Hopp til innhold

Designer dataspill mot ADHD

Forskere og studenter ved Høgskolen i Gjøvik vil øke konsentrasjonen hos barn med ADHD. Det skal de gjøre ved hjelp av dataspill.

Hodeblekksprut

Masterstudent Hanne Fagerjord Karlsen setter på seg hodeblekkspruten. Den leser og registrerer all hjerne- og muskelaktivitet.

Foto: HiG

Masterstudent Hanne Fagerjord Karlsen setter et blekksprutlignende apparat på hodet. De små sensorene overvåker hjernen hennes og utslagene vises på en skjerm.

Ved hjelp av det hjerneovervåkende hodeplagget kan førsteamanuensis Simon McCallum se utslagene hjerneaktiviteten og muskelbruken hennes lager på en dataskjerm.

– Dette er nåtids sience-fiction

Hodeblekkspruten ser virkelig ut som den kommer fra en science fiction-film, men i virkeligheten kommer den fra Australia og heter Emotive epoc.

Elektriske sensorer pakket inn i mjuk skumgummi leser hjerneaktiviteten til den som har den på seg. Med utstyret på hodet kan Hanne Fagerjord Karlsen bestemme hva som skal skje inne i datamaskina.

– Man kan koble ulike hjernesignal til ulike hendelser i ulike program. Hvis du har en liten figur på skjermen og tenker på konseptet «opp» så kan den figuren flyte opp på skjermen, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Hjerneutslag

Emotive epoc registrerer all hjerne- og muskelaktivitet i hjernen.

Foto: HiG

Skal lære å fokusere

Det er denne muligheten til lek og spill ved hjelp av Emotive epoc som Simon McCallum og studentene hans vil utnytte til å gjøre noe nyttig. Den skal lære barn med ADHD hvordan man konsentrerer seg og holder fokus over lengre tid.

– Det er forskning i USA som viser at man kan trene opp barne med slike problemer. Det vanskelige med å lære noen å holde fokus, er at de ikke vet hva fokus er, sier McCallum.

Et barn med ADHD har altså problemer med å forstå hva det vil si å være fokusert. Men den følsomme hodeblekkspruten gir beskjed gjennom datamaskina når tankene deres flyter avgårde.

– Tanken er at de da vil konsentrere seg igjen og at de etter hvert vil lære seg hva det vil si å konsentrere seg. Etter en del trening kan de kanskje slutte med Ritalin og andre medisiner.

(Saken fortsetter under bildet)

Hodeblekksprut

Denne saken kan hjelpe barn med ADHD til å lære seg fokus.

Foto: HiG

Utvikler spesialdesignede spill

Men barn med konsentrasjonsvansker vil ha problemer med å sitte i ro i flere timer foran en PC når de bare skal få en kurve til å gå i rett mønster. Derfor skal McCallum og studentene hans bruke spesialdesignede dataspill i forskningen.

Masteroppgaven til Øyvind Larsen Nygård handler om å lage spillene som skal brukes.

– I første omgang skal jeg teste dette på elever i grunnskolen og finne ut om det har noen effekt, sier han.

– Det er veldig interessant å se hvordan man kan bruke denne teknologien til noe som kan hjelpe folk, sier Hanne Fagerjord Karlsen.

Hør vår reporter Torstein Paulsen se hvordan hodeblekkspruten fungerer:

Simon McCallum med studenter

Førsteamanuensis Simon McCallum med sine masterstudenter. Hanne Fagerjord Karlsen og Øyvind Larsen Nygård.

Foto: HiG

Flere saker fra Innlandet