NRK Meny
Normal

Flertall for nedleggelse av flyrute på Leirin

Flyruta mellom Fagernes og Oslo blir lagt ned fra 1. april 2016 hvis flertallet i Stortingets transportkomite får det som den vil.

Fagernes lufthavn
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Det er kun Ap og Sp som vil videreføre driften, og dermed er det ikke flertall for dette i komiteen.

Det eneste som kan snu dette, er om de andre partiene stemmer annerledes i plenum i Stortinget, og flere av forkjemperne varsler kamp om dette fram til den avgjørende avstemningen.

Samferdselsbudsjettet for neste år behandles i Stortinget på torsdag.

De siste ti åra har det blitt stadig færre som reiser med fly fra Fagernes til Oslo. I 2012 -2013 var det kun tre passasjerer per flygning på ruta.

Politikere og næringslivet i Valdres-regionen har kjempet hardt ut for å beholde flyruta.

De mener flyruta er avgjørende for flyplassens økonomi, og dermed også for charterdriften.

Flyplassen har avganger til og fra London, for videre transport av turister til vintersportsstedene Geilo, Beitostølen og Hemsedal.

Ikke lønnsomt

Det offentlige bruker hvert år mye penger på å opprettholde flyruta. Hver flyreise har et tilskudd på 3290 kroner.

Transportøkonomisk institutt har regnet ut at samfunnet får tilbake 1 øre per krone de bruker for å kunne opprettholde flytilbudet.

De mener også at vegforbindelsen til hovedstaden og til nærmeste regionsjukehus er god nok fra Fagernes slik den er i dag, og at den i fremtida blir bedre på grunn av planlagte utbedringer av E16 gjennom Valdres.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Byggeboom i Ringsaker

  Det er større byggeaktivitet i Ringsaker enn toppåret i fjor. Kommunen har til nå i år behandlet og godkjent flere byggesøknader enn i 2016.Størst er byggeaktiviteten i Brumundal og Furnes. Blant prosjektene er Mjøstårnet i Brumunddal.

  Montering av Mjøstårnet
  Foto: Byggmesteren
 • Ingen skadd i kollisjon

  Ingen personer ble skadd, da en personbil og lastebil kolliderte i Våler i formiddag. Kollisjonen skjedde på riksveg 2.Det ble mindre skader på bilene.

 • Mistet lappen i Stange

  En mann i 60-åra ble fratatt førerkortet på fylkesveg 222 i Stange i formiddag. Mannen ble stanset av UP etter uaktsom kjøring.