Hopp til innhold

40 prosent av våronna gjenstår

I Hedmark gjenstår ennå 35-40 prosent av våronna. Det er tre ganger mer enn vanlig. – Jeg kjenner jeg blir stressa av å vente, sier Løten-bonde Kristian Dotterud.

Vasstrukne jorder

Nysådd kornåker i Løten nordbygd. Mange steder kommer man ennå ikke utpå med traktoren. Jorda er bløt og tung.

Foto: Knut Sveen

– Det er overraskende at det er så mye igjen av våronna når vi så hvor fint det var i mars. Skal vi ha håp om normale avlinger i år, er vi helt avhengig av godt sommervær, sier fylkesagronom i Hedmark, Lars Martin Hagen.

Våronn i to måneder

I Hedmark gjenstår ennå 35-40 prosent av våronna, mens det normalt på denne tida gjenstår 10-15 prosent. Hagen sier situasjonen er sånn noenlunde lik i hele Innlandet.

Hagen sier den sene våronna i Innlandet skyldes kaldt og regnfullt vær.

Bonde Kristian Dotterud

Løten-bonde Kristian Dotterud har bare såvidt kommet i gang med pløyinga.

Foto: Knut Sveen

Våronna i år har også strukket seg over uvanlig lang tid. De første bøndene på Nes i Ringsaker var ferdig med våronna allerede i slutten av mars da det var godt og varmt vær, mens mange bønder ikke langt unna, ikke har begynt ennå.

– Hvor langt man er kommet, er også avhengig av jordarten. Ettter at de fleste kom i gang i slutten av april, har det også vært veldig ustabilt vær. Det har ført til opphold i onna og en veldig vanskelig situasjon.

Hagen sier man nå er avhengig av godt sommervær for å få gode avlinger.

Våt og tung

Kristian Dotteruds (56) gård ligger langs Budorveien i Løten nordbygd. Han har også jobb i Felleskjøpet i Hamar.

Dotterud driver korn- og grasproduksjon, og har 20 ammekyr på båsen.

– Jeg har bare såvidt kommet i gang med pløyinga. Det meste gjenstår. Normalt hadde vi sprøytet for første gang nå, sier Løten-bonden.

Våronn 2012. Mange hadde ikke begynt p pløye ennå, 21/5.

21. mai 2012. Mange har ikke begynt å pløye ennå.

Foto: Knut Sveen

Selv om det ser tørt ut på jordene, lyver bildet. Det gjelder stort sett bare de øverste 2,3 centimeterene.

– Under det øverste laget er jorda våt og tung. Det merket jeg godt da jeg begynte å pløye. Der det ikke er drenert, spruter vannet opp, sier Dotterud.

– Blir stressa

– Du har ikke fått kjørt ut møkk og har bare såvidt kommet igang med pløyinga. Blir du stressa av å vente på å komme i gang?

– Ja! Det blir jeg. Men nå er det spådd sol og varme de neste dagene, og det er ei uke jeg trenger for å bli ferdig. Og så må vi få en god sommer, er bondens høyeste ønske.

Og da mener Dotterud en god, gammeldags sommer, ikke enda en grå, regnværstung sommer som i fjor og forfjor.

Løten nordbygd

Svart jord i Løten nordbygd.

Foto: Knut Sveen

– Får vi en varm sommer, kan det gå veldig bra. Hveten er nok stort sett i jorda, og bygg som blir sådd nå, vil spire fort hvis det blir fint vær, sier fylkesagronom Hagen.

En ny regnværssommer og dårlige kornavlinger, vil føre til dårligere inntjening hos bøndene. Vi må også impotere mer.

– I fjor hadde vi også dårlige foravlinger, og i Nord-Østerdalen sliter mange med sen vår. De har ikke kommet ut med gjødsla på enga og skulle gjerne ha hatt for til dyra allerede nå.

Flere saker fra Innlandet