NRK Meny
Normal

Først dømt, så frikjent for drapsforsøk

32 åringen fra Tsjetsjenia, som i Gjøvik tingrett ble dømt til sju års fengsel for drapsforsøk mot en politimann, er frikjent av juryen i Eidsivating lagmannsrett for to drapsforsøk.

Skyting Roa

SKUDDVEKSLING: Mannen som skjøt mot politiet ved denne bensinstasjonen er frikjent for drapsforsøk.

Foto: Frank Hansen/Følgebilservice / NTB scanpix

– Det juryen kom fram til i dag er vi jo så klart veldig fornøyde med. De kom til at han ikke skulle domfelles for to drapsforsøk mot politiet. Det mener vi var helt rett, sier 32-åringens forsvarer Stian Mæland.

Aktor statsadvokat Thorbjørn Klundseter tar lagmannsrettens avgjørelse til etterretning.

Skuddveksling

Thorbjørn Klundseter og Stian Mæland

ANKESAK: Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Stian Mæland i retten.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Det var under en pågripelse natt til 26. juni i fjor på Roa i Lunner kommune den dramatiske skuddvekslingen skjedde. En politipatrulje kom til stedet på leting etter en stjålet Audi personbil med to mistenkte personer. Ved den lokale Shell bensinstasjonen fant de dem, og parkerte tjenestebilen sin front mot front med kjøretøyet.

De kom til at han ikke skulle domfelles for to drapsforsøk mot politiet. Det mener vi var helt rett,

Stian Mæland, forsvarer

Ifølge påtalemyndigheten skal 32-åringen ha avfyrt ett skarp skudd med pistol mot den en ene politimannen, og like etter forsøkt å avfyre et skudd mot den andre. Men denne tjenestemannen åpnet selv ild og traff mannen. Skuddskaden var ikke alvorlig, og han skal ha blitt skrevet ut av sykehuset samme dag.

Den tiltalte erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen, og mener det aldri var meningen å forsøke å drepe politimannen.

Kan bli dømt for trusler

Selv om 32-åringen ikke blir dømt for drapsforsøk, vil han kunne bli dømt for trusler.

– Nå er det lagt en påstand om at han skal domfelles for trusler mot politiet og ikke drapsforsøk. Det vil være en vesensforskjell fra tingrettens dom om sju år, det blir nok to og et halvt år på det meste, sier forsvareren.

I retten forklarte vitner at 34-åringen sa han skulle drepe hvis ikke politimennene som skjøt ham ble satt i arrest.

– Nå kommer det en dom om noen dager. Vi får lese den, så får vi se, sier aktor Klundseter.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Sølv til Eide på sprinten

  Mari Eide tok sølv i NM i sprint på Beitostølen lørdag. Rekruttlandslagsløperen fra Øystre Slidre, som går på hjemmebane denne helgen, hadde kun regjerende olympisk mester Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlista på den klassiske sprinten.

 • NM-gull til Kokslien

  Mikko Kokslien fra Søre Ål vant NM-gull i kombinert på Beitostølen lørdag ettermiddag. Kokslien gikk inn til seier etter et spurtoppgjør mot Jørgen Graabak.