På håret da denne villaen kjørte gjennom bygatene

En villa på 120 tonn var på kjøretur gjennom trange bygater i Lillehammers i natt. Mål: Museet på Maihaugen. Se opptak av husets ferd gjennom byen!

Flytting av villa i Lillehammer

Se flyttinga av Svennebyvillaen fra Lillehammer sentrum til Maihaugen her (Video: Ebbe Horneman/Maihaugen)

Den staselige villaen fra 1915 var satt på en stor spesial-tilhenger. Flere steder var det bare noen få centimeters klaring til lyktestolper og gjerder. På veien brukte de hjullaster for å felle flere bjørketrær som sto i veien.

– Det var trangt og krevende, det er nok på grensa for hva man kan få gjennom gatene i Lillehammer, sier driftssjef på Maihaugen, Torger Korpberget.

Solid hus

Villaen er på 318 kvadratmeter. Huset har gått under navnet Svennebyvillaen, siden en familie med navn Svenneby bodde her fra 1924 til 1971. Da overtok den videregående skolen vegg i vegg huset.

Maihaugen-driftsjef fornøyd med flyttingen

Driftssjef på Maihaugen, Torger Korpberget, var fornøyd med å få det nye huset på plass i samlinga

Foto: Ludviq Bratterud / NRK

I natt la huset ut på ferden fra tomta i Anders Sandvigsgate veg til byavdelingen på det kulturhistoriske museet på Maihaugen. Den drøye kilometeren tok drøye fem timer.

– Det gikk egentlig veldig bra. Det var selvfølgelig mange utfordringer, men så langt vi vet nå har det gått bra med reisverket, og det er ikke knust så mye som en vindusrute. Det er et solid hus, sier Korpberget.

Blir del av museumssamlingen

I ettermiddag startet arbeidet med å løfte huset opp på grunnmuren som står klar i byavdelingen på museet.

Der skal huset inngå som en del av samlingen over hus fra forskjellige tidsepoker.

Villaen måtte vike plassen for utvidelse av Lillehammer videregående skole som ligger rett ved siden av. Oppland fylkeskommune fikk tillatelse til å rive huset, men det ville de nødig gjøre. Derfor fikk Maihaugen tilbud om å overta bygningen for å ta vare på den.

Svennebyvillaen på plass på Maihaugen

Og her er endelig Svennebyvillaen på plass på maihaugen

Foto: Ludviq Bratterud / NRK