Hopp til innhold

Kåret til en av verdens mest spennende fotturer

Magasinet National Geographic har kåret Besseggen til en av verdens 20 mest spennende fotturer. Og det enda den ifølge bladet er helt ufarlig.

Bessegen

Turen over Besseggen er ikke spesielt vanskelig og ikke veldig utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Foto: Marius Nergård Pettersen / Ut.no

– Det eneste virkelige farlige med turen er å stoppe for ofte for å ta bilder, skriver National Geographics tur-ekspert om den populære ruta over Besseggen.

40.000 går den vakre fjellturen i Jotunheimen hvert år. Og ikke uten grunn.

Nasjonal styrkeprøve

For sjøl om turen er trygg, er den likevel luftig og spennende med det mørkeblå Gjende på den ene siden og bregrønne Bessvatnet på den andre.

Det eneste virkelige farlige med turen er å stoppe for ofte for å ta bilder

Doug Schnitzspahn i National Geographic

– Eggen har på mange måter blitt en nasjonal styrkeprøve, et ruvende fjell i folkesjela, et slags overgangsritual, sier forfatter og turelsker Eivind Eidslott til bladet Ute. Eidslott ga ut boka «Besseggen» i 2008 sammen med fotograf Jørn H. Moen.

– Mange synes det er en enkel tur, andre synes den er helt på grensen av hva de klarer. Men jeg tror alle kommer hjem med svært gode minner, sier Eidslott til Ute.

Sjøl gikk han turen med sin fire år gamle datter.

I bunad over Besseggen

I 2011 gikk denne bunadskledde gjengen fra Lillehammer over Besseggen. På det bratteste måtte de putte stakket nedi buksene slik at de kunne bruke hendene for å klatre.

Foto: Marit Bye

I godt selskap

Turen over Besseggen er Norges mest populære tur, skriver National Geographic. Den passer for alle, «fra storøyde ungdommer på ryggsekk-ferie til lubne middelaldrende fotturister».

Men det er den fantastiske utsikten som gir turen plass blant andre store turer. På lista over de 20 mest spennende turene finner vi også El Caminito del rey – eller kongestien – i Spania, Djevelens sti i Catskill-fjellene i staten New York, Stromboli i Italia og en tur på Papua Ny-Guinea.

National Geographic har flere lister over fine fotturer, en med de 20 mest episke turene, en med de 20 mest klassiske turene, og altså den med de spennende turene der Besseggen har fått plass.


Mange må reddes ned

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Besseggen plugg» i nytt vindu

Sjøl om turen over Besseggen karakteriseres som enkel, er det en tur på 6–8 timer for folk i normalt god form. Årlig, og gjerne flere ganger hver sommer, må folk reddes ned fra fjellet bak Gjendesheim.

2014-sesongen er intet unntak, allerede i forrige uke ble det reddet ned to turister. Turistene hadde satt seg fast i den såkalte Jo-stigen, en sti en umerket sti som har fått navnet sitt etter den legendariske fjellmannen og jegeren Jo Gjende. Stien går fra Gjendevannet og opp til den bratteste delen av Besseggen.

I juni i fjor måtte to belgiske fotturister hentes ned fra Besseggen. Da var det tjukk tåke og regn i området, og turistene fikk bistand fra Røde Kors.

Flere saker fra Innlandet