– Det var et sjokk, og jeg vet ikke om det har gått helt opp for meg enda, sier Christine Wikerøy fra Gjøvik.
Da hun kom hjem fra ferie var leiligheten hennes fylt med vann. Møbler, høyttalere og esker med personlige gjenstander er nå ødelagt av flommen som har preget flere kommuner i Innlandet denne uka.
– Det meste er gått tapt, sier Wikerøy, tydelig berørt.
SJOKK: Christine Wikerøy fra Gjøvik fikk seg et stort sjokk da hun kom hjem fra ferie denne uken. Leiligheten hennes er blant de som fikk store skader fra flommen som har herjet i Innlandet denne uken.
Foto: PrivatUstabil framtid
Foreløpig har hun og sønnen på 14 år tatt inn på et hotell. Der skal de bo fram til mandag.
– Tiden framover føles veldig ustabil, men jeg ønsker å være sterk for sønnen min.
Dette er bilder Christine tok av leiligheten sin i Gjøvik da hun kom hjem fra ferie.
Wikerøy sier det vil ta måneder før skadene er reparert, og at hun må finne en annen løsning på hvordan bosituasjonen blir framover. Christine Wikerøy er ufør og dermed føles det hele ekstra vanskelig.
– Jeg er ikke et friskt menneske, så dette tærer på.
Det var avisa Oppland Arbeiderblad som først snakket med Wikerøy.
VÅTT: Slik så det ut i trappa hos Christine Wikerøy.
Foto: PrivatHundrevis av skademeldinger
Christine Wikerøy bor i Gjøvik og er en av svært mange som har fått kjellere, hus og annen eiendom ødelagt av vannet.
NRK har samlet inn tall fra tre av landets største forsikringsselskaper. Så langt har de fått inn 367 skademeldinger etter flommen denne uka.
Flom og enorme nedbørsmengder har gjort skader på private boliger. Mange har fått kjellerne sine overfylt med vann, mens andre har fått vannskader på private gjenstander.
– Vi regner med at vi ser skader på minst tre millioner kroner, og sannsynligvis vil det bli mer, sier kommunikasjonssjef i Tryg forsikring, Ole Irgens.
Ras over Sandmovegen i Nordsinni.
Foto: Tage MoeVil bli dyrere i framtiden
Ole Irgens i Tryg forsikring forteller at han ser en økning i hendelser av flomskader og andre skader som følger av store nedbørsmengder.
– Forsikringsselskapene betaler ut stadig mer penger til denne type hendelser, sier Irgens.
Videre forklarer han at en konsekvens av dette vil være at det vil bli dyrere å forsikre seg mot framtidige værskader.
TRYG: Ole Irgens er kommunikasjonssjef i Tryg forsikring. Han sier at det vil bli dyrere å forsikre seg mot framtidige værskader.
Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRKGjensidige har siden mandag registrert cirka 154 skademeldinger etter kraftig nedbør.
– De typiske skadene er oversvømte kjellere. Vann har kommet inn i bygninger via grunnen, men også via utette tak og vegger, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige i en pressemelding.
Hardest rammet er Innlandet med nærmere 70 skademeldinger, og særlig i området rundt Gjøvik, etterfulgt av Viken og Rogaland.
Snitt på 50.000 – 100.000 kr
Forsikringsselskapene anbefaler å holde nærliggende bekker og kummer åpne og frie, samt å snakke med naboer om forebyggende tiltak.
– Snittskade for denne typen hendelser varierer mellom 50.000 og 100.000 kroner, men det er altfor tidlig å si hva det vil lande på ved denne hendelsen, sier Rysstad.
OPPFORDRING: Anette Grønby Rein er kommunikasjonssjef i Fremtind. Hun sier det er flere skadeforebyggende tiltak du bør gjøre om du bor utsatt til.
Foto: Fremtind ASKommunikasjonssjef i Fremtind, Anette Grønby Rein, sier de så langt har fått inn 173 skader som følge av nedbør og flom. Også de ser aller flest skader som følge av utette tak og bygninger, i tillegg til vann i kjellere.
– Slike situasjoner viser viktigheten av godt vedlikehold av tak, sier Grønby.
Det er flere skadeforebyggende tiltak du bør gjøre om du bor utsatt til.
– Sørg for å løfte verdifulle gjenstander i kjeller, bod og garasje opp fra gulvet. Det er også viktig å flytte rundballer og campingvogner, og sikre båter og brygger, råder Grønby Rein.