NRK Meny
Normal

Kom vannvegen med solbær til ny restaurant

Han leverer solbær til slottet, Michelin-restauranten Maaemo - og nå til Kolonihagen i Hamar. I dag kom Helge Hvoslef roende med den første leveransen.

Solbærbonde Helge Hvoslef leverer solbær til slottet, en Michelinrestaurant, og nå til Kolonihagen i Hamar. Han kom roende over Mjøsa med den første leveransen.

Reporter/foto/redigering: Frode Meskau.

Fint skal det være. Ekslusivt og kortreist. I dag kom Helge Hvoslef roende over Mjøsa fra Nes til Hamar med den første kassa solbær til den nye restauranten i Basarbygningen.

Helge Hvoslef

Helge Hvorslef kom vannvegen med solbær til den nye restauranten.

Foto: Frode Meskau

– Jeg har rodd over, slik torghandlerne alltid gjorde i gamledager. Det var jo et stunt, men jeg sa til eieren, at hvis de ville, skulle jeg jaggu gjøre det, sier Helge Hvoslef.

Se TV-reportasjen øverst i saken.

– Roende midtvinters over Mjøsa, det er friskt, sier Tor Rullestad, som er en av initiativtakene og deleier i den nye restauranten.

Hoffleverandør

Den økologiske solbæra fra Alhaug gård gård på Nes er ikke forbeholdt alle. Fra før av leverer Hvoslef bare solbær til slottet og til restauranten Maaemo i Oslo, som har to stjerner i Michelinguiden. Men nå får også hamarsingene mulighet til å smake.

– Ja, vi er i godt lag, smiler Tor Rullestad.

Historisk bygning

Kolonihagen i Basarbygningen

Onsdag var det åpning av den nye restauranten i Basarbygningen i Hamar.

Foto: Frode Meskau

Den nye restauranten i Basarene ligger i hjertet av Hamar, mellom Stortorget og Skibladnerbrygga. Bygningen fra 1896 har blitt renovert og pusset opp med bygningens sjel og historie i fokus.

Basarbygningen ble bygget av Hamar Bazaraktieselskab og har i nyere tid huset både sykkelforretning, herrefrisør og andre mindre butikker.

Mange lokale produsenter

Kolonihagen er opprinnelig et konsept som ble startet i Oslo av Jon Frede Engdahl. De har tre restauranter; en i Tønsberg og to i Oslo, på Grünerløkka og Frogner. Og nå altså i Hamar.

Tor Rullestad

Tor Rullestad er en av initiativtakerne og deleier i Kolonihagen i Hamar.

Foto: Frode Meskau

– Det er basert på ærlig og ekte mat, alt laget fra bunnen av, økologisk så langt det er mulig og kortreist, sier Tor Rullestad.

Og der kommer solbæra fra Nes inn. Sammen med mange andre lokale produkter og råvarer. Nettopp det var et utgangspunkt for Kolonihagen i Hamar.

– Det er så mye god mat her, som vi ikke får tak i på en måte. Nå har vi avtaler med flere lokale produsenter, blant annet på ost, grønnsaker, kjøtt og bær. Og vi håper det skal bli flere, sier Rullestad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Holder igjen penger til skoleløft

  Hedmark fylkeskommune holder igjen 73 millioner til oppgradering av Skarnes videregående skole. Grunnen er at kommunepolitikerne vil ut av Innlandet og inn i nye Viken, bekrefter Aasa Gjestvang, fylkesråd for videregående opplæring til Glåmdalen.

  Skarnes videregående skole
  Foto: Ann Kristin Mo
 • Mye snø gir økte byggekostnader

  Rydding av snø gir merarbeid og økte kostnader for en rekke byggeprosjekter. Bare på en byggeplass i Lillehammer har Veidekke AS hatt en merkostnad på rundt 600.000 kroner på grunn av snøen som må ryddes vekk. Det skriver GD.

 • Det blir Innlandet Venstre

  Venstre i Hedmark og Oppland slår seg sammen. Det blir Innlandet Venstre fra 1. januar 2020. Vedtaket ble gjort enstemmig på årsmøtene til de to fylkespartiene.