NRK Meny
Normal

Heftig dag for politistudentene

En diger kniv lå på gulvet, bildene hang på skakke og ei vinflaske lå veltet på bordet. I dag måtte politistudentene på Sæter i Kongsvinger vise handlekraft.

Øvelse politihøgskolen i Kongsvinger

Vanja Lundgren Sørli observerer hvordan politistudentene håndterer situasjonen.

Foto: Ann Kristin Mo

Husbråk. Skriking. Kjefting. Ord som ikke kan gjengis.

– Vi har nettopp fått inn en melding, Sierra 11, om mulig husbråk, spraker det over politiradioen.

Det gikk hardt for seg på politihøgskolen i Kongsvinger i dag, og det var meningen.

Krisesituasjoner i praksis

Alle førsteårs-studentene øver på så realistiske situasjoner som mulig, for å være klare for kritiske situasjoner i praksis og ikke bare i teorien.

Kristoffer Prangerød og Wenche Vindenes

Politistudentene Kristoffer Prangerød og Wenche Vindenes syntes øvelsen var lærerik.

Foto: Ann-Kristin Mo

– Det har vært moro så langt. Vi lærer på en litt annen måte, en måte som fungerer veldig bra. Vi får stå midt oppe i en situasjon og det blir noe helt annet da, å tenke over hva en skal gjøre, enn når man sitter i et klasserom, sier politistudent Kristoffer Prangerød.

– Det er veldig lærerikt. Det sitter mer, det vi gjør på en sånn øvelse. Og så er det lov til å feile litt, sier Wenche Vindenes.

Krever handlekraft

Bakgrunnen for øvelsen på politihøgskolen, er blant annet rapporten etter 22. juli, der det kommer fram at politiet må bli mer handlekraftige.

Vanja Lundgren Sørli og Bente Rudberg

Vanja Lundgren Sørli og Bente Rudberg evaluerer situasjonen.

Foto: Ann Kristin Mo

– Vi ser at våre studenter kan bli enda bedre ved å trene mer på situasjonsmestring. Vi skal trene mer på det og på handlekraft. Denne øvelsen er egentlig vårt svar på det, sier Vanja Lundgren Sørli, som er førsteamanuensis ved politihøgskolen.

Hun forteller at de har konkretet mål for studentene i forhold til å få tydeliggjort det å handle på en kunnskapsbasert måte i en akutt situasjon som krever handling der og da.

– Hei, vi er fra politiet. Vi har fått melding om husbråk her. Hva var det som skjedde, spør politistudenten som kommer til leiligheten der det ble meldt om husbråk?

Ut i virkeligheten

Allerede andre året på politihøgskolen skal studentene ut i virkeligeheten, og da er det viktig å vite hva som kommer, sier Bente Rudberg, som er politibetjent og lærer ved skolen.

– Vi som lærere mener jo at dette er veldig viktig og at de blir bedre rustet til de skal ut i politidistriktene og delta i operativt arbeid, sier Rudberg.

Øvelse på politihøgskolen i Kongsvinger

Politistudentene fikk øve på realistiske situajoner i dag.

Foto: Ann Kristin Mo

– Det er Sierra 11 over. Nå er vi på stedet og har fått kontakt med partene. Kommer tilbake med mer. Over.

Og studentene likte at det ble litt action.

– Jo, jeg syns det er moro. Det er jo derfor vi vil bli politi da, at det er sånne situasjoner vi kan komme opp i, som er utfordrende og som krever ting av oss, sier politistudent Bård Larsen etter at det hele har roet seg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Dømt for overgrep på nabojenta

    En mann i 40-årene er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i tre år og tre måneder for seksuelle overgrep mot en 12 år gammel jente. Retten mener at mannen har utnyttet sin posisjon som nabo.

  • Normal trafikk på E6

    Trafikken går normalt på E6 ved Moelv etter at det har vært redusert framkommelighet siden i formiddag. Et vogntog på veg nordover mistet en isblokk fra taket og traff en personbil på veg sørover på E6 i Moelv.

  • Nei til mottak på Rondeslottet

    Politikere og administrasjon i Sel kommune sier nei til nytt asylmottak på Rondeslottet hotell, melder GD. I går ble det kjent at UDI vil etablere et mottak for asylsøkere med truende /voldelig adferd i kommunen. Ordfører Dag Erik Pryhn sier imidlertid til NRK at han frykter det ikke spiller noen rolle hva kommunen mener i saken.