Hopp til innhold

Abbor kan være farlig

En ny undersøkelse viser at det er mer kvikksølv i abbor fra innsjøer i Hedmark og Oppland enn det var for 20 år siden. Det har ført til at den store abboren kan være farlig å spise.

Abbor (Perca fluviatilis)

Dersom denne karen blir over 20 cm kan den være farlig å spise.

Foto: Rainer Prang / NRK

Forsker Eirik Fjeld i Norsk Institutt for vannforskning, NIVA , sier at grunnen til at det blir mer kvikksølv i fisken er uklar.

– Det er blitt mindre utslipp fra luft, men et varmere og våtere klima kan føre til lengre produksjonssesong for farlige mikrober.

Mistenker skogsdrift

NIVA-forskeren sier det også kan være en sammenheng mellom skogsdrift og konsentrasjonen av kvikksølv.

– Hugger man tømmer et sted der det er mye nedbør, så renner det mer kvikksølv ut i vann og bekker. Dette kjenner vi til fra blant annet Finland og Sverige.

Les mer om forskningen her: Høye kvikksølvnivåer i abbor

– Skummelt

Isfiske

Eirik Fjeld i NIVA synes den nye utviklingen er trist for sportsfiskere.

Foto: Marie Brøvig Andersen/Den Norske Turistforening

Fjeld sier at den store kvikksølvmengden i abboren har gjort at den ikke lenger hører hjemme på middagsbordet.

– Når abboren blir rundt 20 cm, blir innholdet av kvikksølv for høyt så det kan være farlig å spise den. Det hjelper ikke å steke den heller. Dette er skummelt og trist for alle de som driver med sportsfiske.

NIVA har nå et forskningsprosjekt der målet er å finne ut hvorfor det har blitt mer kvikksølv i abboren.

Dersom du skulle få tak i trygg abbor, kan denne retten kanskje friste: Tempurafritert abbor med grønnsaker

LES OGSÅ: Fortsatt mye kvikksølv i fisken

Flere saker fra Innlandet

Drivstua stasjon

100 passasjerer måtte vente i toget