Denne lua er «fjellets Tinder»

En ny vendbar sjekkelue skal både hjelpe single med å møte mulige partnere til fjells – og signalisere at man er «opptatt».

Vendbar lue Den norske turistforening

SJEKKELUE: Denne nye, vendbare lua skal gjøre det lettere for dem som bruker fjellet som arena for å finne kjærligheten. Viser man den grønne siden er man singel og på søken, mens er man på 'dater'n' kan man vende den og vise den røde.

Foto: Den norske turistforening

Fjellet har blitt en av av landets største sjekkearenaer, blant annet gjennom arrangerte fjellturer i regi av Den Norske Turistforening. I 2014 kom det plagg som skulle gjøre det lettere å vise om man er singel eller i forhold, nemlig røde og grønne luer.

– De fleste single har hørt om den grønne «sjekkelua», som var DNTs aprilspøk i 2014. Spøken tok helt av og spredde seg i sosiale medier og nå er det blitt en innarbeidet greie i fjellet og skogen. Har du grønn lue, så betyr det at du er singel. Har du rød lue er du opptatt. Luene er blitt fjellets Tinder, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Lue for å endre sivilstatus

Men hva hvis man er på en flere dagers tur, og man har begynt å date noen? Nå kommer det et nytt stunt og produkt fra DNT som skal hjelpe i en sånn situasjon; en vendbar lue, rød på den ene siden og grønn på den andre.

– Den nye lua skal gjøre det enklere å endre sivilstatusen når en faktisk har møtt noen. Nå er vi jo midt i påsken, en høysesong for å treffe likesinnede på tur i fjellet. Da er det utrolig praktisk å ha en lue med seg, grønn på den ene siden, og rød når man vender den, sier Bakke.

Vendbar sjekkelue

SØKENDE: Mange ønsker å finne kjærligheten i påsken, og oppsøker fjellet som romansearena. Og noen finner lykken nettopp til fjells.

Foto: Ingvild Lundberg Bakke

– Passer best for utadvendte

Berit Skog er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, og forsker på bruken av sosiale medier blant barn, unge og voksne. Hun mener lua kan ha noe for seg - for noen.

– Denne lua er jo på linje med de nye sjekkeappene på mobil, men forskjellen er at dette er så synlig. Det krever at de som bruker lua er utadvendte, sier Skog.

Hun tror at for de som våger å vise seg med lua så kan den fungere godt.

Oppfordrer ikke til utroskap

Men kan luene misbrukes av folk som er «opptatt», men som vil ha et romantisk eventyr og sidesparang?

Berit Skog

FOR DE UTADVENDTE: Berit Skog tror den nye lua er ypperlig for de som våger å vise sin status.

Foto: NTNU

– Jeg tror dette i hovedsak vil bli brukt av single. Det er pinlig å bli avslørt som utro luebruker, mener Skog.

DNT håper folk ikke misbruker de nye mulighetene.

– Vi oppfordrer jo alle til å holde seg innenfor den fargen man har på seg. Vi vil på ingen måte oppfordre til utroskap. Så er du i et forhold, må du ha snudd til rødt. Er du derimot singel og ser etter noen å være sammen med, så bruk den grønne.

Og hun sikter til en av de mest kjente fjellvettreglene:

– Det er ingen skam å snu!