Rektor om bortføring: – Vi må bare håpe på det beste

AUSTMARKA/KONGSVINGER (NRK): Rektor og ordfører forteller at borftføringen av to unge tsjetsjenske søstre preger hele lokalsamfunnet.

Rektor på Austmarka skole

Rektor Britt-Marie Paulsson og oppvekstsjef Unni Strøm sier skolen er sterkt preget av bortføringen av de to søstrene.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Øystein Østgaard

Øystein Østgaard, ordfører i Kongsvinger, sier et helt lokalsamfunn er preget av bortføringen av de to unge jentene.

Foto: Privat

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at to unge jenter er bortført i Kongsvinger-området. Jentene var på vei fra skolen, og skal ha blitt tatt av to maskerte menn da de gikk av skolebussen.

Jentene skal ha blitt fraktet bort i en sølvfarget mellomstor SUV-lignende bil, av noen som hadde en relasjon til dem, opplyser politiet til NRK.

Ordføreren i Kongsvinger, Øystein Østgaard, sier han har blitt fortalt at jentene skulle være med på en skoleavslutning tirsdag. Denne er nå avlyst, sier Østgaard til NRK.

– Vi har vært i kontakt med skolen som jentene gikk på. De skulle ha en skoleavslutning i dag, og den er selvfølgelig avlyst på grunn av det som har skjedd.

Østgaard sier man nå jobber med å orientere de andre elevene på skolen om det som har skjedd. Ansatte i skolen og kommunen ble tirsdag kveld enige om hvordan dette skal gjøres.

– Det er klart at elevene, foreldrene og hele lokalsamfunnet må orienteres. Det er dette vi gjør nå. I tillegg kan det være aktuelt å få på plass et team fra kommunen med psykologer og andre som kan hjelpe til, sier Østgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De to jentene på 6 og 8 år som er bortført

De to jentene som er bortført er 6 og 8 år gamle, og kommer opprinnelig fra Tsjetsjenia.

Foto: Politiet

Møter på skolen

NRK har vært i kontakt med rektor på Austmarka barne - og ungdomsskole, der de to jentene gikk. Hun forteller at det tirsdag kveld pågikk møter der politiet informerte om det som har skjedd. Rektoren bekrefter at den planlagte sommeravslutningen er avlyst, og skolen nå er i kontakt med de foresatte.

– Dette preger oss selvfølgelig sterkt. Dette er et lite lokalsamfunn, og nå må vi bare håpe det aller beste, sier rektor Britt-Marie Paulsson til NRK.

Paulsson sier det er snakk om en liten skole, med under 120 elever. De to søstrene skal ha vært elever ved skolen siden nyttår.

Unni Strøm er kommunalsjef for oppvekst i Kongsvinger i kommune, og sier videre at det normalt er flere andre elever på bussen jentene tok før de ble bortført. Det er foreløpig uklart om noen av disse var vitner til selve bortføringen.

– Foreløpig vet vi ikke mye mer enn det politiet har fortalt, sier Strøm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Masterudveien i Mellom Kongsvinger og Austmarka

Jentene skal ha blitt bortført fra Masterudveien, som går mellom Kongsvinger og Austmarka.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Preger hele samfunnet der

Ordfører Østgaard var tidligere tirsdag på rådhuset sammen med rådmannen, der de fulgte situasjonen tett.

Hendelsen skjedde litt utenfor Kongsvinger på Masterudvegen mellom Kongsvinger og Austmarka.

– Kongsvinger er en fredelig by, og dette er jo i utkanten av byen, i et landområde på Austmarka. Det er et lite lokalsamfunn, der alle kjenner alle, og det preger hele samfunnet der, sier Østgaard, som påpeker at han ikke kjenner saken godt nok til å kommentere bakgrunnen for bortføringen.

Politiet i Sverige varslet

De to mindreårige barna som ble bortført er opprinnelig er fra Tsjetsjenia. Politiet er nå svært interessert i å komme kontakt med vitner som kan ha sett bilen. Politiet sier til NRK tirsdag kveld at bilen med jentene mest sannsynlig kjørte mot Kongsvinger.

Politiet leter etter bilen og har kontaktet alle politidistrikter, Tollvesenet og politiet i Sverige, ettersom man ikke kan utelukke at den har kjørt over grensa.

Bo Jansson, presseinformatør ved politiet i Värmland i Sverige, sier man har mottatt en anmodning fra norsk politi om å informere flyplassene, slik at de er klar over bortføringen.

– Hvor alvorlig ser politiet på saken?

– Det er klart at vi ser svært alvorlig på at to barn blir bortført på denne måten. Hvis noen ser bilen eller jentene, som opprinnelig kommer fra Tsjetsjenia, så si ifra til politiet, sier politiadvokat hos politiet i Kongsvinger, Iren Johnsen Dahl.