– Jeg så henne i øynene og fikk panikk

24-åringen som er tiltalt for å ha drept ei 46 år gammel kvinne, da han stjal bilen hennes i oktober i fjor, sier seg ikke skyldig i overlagt drap.

Bildrap, Kongsvinger

Kvinnen ble slengt av panseret på bilen og landet på et skilt.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Onsdag formiddag startet rettsaken mot en 24 år gammel mann fra Kongsvinger, som er tiltalt for overlagt drap.

Det var lørdag 2. oktober i fjor at han stjal en bil som sto på tomgang i Kongsvinger sentrum. Kvinna som var eier av bilen kastet seg på panseret i et forsøk på å hindre biltyven. Men 24-åringen fortsatte å kjøre, og etter noen hundre meter falt den 46 år gamle trebarnsmora av panseret, og døde etter kort tid.

Mannen er tiltalt for grovt ran og forsettelig drap og risikerer nå 21 års fengsel.

Sier seg delvis skyldig

Da rettsaken mot ham startet i dag, sa tiltalte seg delvis skyldig etter tiltalen.

Han sier seg skyldig i uaktsomtdrap, men ikke forsettelig drap. Han innrømmer også å ha kjørt i ruspåvirket tilstand og erkjenner at han står bak diverse vinningsforbrytelser, men sier seg ikke skyldig i grovt ran.

– Dette blir en vanskelig oppgave for retten. Det blir et spørsmål om forsettelig eller uaktsomt drap – Om han burde innsett at dette kom til å ende med døden eller om han ønsket henne død, sier mannens forsvarer Fridtjof Feydt.

– Hun sperret utsikten

Mens Aktor Arne Dymbe startet dagen i retten med å fortelle om hendelsesforløpet, har tiltalte fortalt sin versjon av det som skjedde.

Han sier at han flere ganger forsøkte å stoppe og gi tegn til kvinnen etter at han hadde stjålet bilen og forsøkte å si at hun «måtte komme seg av panseret».

– Men hun satt på kne på panseret og sperret sikten. Jeg så henne rett inn i øynene og fikk panikk, sier tiltalte.

Aktor spør tiltalte om farten:

Jeg gikk for å stjele en bil og da pusekjører jeg ikke. Jeg skulle komme meg unna, og tenkte ikke at hun kunne falle av. Enten skulle hun gå av eller jeg skulle droppe bilen. Jeg ville jo ikke at dette skulle skje.

Den tiltalte i bildrapsaken i Kongsvinger

Han forteller videre at da han fikk et glimt ut av frontruta så han en krapp sving, og siden kvinnen ikke hadde noe å holde seg fast i, falt hun av.

– Fikk panikk

– Jeg hadde panikk, men husker at jeg håpet at det gikk bra med henne. Da jeg hørte på radioen at hun var død, gikk det kaldt gjennom kroppen min. Jeg hadde det ikke særlig bra, sier han.

Tiltalte tar flere pauser underveis i forklaringa.

Han sier at hen fortsatt ikke har det bra, og har tenkt på å ta livet sitt. På spørsmål om hvorfor han ikke stoppet for å hjelpe kvinnen da hun falt av, svarer han:

– Jeg hadde jo stjålet en bil. Det var mye folk der og jeg visste at hun ville bli tatt hånd om.

– Jeg er ingen morder!

Den tiltalte 24-åringen var aggressiv og utilpass under bistandsadvokatens utspørring. Han ble flere ganger spurt om kjøringen. Hvor mange ganger han stanset, hvor fort han kjørte og lignende. Til slutt svarer tiltalte:

– Hun var frivillig med på det. Tror du meg ikke?

Her bryter dommeren inn:

– Det er bistandsadvokaten som stiller spørsmål, mens du svarer, sier han.

Hvorpå tiltalte ble sint, og med hevet stemme svarer:

– Jeg er ingen morder heller, da!

Deretter bryter han sammen.

Bistandsadvokat Geir Langhelle sier at forklaringen tiltalte nå gir, ikke stemmer overens med de observasjonene som vitner har gitt til politiet.

Vitner støtter ikke tiltaltes forklaring

De første vitneavhørene i saken støtter ikke tiltaltes forklaring om at han flere ganger stanset bilen for å få kvinnen til å gå av panseret.

Tvert i mot sier tre vitner at de har sett ham kjøre i full fart opp Storgata, med kvinna på panseret, uten tegn til å stoppe for å slippe henne av. Et av vitnene sier han raste avgårde i stor fart.