Ble kontakta av ti banker

Fredag ettermiddag for halvannen uke siden begynte tekstmeldingene å tikke inn hos Trygve Hermansen fra Elverum. Han ble ønsket velkommen som kunde i flere banker.

– Den siste banken ringte meg i går og fortalte at det var blitt søkt om lån og kredittkort i mitt navn, forteller Hermansen.

Ringte alle bankene

Dekan Trygve Hermansen ved Høgskolen i Hedmark

Trygve Hermansen ble plutselig ringt opp av 10 banker en fredag ettermiddag.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Trygve Hermansen fra Elverum var på vei hjem fra jobb da rabalderet starta. Meldinger tikket inn og Hermansen fikk beskjed om at han var velkommen som kunde i flere banker.

Hermansen ble nysgjerrig og ringte opp alle bankene som hadde kontaktet han.

– Det tok mange timer. Og det viste seg at jeg hadde søkt om boliglån, billån og kredittkort. Det var ikke grenser for hva jeg hadde søkt om, forteller Hermansen.

Hittil har identiteten hans blitt benyttet til å søke om lån i over 10 forskjellige banker.

– Det var en heseblesende fredagskveld. Det var en forferdelig opplevelse og er slikt du ikke tror skal skje på fredelige Elverum.

Les også: Dette kan du gjøre for å verne deg mot ID-tyveri

Stjal kort fra postkassa

Fødsels – og personnummer bør holdes skjult for andre for å unngå identitetstyveri, men uansett hvor forsiktige vi er har denne typen kriminalitet blitt mer og mer vanlig.

– Om vi ikke har det veldig ofte, så har vi jevnt over lignende saker. Det er slik at uansett hvor forsiktige vi er så legger vi igjen elektroniske spor, sier politietterforsker Roger Ness ved Elverum politistasjon.

Hermansens identitet ble stjålet fra hans egen postkasse. Nå har han tatt grep.

– Jeg har kjøpt meg låsbar postkasse. For tyvene hadde rett og slett stjålet et bankkort som var sendt til meg. Nå har jeg lært, sier Hermansen.