Hopp til innhold

Denne ødelegger nattesøvnen

Bruk av nettbrett og smarttelefon i senga gjør at vi sover dårligere og er mindre konsentrerte.

Farlig å lade mobiltelefon i senga

Bruk av mobiltelefon og nettbrett på senga gjør det vanskeligere å få en god natts søvn.

Ståle Pallesen

Ståle Pallesen, søvnforsker ved Universitetet i Bergen

Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer

NRK fortalte i går om Ellen Halvorsen som har bestemt seg for ikke å bruke nettbrett og smarttelefon før barna har lagt seg.

Men det er ikke bare barna bruken av de nye tekniske dubbedittene går ut over. Mange bruker tiden rett før de legger seg eller etter de har lagt seg til å sende sms, sjekke facebook eller sende mail. Det er ikke bra for nattesøvnen.

– Økende bruk av nettbrett og mobil stimulerer hjerneaktiviteten i stedet for at vi inntar søvnmodus. Resultatet er dårligere konsentrasjon og dårligere evne til læring, sier søvnforsker Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.

Erstatter søvnen

Han har sammen med flere forskere funnet ut at de som bruker nettbrett og mobil sent på kvelden får dårlige søvnvaner. De legger seg og står opp senere enn andre. I tillegg forskyver de døgnet mer i helgene.

– Det er egentlig tre mekanismer som virker inn som kan forstyrre søvnen. Det kan erstatte søvnen ved at en bruker tid før en legger seg og eventuelt i sengen på å surfe på nett i stedet for å sove, sier Pallesen.

I tillegg fører bruken til en fysiologisk aktivering og stimulering som gjør det vanskelig å få den avslapningen og nedroingen vi trenger for å sove.

For det tredje skaper det problemer at disse enhetene inneholder lys. Lyseksponering om kvelden forsinker døgnrytmen og gjør at det blir vanskelig å sovne inn på ønsket tidspunkt.

Klare råd

Ståle Pallesen har klare råd til dem som vil gjøre noe med nattesøvnen.

– Jeg anbefaler å forsøke å redusere bruken sent på kvelden. Unngå å bruke den siste halvtimen eller timen før du går til sengs på mobil eller nettbrett, sier han.

Soverommet er som kjent mest egnet to ting, sex og søvn.

– Hvis vi bruker soverommet til å være på nett, spille dataspill og se på tv, så vil man forbinde soverommet med det. Rommet vil ikke utløse søvnresponsen så lett som det da ellers vil kunne gjøre, sier Pallesen.


Flere saker fra Innlandet