Her heises 14 tonn opp i tretoppene

GJESÅSEN, ÅSNES (NRK): Hyttene skal kombinere en unik naturopplevelse med moderne komfort. – Så vidt vi vet, er vi helt alene i verden om et sånt byggverk, sier gründerne.

Tretopphytte på Gjesåsen

Hyttene monteres på et støpt stålunderlag som er boret over seks meter ned i fjellet.

Foto: Privat

– Det er så spennende, du aner ikke. Det har vært en lang prosess, så det er nesten litt emosjonelt, sier Christine Mowinckel.

Christine Mowinckel og Kristian Rostad

Christine Mowinckel og Kristian Rostad syntes det var nervepirrende mens hyttene hang i løse lufta, men er strålende fornøyd når de nå er på plass.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Denne uka ble de to hyttene til Pan Tretopphytter heist på plass i skogen på Gjesåsen i Åsnes. De veier 14 tonn hver og er derfor plassert på solide stålfundamenter som er boret over seks meter ned i fjellet, konstruert for å tåle en dobbel orkan.

– Disse hyttene er helt spesielle. Vi vet ikke om at det finnes sånne byggverk noe sted i verden, sier Kristian Rostad.

Komfort åtte meter over bakken

Christine og Kristian flyttet fra Oslo til Kristians slektsgård i Åsnes i Hedmark, men innså at de måtte finne på noe nytt hvis de skulle kunne leve av gården og bli boende.

– Vi kom opp med mange rare og ville ideer. Men det er så mye fin natur her og innover Finnskogen, så vi endte opp med tretopphyttene og har etablert selskapet Pan Tretopphytter, sier Kristian.

En familie i Åsnes har spytta inn nær 10 millioner kroner for å satse på helt unike tretopphytter.
I går kom transporten med de to 14 tonn tunge hyttene.

Se hvordan hyttene heises opp og settes på plass mellom tretoppene.

Hyttene får utsikt over Gjesåssjøen og naturen omkring. De blir luksuriøse med innlagt vann og strøm, bad og fullt utstyrt kjøkken. Arkitekt Espen Surnevik, som blant annet var arkitekten bak Våler kirke, har tegnet hyttene.

– Det måtte bli litt annerledes, vi måtte ha en tydelig visjon og da valgte vi et nytt konsept, noe vi kunne tenke oss å besøke selv, sier Christine. Vi har gjort det så komfortabelt som mulig, slik at det blir et enkelt opphold som passer for alle, sier Kristian.

Nå gjenstår det å innrede hyttene og fylle dem med utstyr. Christine bobler over av stolthet og glede.

– Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Det høres kanskje litt teit ut og si om et produkt vi selv står bak, men det er liksom så fett, sier hun.

Vil selge Finnskogen i utlandet

Tretopphytter på Gjesåsen

Her kjøres de ferdige tretopphyttene inn på Finnskogen.

Foto: Mats Sparby / NRK

Paret har investert 10 millioner kroner i prosjektet og planlagt det i snart to år. De har fått nesten en million i støtte fra Innovasjon Norge i til legg til støtte fra lokale næringsfond i Åsnes, men mesteparten er egenkapital og lån.

De satser på å få gjester både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Samarbeid med andre reiselivsaktører, blant annet på Finnskogen, blir viktig.

– Finnskogen har alt å si. Her er det et helt unikt dyreliv, et veldig spesielt skoglandskap, flott turterreng, og ikke minst: mystikk.

Tretopphytte på Gjesåsen

Her blir luksushyttene heist på plass, åtte meter over bakken, mens Christine Mowinckel følger spent med.

Foto: Privat