NRK Meny
Normal

Forsker med gråten i halsen

Fire forskere analyserer nå tegninger og minneord etter 22. juli, det setter følelser i sving.

Forsker på brev og minneord etter 22. juli

Nå forskers det på brev og minneord etter 22. juli.

Foto: Frode Meskau / NRK

På Høgskolen i Hedmark sitter Sidsel Lied og tre andre professorer og ser nøye på hvert enkelt ark, som ble lagt ned i Oslo.

Rundt 15.000 tegninger og minneord skal analyseres etter terrorangrepet 22. juli.

– Jeg har sittet her med tårer i øynene mer enn en gang. Jeg blir veldig glad og stolt, for jeg syns det er flott, sier Lied.

Kjærlighet og sorg

Hun forteller at kjærlighet, samhold og sorg preger de 2000 tegningene og minneordene, som hun hittil har sett igjennom.

Riksarkivet har tørket og skannet alle minneordene, og et utvalg er tilgjengelig på nettet. For Sidsel er hele arkivet åpent, og overraskelsene står i kø.

Professoren synes det er tid for å reflektere over det som har skjedd.

Her kan du se tv-saken om forskning på tegninger etter 22. juli:

Forsker på tegninger og minneord etter 22. juli.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl
 • Legger ned skole

  Politikerne i Sel kommune vedtok i dag å legge ned Sel skole, skriver GD. Ap og SV fikk flertall for å samle Otta og Sel til en skolekrets. Årsaken er dårligere økonomi og lavere elevtall.