Hopp til innhold

Forska på høydedrivhus i 30 etasjer

De så for seg at matmangel i framtida kan løses med å bygge høydedrivhus i byer. I helga ble ideen til ungdommene belønna med andreplass i internasjonal forskerkonkurranse.

Lego Masters
Foto: PRIVAT

De fire 14-åringene Erik Dotset, Edvard Øverlier, Nora Skaug Ladegaard og Frida Okkenhaug Bentsen fra Brandbu og Reinsvoll ble bare slått av et lag fra India da de i helga deltok i den internasjonale forskerkonkurransen i Tyskland.

Konkurrerte mot 35 land

Konkurransen ungdommene deltok i er finalen i First Lego League. Det er et forsknings og teknologiprosjekt for barn og unge i alderen 10 til 16 år. Hvert år får ungdommene et problem de skal finne en løsning på.

Ungdommene fra Brandbu og Reinsvoll vant først den regionale finalen for Hedmark og Oppland. Deretter var de blant de beste i den skandinaviske konkurransen som kvalifiserte dem til verdensfinalen som var i Tyskland i helga.

Ureist mat

Temaet for årets konkurranse var mattrygghet. De fire 14-åringene har tatt utgangspunkt i at om 40-50 år bor 80 prosent av verdens befolkning i byer.

- Å dyrke jord tar mye plass, men man må jo ha mat, sier Edvard Øverlier.

Løsningen de har laget er et drivhus som kan bygges i høyden, så mye som 30 etasjer i byene. Ureist mat kaller de det. de har laget en egen app som folk kan laste ned for å få oversikt over hvor disse høydedrivhusene er, så de kan bestille varer.

I høydedrivhuset foreslår de at grønnsaker dyrkes i vannkultur. Det vil si at grønnsakene dyrkes i vann tilsatt optimal gjødsling. I vannet kan man også ha fisk som gir næring til grønnsakene. Grønnsakene blir pakket i drivhuset.

Ved å dyrke maten i et drivhus der folk bor tror ungdommene man kan unngå bakterier siden det er færre ledd fra grønnsakene høstes til den som skal spise det har det i henda. Et drivhus mener de også vil føre til mindre insekter og soppskader.

Håper det blir realisert

Nå skal de ta kontakt med landbruksministeren for å lansere ideen.

- Jeg er imponert over hvor iherdig ungdommene har jobba med dette prosjektet, sier Sissel Skiaker som har vært lagleder for 14-åringene. Hun forteller at de har brukt nesten all fritid på prosjektet i lang tid. Nå har de fått lønn for strevet, og håper at de en dag ser at prosjektet deres blir realisert.

Flere saker fra Innlandet