Forsker Eirik Fjeld i Norsk Institutt for vannforskning,
, sier at grunnen til at det blir mer kvikksølv i fisken er uklar.– Det er blitt mindre utslipp fra luft, men et varmere og våtere klima kan føre til lengre produksjonssesong for farlige mikrober.
Mistenker skogsdrift
NIVA-forskeren sier det også kan være en sammenheng mellom skogsdrift og konsentrasjonen av kvikksølv.
– Hugger man tømmer et sted der det er mye nedbør, så renner det mer kvikksølv ut i vann og bekker. Dette kjenner vi til fra blant annet Finland og Sverige.
Les mer om forskningen her:
– Skummelt
Eirik Fjeld i NIVA synes den nye utviklingen er trist for sportsfiskere.
Foto: Marie Brøvig Andersen/Den Norske TuristforeningFjeld sier at den store kvikksølvmengden i abboren har gjort at den ikke lenger hører hjemme på middagsbordet.
– Når abboren blir rundt 20 cm, blir innholdet av kvikksølv for høyt så det kan være farlig å spise den. Det hjelper ikke å steke den heller. Dette er skummelt og trist for alle de som driver med sportsfiske.
NIVA har nå et forskningsprosjekt der målet er å finne ut hvorfor det har blitt mer kvikksølv i abboren.
Dersom du skulle få tak i trygg abbor, kan denne retten kanskje friste:
LES OGSÅ: