Gazaordfører gjester Hamar

Mohammad El-Farra er ordfører i Hamars vennskapsby, Kahn Younis. Nå besøker han Mjøsbyen for første gang.

Video El-Farra besøker Hamar

I hjemlandet kuttes strømmen ti timer hvert døgn, og vann- og avløpsnettet er ikke-fungerende. Et besøk på det interkommunale vann- og avløpsselskapet i Hamar, HIAS, sto derfor øverst på ønskelista da ordføreren i Kahn Younis, Mohammed El-Farra besøkte Hamar i dag.

– Jeg har Sett mye her som jeg ønsker å ta med meg hjem, sier El-Farra.

(Saken fortsetter under bildet)

El Farra på Hamar

Mohammed El-farra fikk omvisning på HIAS av driftstekniker Gjermund Sørensen. Til høyre står Rim Ibrahim, El-Farras tolk.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Vennskapet betyr mye

Hamar og Kahn Younis har vært vennskapsbyer siden 2001. Dette er første gang den nye ordføreren i byen besøker Hamar, og gjennom sin tolk, Rim Ibrahim, sier han at han setter stor pris på den støtten de har fått fra Mjøsbyen.

– Vennskapet med Hamar betyr mye for oss. Via en slik relasjon til en Europeisk by, kan vi nå frem og fortelle om våre vanskligheter og hvordan det er å leve under blokkaden, sier El-Farra.

Busterud og El Farra

Ordfører i Hamar, Einar Busterud, treffer ordføreren i Kahn Younis, Mohammed El-Farra.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Som å bo i et fengsel

Mohammed El-Farra benytta også muligheten til å snakke om forholdene på Gaza under blokkaden.

– Det er vanskelig for oss å leve under en blokkade. Vi blir fratatt viktige rettigheter som rent vann og helsetjenester. Israel har gjort hele området om til et stort fengsel, sier El-Farra.

Hamar kommune var en av bidragsyterene i nødhjelpspaken som skulle ankomme Gaza mandag i forrige uke. Sju tonn papir og 60 skolesekker fyllt med skolemateriell var ombord på skipet som ble bordet utenfor kysten til Gaza, og bragt til Israel.

– Vi har fått signaler om at vi skal få utlevert hjelpemateriellet, men Israel må først undersøke om det er sikkerhetsmessig trygt å gi papiret til oss, sier El-Farra.

Vennskapsbyer, Hamar

Skitet uenfor rådhuset på Hamar viser at det er 3689 kilometer til vennskapsbyen. Kahn Younis.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet