Hopp til innhold

Andreas Dalby døde på Utøya

Pappaen til 17 år gamle Andreas Dalby fra Stange er rørt over at så mange viser engasjement etter terrorangrepet i Oslo og Utøya. Sønnen, som var på øya, er bekreftet død.

Andreas Dalby

Andreas Dalby fra Stange.

Foto: NRK

Pappa, Bjørn Inge Dalby, forteller til h-a.no at sønnen hadde gledet seg mye til å dra på sommerleir med vennene sine i AUF.

Bjørn Inge Dalby forteller at han skrev en melding til Andreas fredag formiddag, og lurte på om han skulle komme å hente ham tidligere siden det var meldt mye regn i helga.

Fikk ikke tak i Andreas

Jens Stoltenberg møter pårørende på Sundvolden.

Faren til Andreas var på Sundvolden, og fikk trøst og klem av statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Etter flere meldinger ble det klart at han skulle hente Andreas og en venn ved 20-tida. Klokka 17.17 får han den siste meldingen fra Andreas, der det står at Andreas må finne ut om de får forlate øya siden trafikken er stengt, skriver Hamar Arbeiderblad.

Like etter denne meldingen kommer de første meldingene om at det er noen som skyter på Utøya.

Pappa Bjørn Inge blir i første omgang ikke spesielt bekymret. Han tror det er en skyteepisode og ikke en massemorder som går løs på øya.

– Det er tross alt 600 ungdommer på øya. Sjansen for at det har skjedd noe med Andreas er minimal.

– Fantastisk at så mange bryr seg

Etter hvert skjønner han alvoret og prøver å få kontakt med Andreas uten å lykkes. Familien reiser til Utøya og ender opp på Sundvolden der alle de pårørende samler seg. Der får de vite at flere har sett Andreas livløs på øya.

– Det er sånn at vi nesten sitter og venter på at han skal komme inn døra her, men vi har full forståelse om hva som har skjedd. Vi vet han er drept. At han er borte, sa Bjørn Inge Dalby til Hamar Arbeiderblad, mens Andreas hadde status som savnet.

Midt i sorgen er han rørt over det folkelige engasjementet etter tragedien.

– Det er rett og slett fantastisk at så mange bryr seg. Støtten varmer, lindrer og hjelper utrolig mye i en vond og forferdelig tid.