvraket var.

- Hadde vi ikke gått, hadde vi ikke blitt funnet, i alle fall ikke i live, sier Kirkvaag.

Tåke og snøstorm

Det var den 7. november i 1956 at et Heron passasjerfly fra Braathens Safe tok av fra Trondheim Lufthavn Værnes på veg mot Fornebu i Oslo. Men flyet kom aldri fram.

På grunn av kraftig ising i tåke og snøstorm krasjlandetr flyet i Hummelfjell i Tolga kommune. Den ene piloten og en passasjer døde. De ti andre overlevde mirakuløst, fordi flyet slo ned i ei snøfonn og ikke i fjellveggen.

- Jeg våkna opp og lå på gulvet i flyet. Det var veldig kaldt, flere kuldegrader. Vi kikka ut av vinduet, men så ingenting. Da sa Rolf Kirkvaag at nå er det nok noen som leter etter oss,forteller Bodil Flormælen.

Med småsko i djupsnøen

Etter at de overlevende hadde kommet seg gjennom natta i flyvraket på Hummelfjell, la Rolf Kirkvaag og en medpassasjer avgårde for å hente hjelp. Tynnkledd og i småsko tok de to seg gjennom djupsnøen nedover fjellet. Kirkvaag hadde i tillegg to brudd i den ene leggen.

Redningsmannskapene visste ikke hvor flyet var og uværet fortsatte. Det gikk et døgn før de ble funnet.

Kirkvaag og medpassasjeren støtte på to skiløpere fra Hodalen i Tolga og redningsaksjonen ble satt i gang.

- Vi så opp til han Kirkvaag altså. Han gjorde en stor innsats.

Lammet Norge

Flystyrten på Hummelfjell lammet hele Norge i to dager fordi mediakjendisen Kirkvaag var ombord. Med sine underholdningsprogrammer hver lørdag kveld samlet han hele nasjonen rundt radioen.

Søndag markeres 50-årsminnet etter Hummelfjellulykken på Tolga. Thor Peder Broen i Nord-Østerdal fly- og militærhistoriske forening sier det er viktig å minnes den svært spesielle ulykken.

- For oss som bor oppi her er dette en svært spesiell hendelse, en stor ting, sjøl om det var tragisk. Det satte hele landet i oppstandelse, sier Thor Peder Broen.

Flere saker fra Innlandet