Hopp til innhold

Bygningsarbeidere tilbake på jobb

Bygningsarbeiderne hos ØM Fjeld i Kongsvinger kunne i morges gå tilbake på jobb etter å ha streiket i ett døgn.

Ansatte overraska over streik
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Fagorganiserte i Fellesforbundet går tilbake til arbeidet etter at streiken i byggebransjen ble avblåst like før klokka halv seks i dag tidlig.

- Folk jeg har snakka med er letta over at streiken er avblåst og at de kan gå tilbake på jobb. Det sier daglig leder i Fellesforbundet i Hedmark, Johnny Gundersen.

 

Stilte på jobb fra morgenen

I Oppland og Hedmark har 45 bedrifter vært tatt ut i streik. Klokka halv seks i dag tidlig ble Byggenæringens landsforening og Fellesforbundet enige om et utkast til ny avtale.

- Jeg regner med at folk etter vår oppfordring har fulgt med i media og fått med seg at streiken er avblåst og stiller på jobb så fort de kan, sier Johnny Gundersen i Fellesforbundet i Hedmark.

Heving av minstelønn

Johnny Gundersen er også letta over at streiken ble avblåst etter at partene tok opp igjen meklingen i går kveld.

- Det er bra at arbeidsgiverne kom til fornuft, sier han.

Blant endringene som den nye avtalen innebærer, er et generelt tillegg på 1 krone til alle arbeidstakere fra 1. april. Ny minstelønn for faglærte arbeidstakere blir 132,25 kroner, og 123 kroner for ufaglærte arbeidere.

 Sosial dumping

Fellesforbundet fikk fullt gjennomslag for tømrertariffen, som var punktet som utløste bruddet i forhandlingene og den påfølgende streiken. De fikk derimot ikke gjennomslag for alle kravene sine mot useriøsitet og sosial dumping. Men bestemmelsene ble styrket, ifølge Fellesforbundets forhandlingsleder Arve Bakke.

- Vi oppnådde ikke alt vi ville, men etter min mening er dette et resultat bygningsarbeiderne kan leve godt med. Og det var svært gledelig at streiken nå kunne avsluttes, sier Bakke til Fellesforbundets egen nettside.

 Ikke helt enige

Uenighet Riksmeklingsmannens forslag ble godtatt med dissens, opplyser Bakke. Det var ikke enighet i delegasjonen om å anbefale meklingsmannens forslag. Mindretallet så på hele forslaget, men det var nok særlig minstelønnsbestemmelsen og punktet om useriøsitet som gjorde at et mindretall på 5 av delegasjonens 13 medlemmer valgte å stemme imot, sier Bakke. Forslaget vil nå sendes til uravstemning hos medlemmene.