Nådde Mount Everest i natt

Under snøvær og tøffe forhold nådde klatrerne Aleksander Gamme og Stian Voldmo fra Hedmark toppen av Mount Everest i natt, klokka 03 norsk tid.

Aleksander Gamme på North Col med Mt. Everest i bakgrunnen.

Aleksander Gamme på North Col med Mt. Everest i bakgrunnen.

Men de trosset vind og snø. Da de kom på toppen lysnet det, så de norske klatrerne fikk en flott utsikt over Himalaya.

- Vi gamblet litt i forhold til det å komme til topps i natt, fordi det var meldt snøvær.  Vi klatret avgårde i ordentlig snøvær. Når vi nærmet oss toppen kom soloppgangen og det klarnet opp og ble helt stille. Det var fantastisk å sitte på toppen og nyte utsikten, sier en glad Aleksander Gamme.

Tårer i øynene

Camilla Marie Bjerke fra Innovation Studios på Hamar pratet med klatrerne like etter at de hadde nådd toppen ved 3-tiden i natt norsk tid.

- De hadde tårer i øyene, forteller Bjerke.

Ekspedisjonen består av de to klatrerne Aleksander Gamme (30) fra Hamar og Stian Voldmo (31) fra Elverum.

Verst psykisk

De har anslagsvis brukt 10 timer opp fra forrige leir, Camp 3.

- De var i fin form da de nådde toppen, sier Bjerke.

Noe Gamme bekrefter.

- Vi har akkurat tatt en lunsj. Så lenge vi bruker oksygen så går det bra. Vi blir jo veldig slitne, men det var nesten verre psykisk enn fysisk. Det snødde enn 20-30 centimeter på veien opp og det var stupmørkt, så det tok litt på psyken, sier Gamme.

Sendte papirfly

 

En av ekspedisjonsdeltakerne da ekspedisjonen nådde toppen i femtiden onsdag morgen.
Foto: Hamar til topps

Ekspedisjonen ”Hamar til topps” kom på toppen av Mount Everest, 8850 meter over havet, som første norsk ekspedisjon i år!

Hele veien har skolebarn i Hamar fulgt med via internett, som en del av undervisninga si. På toppen sendte Gamme og Voldmo ut papirfly som de hadde fått med fra ungene.

- Papirflyene har fått hard medfart på veien opp mot toppen, så de fløy ikke så langt, men vi fikk sendt de avgårde og har kåret to vinnere, men vi vil holde vinnerne hemmelig litt til. Papirfly er sendt fra toppen av Mount Everst, sier Gamme.

Hele 30 andre personer sto på toppen samtidig som de to Hedmarkingene, så i følge dem selv var det et sirkus der oppe.

Må kjapt ned

Etter å ha nådd toppen, hastet det med å komme seg nedover igjen. Værmeldingen meldte sterk vind, og derfor er det viktig å komme seg så langt ned som mulig.

Gutta satser på å komme seg ned til 7100 meter, North Col.

- Vi satser på å komme oss ned på 7000 meter i dag og hvis vi klarer å komme oss ned på basecamp raskt, så blir det nok kake. Men det blir ingen ordentlig feiring før vi kommer hjem til Norge, sier Gamme.

Cato-ekspedisjonen måtte snu

Den andre norske ekspedisjonen, "Everst Unarmed", med Cato Zahl Pedersen, i spissen prøvde også å nå toppen i natt. Men de måtte snu på grunn av en kø av klatrere ved Second Step, omlag 250 høydemetre fra toppen.

På grunn av faren for værendringer tok ikke gruppen sjansen på å gå videre.

Les også: Snart på Mt. Everest?  

 

Mount Everest

Aleksander Gamme og Stian Voldmo nådde toppen av Mount Everst natt til onsdag.

Foto: DESMOND BOYLAN / Reuters