Hopp til innhold

- Kan være riktig å rise barn

- Norsk barneoppdragelse er bra, men av og til kan det være riktig å rise barn.

Det sier tidligere leder for Somalisk Ungdom i Lillehammer, Mohammed Osman Yusuf.

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Foto: Scanpix

I Somalia ble Yusuf selv slått, både hjemme og på skolen.

Tom verktøykasse

Yusuf mener at i flere land i Afrika og også i Somalia, er det å slå barn helt grunnleggende for at barna skal forstå hva de ikke skal gjøre. Han sier at mange innvandrere opplever at det nærmest blir umulig å oppdra barna når det første de hører når de kommer til Norge er at det ikke er lov å slå barna.

- Det er ganske mange land der det å slå barna er en del av oppdragelsen. Når man så kommer til Norge og det ikke er lov å slå barna, føler man at verktøykassa er tom, sier Yusuf.

Han mener at barna fortjener ris for eksempel når de bruker stygge ord. Yusuf mener barn ikke tar skade av å bli slått.

- Jeg har ikke tatt skade av å bli slått som barn, sier han.

Slår oftere

En fersk undersøkelse viser at innvandrerbarn blir slått dobbelt så ofte som barn av norske foreldre.

Barneombud Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermann sier at problemet er omfattende.

- Vold i oppdragelsen er et mønster og inngår som en naturlig del av barneoppdragelsen, sier Hjermann, som mener at samfunnet ikke har vært flink nok til å lære innvandrere om barneoppdragelse.

Advokat og Venstre-politiker Abid Q. Rajas forklarer vold i barneoppdragelsen slik:

- Det skjer ikke fordi foreldrene er onde, men at de virkelig tror at det er den beste måten å opdra barn på. Han mener det er helt feil å slå barn, men er glad for at holdningene nå kommer fram.

- Jeg er overbevist om at dette er mer regelen enn unntaket, sier Rajas, som mener at vi som samfunn nå må ta en åpen debatt om dette og ikke slå så hardt tilbake at det lukker døra som nå er åpnet. Han er glad for at noen tør å si hva de mener og tenker om dette.

Forbudt

Regjeringen justerer nå lovverket slik at all klapsing av barn blir forbudt. I 1995 sa Høyesterett at det ikke var straffbart å gi sine barn, lettere, oppdragende klaps. Men ifølge Dagsavisen vil nå regjeringen endre regelverket for å gjøre slutt på all klapsing.