Hopp til innhold

- Si opp eller få sparken

Sykehuset Innlandet gir ansatte over 65 år og med 30 års opptjeningstid i KLP 10 dager på å si opp jobben sin. Om de ikke sier opp vil Sykehuset Innlandet gi dem sparken. Det melder Oppland Arbeiderblad i dag.

Gjøvik sykehus

Sykehuset Innlandet gir sine ansatte over 65 år 10 dager på å si opp jobben

Foto: Dag Kessel / NRK

I et standardbrev laget til sine enhetsledere fra Sykehuset Innlandet kommer det fram hvordan de skal kvitte seg med ansatte over 65 år.

Det er hjelpepleiere, sykepleiere og renholdere er yrkesgruppene som vil bli rammet. De har en særaldersgrense på 65 år, mens det den alminnelige aldersgrensen for arbeidstakere med offentlig tjenestepensjon i KLP er 70 år.


Dette er utdrag fra brevet

  • «Du har nå passert særaldersgrensen for din yrkesgruppe og du har opparbeidet deg 30 års tjenestetid i KLP. Du har da en rett og plikt til å si opp din faste stilling i Sykehuset Innlandet.»


  • «Med bakgrunn i ovennevnte ber jeg deg om å si opp stillingen din. Du har anledning til å fratre etter en måneds oppsigelsestid ettersom du allerede har passert særaldersgrensen. Dersom du selv ønsker det kan du stå i stillingen i tre måneder fra du mottok dette brevet.»


  • «Dersom oppsigelsen ikke foreligger innen 10 dager, vil arbeidsgiver iverksette en oppsigelsesprosess.»


Reagerer

Tillitsvalgt i Fagforbundet, Stein Oudenstad reagerer på at Sykehuset Innlandet vil presse ut de ansatte.

– Det er helt forferdelig, sier han til OA.no

Oudenstad er også divisjonstillitsvalgt og presiserer at han er lojal overfor lovlig fattede vedtak som i saken rundt omstillingene innen psykisk helsevern. Han mener nå at ledelsen i Sykehuset Innlandet har gått for langt.

– Når ledelsen driver en oppsigelsespolitikk som er på kant med loven og etikken, må det være lov å reagere, fortsetter han.

Kontaktet Arbeidstilsynet

Oudenstad er kjent med to medlemmer som har fått brevet. En har sagt opp, men han vet ikke hva den andre har gjort eller vil gjøre. Oudenstad har også sendt brevet til Fagforbundet sentralt for å høre deres syn. Han har også hatt en muntlig samtale med Arbeidstilsynet.

– De reagerer også. Vi blir fortalt at selv om en er over 65 år og jobber i et yrke med særaldersgrense, så har du rett til å stå i jobben. Jeg har derfor sendt e-post til våre medlemmer med råd om å ikke si opp hvis de får brevet, sier Oudenstad.

Bakgrunnen er arbeidsmiljølovens paragraf 13 om diskriminering.

– Når en arbeidstaker blir sagt opp på grunn av alderen går det under diskriminering, sier han.

Ikke informert

Oudenstad er ikke informert av ledelsen om brevet eller oppsigelsene, noe han synes er merkelig siden tillitsvalgte normalt sett blir informert om slike prosesser. Han viser til at ledelsen i psykisk helsevern har sagt at omstillingene i utgangspunktet skal foregå uten oppsigelser.

Han synes for øvrig det er betenkelig at en statlig arbeidsgiver vil si opp ansatte på grunn av alder, spesielt med tanke på at regjeringen oppfordrer folk om å stå lenger i arbeid.